Τα κομπιουτεράκια έχουν βγάλει χιλιάδες ιδιοκτήτες αυθαιρέτων για να υπολογίσουν το πρόστιμο "νομιμοποίησης” των παράνομων κτισμάτων που μπορούν να εξοφλήσουν σε μέχρι 80 δόσεις. Πάντως, θα πρέπει να σημειωθεί ότι δεν θα πρέπει να αναμένει κανείς κατεδαφίσεις, καθώς ούτε βούληση υπάρχει από το υπουργείο Περιβάλλοντος ούτε ολοκληρωμένος μηχανισμός εντοπισμού των αυθαιρέτων.

 

Πώς να υπολογίσετε το πρόστιμο
Το ενιαίο ειδικό πρόστιμο υπολογίζεται με βάση το εμβαδόν του αυθαιρέτου επί την τιμή ζώνης στην περιοχή του ακινήτου, ανεξαρτήτως της χρήσης αυτού, σύμφωνα με το σύστημα αντικειμενικών αξιών του Υπουργείου Οικονομικών της 20.01.2016, επί το συντελεστή 15% και επί τους συντελεστές τετραγωνιδίων (βλ. σχετικό συνημμένο αρχείο δεξιά "Σχετικά Αρχεία").
Σε κάθε περίπτωση το πρόστιμο δεν μπορεί να είναι μικρότερο από 250 ευρώ, ενώ το πρόστιμο διατήρησης είναι ίσο με το 50% του προστίμου ανέγερσης και καταβάλλεται από την πρώτη διαπίστωση του αυθαιρέτου και για κάθε συνεχόμενο χρόνο, μέχρι την κατεδάφιση ή την νομιμοποίησή του.


Εν συντομία, ο τύπος υπολογισμού είναι:
τετραγωνικά μέτρα Χ 15% Χ τιμή ζώνης Χ συντελεστές τετραγωνιδίων

Για αυθαίρετες κατασκευές και αυθαίρετη αλλαγή χρήσης, που αποδεδειγμένα προϋφίστανται της 01.1.1983, καταβάλλεται ποσοστό 15 % του ενιαίου ειδικού προστίμου.
Για αυθαίρετες κατασκευές και αυθαίρετη αλλαγή χρήσης από 01.1.1983 έως 01.1.1993, καταβάλλεται ποσοστό 60% του ενιαίου ειδικού προστίμου, ενώ
για αυθαίρετες κατασκευές και αυθαίρετη αλλαγή χρήσης από 01.1.1993 έως 31.12.2003, καταβάλλεται ποσοστό 80 % του ενιαίου ειδικού προστίμου.

Να σημειωθεί ότι αρκεί η καταβολή της πρώτης δόσης του ενιαίου ειδικού προστίμου για τη σύνδεση του αυθαιρέτου με δίκτυα κοινής ωφέλειας και τη λήψη βεβαίωσης χώρου κυρίας χρήσης.

 

Διαβάστε την συνέχεια του ρεπορτάζ του Δημήτρη Δελεβέγκου στο Capital.gr

 

http://www.capital.gr/oikonomia/3151820/pos-na-upologisete-to-prostimo-sta-authaireta