Ευθύνες στον πρώην υπουργό Οικονομικών Γιάνη Βαρουφάκη για την απόφαση της ΕΚΤ να κόψει το waiver από τις ελληνικές τράπεζες επέρριψε ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννης Στουρνάρας καταθέτοντας στην Εξεταστική Επιτροπή για τα δάνεια των κομμάτων και των ΜΜΕ.

 

Ο Γ. Στουρνάρας επισήμανε ότι το 40% των χρημάτων που βγήκαν από το χρηματοπιστωτικό σύστημα έφυγαν από τον Ιανουάριο του 2015 έως τον Ιούλιο του 2015 «όταν η διαπραγμάτευση φαίνονταν ότι πάει αλλού».

 

Απαντώντας σε επίμονες ερωτήσεις του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Χριστόφορου Παπαδόπουλου για τυχόν ευθύνες της ΤτΕ για την εκρροή κεφαλαίων το 2015, ο διοικητής της ΤτΕ είπε ότι η απόφαση ελήφθη επειδή ο πρώην υπουργός Οικονομικών είπε στον πρόεδρο της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι ότι η Ελλάδα είναι μία χρεοκοπημένη χώρα.

 

«Ο υπουργός Οικονομικών μιλούσε για παράλληλο νόμισμα και έλεγε ότι δεν τον ενδιαφέρει η διαπραγμάτευση. Τι μπορούσαμε να κάνουμε εμείς;» είπε ο Γ. Στουρνάρας και αποκάλυψε πως έλεγε στον Ντράγκι «μην ακούς τον Βαρουφάκη» και πως ο Ντράγκι του έλεγε ότι «δεν μπορώ να κάνω αλλιώς».

 

Μάλιστα είπε ότι «εκείνη την περίοδο μιλούσε με κυβερνητικά στελέχη και έστελνε επιστολές» για να σταματήσουν τον Γ. Βαρουφάκη.

 

Ο Γ. Στουρνάρας ξεκαθάρισε ότι το πρόβλημα δεν ήταν οι δηλώσεις Βαρουφάκη, αλλά η πορεία της χώρας. Περιέγραψε πως ελήφθη η απόφαση για άρση του waiver, «προσπάθησα με νύχια και με δόντια στη συνεδρίαση της ΕΚΤ. Τους είπε να μας δώσουν 10 μέρες. Με ρώτησαν «γιατί;» και τους απάντησα με τη ρήση του Ουίλσον «γιατί στην πολιτική 10 μέρες είναι πολύ».

 

Τους άρεσε, αλλά δεν ήταν αρκετό».

 

Πηγή: Ναυτεμπορική