Πού πάμε: Τσεχία: Ζωολογικός κήπος θα αφαιρέσει προληπτικά τα κέρατα των ρινόκερων

Πού πάμε: Τσεχία: Ζωολογικός κήπος θα αφαιρέσει προληπτικά τα κέρατα των ρινόκερων

Ένας ζωολογικός κήπος στην Τσεχία ανακοίνωσε ότι σχεδιάζει να αφαιρέσει προληπτικά τα κέρατα των σπάνιων ρινόκερών του. Η απόφαση έρχεται λίγες ημέρες αφού κάποιοι λαθροθήρες διέρρηξαν ένα γαλλικό ζωολογικό κήπο, πυροβόλησαν και σκότωσαν έναν απειλούμενο λευκό ρινόκερο και αφαίρεσαν το κέρατο του.

Η ακραία χειρουργική επέμβαση θα είναι δυνητικά σωτήρια για τα σπάνια ζώα. «Είναι για το καλό της ασφάλειας του κάθε ρινόκερου», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο η Αντρέα Γιρουσόβα, εκπρόσωπος του ζωολογικού κήπου στην πόλη της Ντβουρ Κράλοβε ναντ Λάμπεμ στην κεντρική Τσεχία. «Η επίθεση στη Γαλλία μας έβαλε σε κατάσταση συναγερμού, ο κίνδυνος είναι πολύ έντονος», πρόσθεσε.

Ο θάνατος του τετράχρονου ρινόκερου Βινς στις 7 Μαρτίου στον Ζωολογικό Πάρκο Τουαρί έξω από το Παρίσι ταρακούνησε την κοινότητα προστασίας της άγριας ζωής. Ο θάνατος του ζώου πιθανόν σηματοδοτεί την πρώτη φορά που ένας ρινόκερος σκοτώθηκε σε ζωολογικό κήπο.

Ο ζωολογικός κήπος Ντβουρ Κράλοβε στεγάζει σήμερα 21 μαύρους και νότιους λευκούς ρινόκερους, μεταξύ των οποίων τρία νεογνά που θα αποκλειστούν από τη χειρουργική επέμβαση. Φτάνοντας τιμές μέχρι και 60.000 δολάρια ανά κιλό, το κέρατο ρινόκερου πωλείται στην μαύρη αγορά ακριβότερα από τον χρυσό ή την κοκαΐνη. Το μεγαλύτερο μέρος της ζήτησης για το κέρατο ρινόκερου έρχεται από την Κίνα και το Βιετνάμ, όπου είναι περιζήτητο για υποτιθέμενες φαρμακευτικές και αφροδισιακές ιδιότητες, που έχουν διαψευστεί από την επιστημονική κοινότητα.

Σύμφωνα με την Γιρουσόβα, οι ρινόκεροι θα διατηρηθούν υπό αναισθησία για την επέμβαση, η οποία περιλαμβάνει την αφαίρεση των κεράτων με αλυσοπρίονο.

Πηγή: Ναυτεμπορική