60 νεκροί στην Αιθιοπία από κατολίσθηση σκουπιδιών σε χωματερή

60 νεκροί στην Αιθιοπία από κατολίσθηση σκουπιδιών σε χωματερή

Τουλάχιστον 60 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους μετά την κατάρρευση ενός βουνού από σκουπίδια σε μια χωματερή στην Αιθιοπία το βράδυ του Σαββάτου.

Από την κατολίσθηση στο χώρο υγειονομικής ταφής αποβλήτων Κόσε, ο οποίος βρίσκεται ακριβώς έξω από την πρωτεύουσα της χώρας, Αντίς Αμπέμπα, χάθηκαν κυρίως γυναίκες και παιδιά, σύμφωνα με τους τοπικούς αξιωματούχους. Ωστόσο, με δεκάδες άτομα να αγνοούνται ακόμα, ο τελικός αριθμός των νεκρών μπορεί να είναι ακόμη υψηλότερος.

Περίπου 150 άνθρωποι ήταν παρόντες όταν συνέβη η κατολίσθηση, σύμφωνα με το Associated Press. Αρκετά αυτοσχέδια σπίτια, που κατοικούνται από μόνιμους κατοίκους του χώρου υγειονομικής ταφής, έχουν πλέον βυθιστεί κάτω από τόνους σκουπιδιών.

Πολλοί από εκείνους που ζουν στην χωματερή τα τελευταία 50 χρόνια, είναι ρακοσυλλέκτες που ψάχνουν μέσα στα σκουπίδια για αντικείμενα προς πώληση. Άλλοι κατοικούν εκεί γιατί δεν μπορούν να αντέξουν οικονομικά σε άλλους οικισμούς.

Στο Κόσε, που σημαίνει «βρώμικος» στην τοπική γλώσσα των Αμαρικών, έχουν συμβεί δύο μικρότερες καταρρεύσεις που σκότωσαν δύο ή τρία άτομα, αλλά όχι σε αυτήν την κλίμακα.

Περίπου 300.000 τόνοι αποβλήτων από τα 4 εκατομμύρια ανθρώπων της πρωτεύουσας απορρίπτονται κάθε χρόνο στη χωματερή, σύμφωνα με αξιωματούχους. Η πόλη εργάζεται για την κατασκευή της πρώτης αφρικανικής εγκατάστασης που θα μετατρέπει τα σκουπίδια σε μια πηγή καθαρής ενέργειας από το 2013. Το έργο, με κόστος 120 εκατομμύρια δολάρια, αναμένεται να παράγει 50 μεγαβάτ ηλεκτρικής ενέργειας. Όταν ολοκληρωθεί, θα πραγματοποιηθεί επίσης ένα πρόγραμμα μετεγκατάστασης για τους ανθρώπους που ζουν μέσα και γύρω από τον χώρο υγειονομικής ταφής, σύμφωνα με τον δήμαρχο της Αντίς Αμπέμπα.

Πηγή: Ναυτεμπορική