Αγριεύει η εφορία - 50.000 έλεγχοι το 2017

Αγριεύει η εφορία - 50.000 έλεγχοι το 2017

Σαρωτικούς ελέγχους σε όλο το φάσμα της οικονομικής δραστηριότητας σχεδιάζει για το τρέχον έτος η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων, με στόχο τον περιορισμό της φοροδιαφυγής, του λαθρεμπορίου, της φορολογικής απάτης, του παρεμπορίου και της παραοικονομίας και τον καταλογισμό της διαφεύγουσας φορολογητέας ύλης.

Ο διοικητής της ΑΑΔΕ Γ. Πιτσιλής, από τις πρώτες ημέρες λειτουργίας της νέας Αρχής, έχει καταστήσει σαφές ότι κεντρική επιδίωξη θα είναι η ανατροπή της νοσηρής κατάστασης που έχει δημιουργηθεί από την εκτεταμένη φοροδιαφυγή και την ασυδοσία στο λαθρεμπόριο, που έχει ως αποτέλεσμα το Δημόσιο να ζημιώνεται με δεκάδες δισεκατομμύρια ευρώ.

Σε γνώση άλλωστε των στελεχών της ΑΑΔΕ είναι όλες οι μελέτες τραπεζών, ινστιτούτων και ανεξάρτητων φορέων, βάσει των οποίων οι απώλειες του Δημοσίου από φοροδιαφυγή, εισφοροδιαφυγή, λαθρεμπόριο και παρεμπόριο εκτιμάται ότι ξεπερνούν τα 30 δισ. ευρώ και μπορεί να φτάνουν ακόμα και τα 37 δισ. ευρώ.

Δεν είναι τυχαίο άλλωστε ότι με το «καλημέρα» της ΑΑΔΕ ο κ. Πιτσιλής ζήτησε να διενεργηθούν το τρέχον έτος 3.500 πλήρεις φορολογικοί έλεγχοι και 19.800 μερικοί φορολογικοί έλεγχοι από τις ελεγκτικές Υπηρεσίες ΚΕΜΕΕΠ, ΚΕΦΟ ΜΕΠ και ΔΟΥ.

Από το σύνολο μάλιστα των υποθέσεων που θα ελεγχθούν, το 60% θα αφορά φορολογικά έτη, χρήσεις, υποθέσεις, περιόδους ή υποχρεώσεις της τελευταίας πενταετίας (2012-2016).
Βασική πάντως επιδίωξη των παραγόντων της Ανεξάρτητης Αρχής είναι όπως καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους διενεργηθούν περισσότεροι από 50.000 φορολογικοί και τελωνειακοί έλεγχοι.

Σημαντική συμβολή στη διενέργεια των ελέγχων που θα εξαπολύσει η ΑΑΔΕ αναμένεται να έχει η επέκταση του μητρώου τήρησης τραπεζικών λογαριασμών σε δανειακές συναλλαγές και χρηματιστηριακά προϊόντα, μέχρι τις 31 Μαρτίου, η σύνδεση του Taxis με το υπουργείο Εσωτερικών, αλλά πρωτίστως η εφαρμογή έως τον Ιούνιο του ηλεκτρονικού περιουσιολογίου.

Οι διασταυρώσεις των διαθέσιμων στοιχείων από όλες τις πηγές θα είναι συνεχείς, για τον εντοπισμό περιπτώσεων διαφορών φόρων προς βεβαίωση ή περιπτώσεων υψηλού κινδύνου φοροδιαφυγής προς έλεγχο.

Ιδιαίτερο βάρος κατά τους ελέγχους θα πέσει στις ενδοομιλικές συναλλαγές, στους φορολογούμενους μεγάλου πλούτου, στον έλεγχο εμβασμάτων στο εξωτερικό και υποθέσεων μεγάλης φοροδιαφυγής.

Αλλά και στο λαθρεμπόριο, η προσοχή θα επικεντρωθεί στους τομείς καπνικών προϊόντων και αλκοολούχων ποτών, στο σύστημα διαχείρισης εισροών-εκροών καυσίμων και στην καταπολέμηση του λαθρεμπορίου με κινητές μονάδες δίωξης.

Στο πλαίσιο εξάλλου της άμεσης στελέχωσης της ΑΑΔΕ σε όλη τη χώρα, με χθεσινή απόφαση του διοικητή της (ΔΔΑΔ/ Γ1000671ΕΞ/2.1.2017) ορίστηκαν οι αναπληρωτές προϊστάμενοι Διεύθυνσης της Διεύθυνσης Στρατηγικού Σχεδιασμού και της Διεύθυνσης Εσωτερικών Υποθέσεων και Υποδιεύθυνσης (έδρα Θεσσαλονίκη) της Διεύθυνσης Εσωτερικών Υποθέσεων της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων, στο πλαίσιο της άμεσης στελέχωσης της ΑΑΔΕ σε όλη τη χώρα.

Πηγή: Ναυτεμπορική, του Γιώργου Κούρου