Ανάληψη ευθύνης από ISIS για τις επιθέσεις στην Αίγυπτο

Ανάληψη ευθύνης από ISIS για τις επιθέσεις στην Αίγυπτο

Το Ισλαμικό Κράτος ανέλαβε την ευθύνη για τις βομβιστικές επιθέσεις με τουλάχιστον 40 νεκρούς σε δύο εκκλησίες των Κοπτών στην Αίγυπτο, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων που ελέγχει (AMAQ).

Τουλάχιστον 27 είναι οι νεκροί και 78 οι τραυματίες από βομβιστική επίθεση μέσα στην κοπτική εκκλησία του Αγίου Γεωργίου στην πόλη Τάντα, που βρίσκεται στο Δέλτα του Νείλου, σε απόσταση 120 χλμ. βόρεια του Καΐρου. Η επίθεση σημειώθηκε λίγο πριν από τις 10.00 εν ώρα θείας λειτουργίας.

Αίγυπτος: Η στιγμή της έκρηξης στην κοπτική εκκλησία του Αγίου Γεωργίου

Αργότερα, σημειώθηκε επίθεση αυτοκτονίας σε προαύλιο χώρο εκκλησίας στην Αλεξάνδρεια, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν 13 άνθρωποι και να τραυματιστούν 35, σύμφωνα με νεότερο απολογισμό.

Σύμφωνα με τον ανταποκριτή του ΑΜΠΕ, σε αυτούς, συμπεριλαμβάνονται και τρεις αστυνομικοί στους οποίους συγκαταλέγεται και ο επικεφαλής του τοπικού αστυνομικού τμήματος της περιοχής Αταρίν.

Στην πρώτη επίθεση σκοτώθηκε ο επικεφαλής του Δικαστηρίου της Τάντα Σαμουέλ Τζορτζ, όπως γράφει η Αλ Αχράμ.

Το δεύτερο συμβάν σημειώθηκε σε σχετικά μικρή απόσταση από το ελληνορθόδοξο Πατριαρχείο, στην περιοχή Μανσέια της Αλεξάνδρειας, όπου βρίσκεται και η έδρα της Κοπτικής Εκκλησίας, έξω από τον καθεδρικό ναό του Αγίου Μάρκου.

Νέα έκρηξη σε εκκλησία Κοπτών στην Αλεξάνδρεια
Επισημαίνεται ότι η σημερινή ημέρα είναι εθνική αργία για την Αίγυπτο, παρότι πάνω από το 80% του πληθυσμού της είναι μουσουλμάνοι.

Το Κέντρο των Μουσουλμάνων της Αιγύπτου κατέκρινε με δριμύτητα την πρώτη επίθεση.
Ο πατριάρχης Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κ.κ. Θεόδωρος Β΄ εξέφρασε τον αποτροπιασμό του μόλις επέστρεψε από τη λειτουργία που πραγματοποίησε στην Ιερά Μονή του Αγίου Σάββα στην Αλεξάνδρεια.

«Είμαστε στο πλευρό του αιγυπτιακού λαού», ανέφερε και πρόσθεσε: «Ας ελπίσουμε ότι ο ερχόμενος προς το εκούσιο πάθος Ιησούς Χριστός θα μαλακώσει τον πόνο των οικογενειών που τόσο άδικα έχασαν τους δικούς τους ανθρώπους και θα φέρει την ειρήνη Του στην ευλογημένη Αίγυπτο».

Ο Πρόεδρος Άμπντελ Φατάχ αλ Σίσι συγκάλεσε συμβούλιο εθνικής άμυνας.

Πηγή: Ναυτεμπορική