Ατμοσφαιρική ρύπανση το Νο 1 πρόβλημα στον πλανήτη

Ατμοσφαιρική ρύπανση το Νο 1 πρόβλημα στον πλανήτη

Το Πεκίνο δημιουργεί νέα περιβαλλοντική αστυνομική δύναμη για να πατάξει την αιθαλομίχλη

Οι αρχές στο Πεκίνο ανακοίνωσαν τη δημιουργία ενός νέου σώματος περιβαλλοντικής αστυνομίας προκειμένου να παταχθεί η παράνομη καύση απορριμμάτων στην πόλη, σε μία κυβερνητική απάντηση στην έντονη δημόσια οργή για τα συνεχιζόμενα προβλήματα της Κίνας με το νέφος.

Η «αστυνομία του περιβάλλοντος» είναι ένα από τα πολλά νέα σχέδια που ανακοίνωσε ο εκτελών χρέη δημάρχου του Πεκίνο, Κάι Τσι, προκειμένου να καταπολεμηθεί το τεράστιο πρόβλημα ρύπανσης της πόλης.

Άλλα μέτρα στο σχέδιο του δημάρχου περιλαμβάνουν τη μείωση της κατανάλωσης άνθρακα κατά 30% το 2017, το κλείσιμο 500 εργοστασίων, την ενεργειακή αναβάθμιση 2.500 εγκαταστάσεων, τη σταδιακή απόσυρση 300.000 παλαιότερων οχημάτων και την προμήθεια καθαρότερου φυσικού αέριου και ντίζελ στα πρατήρια έως τις 15 Φλεβάρη.

«Αν και έχουμε σημειώσει κάποια πρόοδο, η ρύπανση του αέρα το χειμώνα εξακολουθεί να είναι πολύ σοβαρή», δήλωσε ο Κάι σε τοπικά μέσα. «Γι' αυτό η κυβέρνηση πρέπει να ενισχύσει την προστασία του περιβάλλοντος και να εντείνει την εποπτεία και τη λογοδοσία μέσα στο 2017».

«Η αποτέφρωση απορριμμάτων, η καύση βιομάζας, τα ανοιχτά μπάρμπεκιου, η σκόνη από τους δρόμους, όλα αυτά είναι πράξεις μη συμμόρφωσης με τους κανονισμούς και είναι στην πραγματικότητα το αποτέλεσμα χαλαρής εποπτείας και ασθενούς επιβολής του νόμου», πρόσθεσε ο δήμαρχος.

Ενώ η ατμοσφαιρική ρύπανση είναι ένα μόνιμο πρόβλημα στην Κίνα, το χειμώνα επιδεινώνεται και πολύ συχνά παραβιάζει τα όρια ασφαλείας του ΠΟΥ, με αποτέλεσμα να κλείνουν σχολεία και επιχειρήσεις, να ακυρώνονται πτήσεις και να περιορίζεται η κυκλοφορία.

Εξάλλου, οι αρχές πρόσφατα ανακοίνωσαν ότι τα σχολεία και νηπιαγωγεία της πόλης θα είναι εξοπλισμένα με νέα συστήματα καθαρισμού του αέρα.

Ινδία: 1,2 εκατομμύρια θάνατοι ετησίως λόγω ατμοσφαιρικής ρύπανσης

Έως και 1,2 εκατομμύρια θάνατοι σημειώνονται κάθε χρόνο λόγω της ρύπανσης του αέρα στην Ινδία, σύμφωνα με πρόσφατη έκθεση της Greenpeace Ινδίας, η οποία αποκαλύπτει επίσης ότι το Νέο Δελχί είναι η πιο μολυσμένη πόλη της χώρας και πιθανότατα του κόσμου.

Η έκθεση βασίζεται σε πληροφορίες που λαμβάνονται από επίσημες πηγές ελέγχου σε ολόκληρη την Ινδία, καθώς και εκτιμήσεις της ποιότητας του αέρα που πραγματοποιήθηκαν σε 168 πόλεις σε 24 περιοχές της χώρας. Σύμφωνα με την έκθεση, καμία από τις 168 πόλεις που αξιολογήθηκαν δεν συμμορφώνεται με τα πρότυπα ποιότητας του αέρα που προβλέπονται από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ).

Ο αριθμός των θανάτων στην Ινδία που προκαλούνται από την ατμοσφαιρική ρύπανση είναι ελάχιστα μικρότερος από τον αριθμό των θανάτων που προκαλούνται από τη χρήση καπνού, ενώ επίσης το 3% του ΑΕΠ χάνεται ετησίως λόγω της ατμοσφαιρικής ρύπανσης.

Οι 20 πιο μολυσμένες πόλεις είχαν επίπεδα σωματιδίων PM 10 (δηλαδή μεγέθους έως 10 χιλιοστών) 168-268 γραμμαρίων ανά κυβικό μέτρο για το έτος 2015. Το Δελχί βρίσκεται στην κορυφή της λίστας ακολουθούμενο από πόλεις όπως το Γκαζιαμπάντ, το, Αλαχαμπάντ, και το Μπαρέλι στο Ουτάρ Πραντές.

Η μέση συγκέντρωση που καταγράφηκε στο Νέο Δελί είναι 4,5 φορές υψηλότερη από όριο που θέτει το Κεντρικό Συμβούλιο Ελέγχου Ρύπανσης της Ινδίας, και περίπου 13 φορές πάνω από το ετήσιο όριο που ορίζει ο ΠΟΥ για τα PM10.

Η έκθεση της Greenpeace καταλήγει ότι η ατμοσφαιρική ρύπανση στην Ινδία έχει γίνει μια «κρίση δημόσιας υγείας και εθνικής οικονομίας».

«Οι τάσεις της ρύπανσης της Ινδίας αυξάνονται σταθερά, με την Ινδία να ξεπερνά την Κίνα σε αριθμό θανάτων που οφείλονται σε εξωτερική ρύπανση του αέρα το 2015. Η επιδείνωση της ποιότητας του αέρα της Ινδίας απαιτεί επειγόντως ένα εύρωστο σύστημα παρακολούθησης», αναφέρει η έκθεση.

Πηγή: Ναυτεμπορική