Διαβάζουμε στην Καθημερινή:

 

Ενα βράδυ, πριν από λίγους μήνες, ονειρεύτηκα ότι βρισκόμουν σε μεσαιωνικό δείπνο, με ψητό γουρουνόπουλο πάνω στο τραπέζι, γλυκά και ψωμιά. Αλλες φορές, ονειρεύομαι ότι είμαι σε σούπερ μάρκετ του οποίου τα ράφια είναι γεμάτα προϊόντα. Αυτό μου συμβαίνει συνήθως ύστερα από μία ημέρα αναμονής στην ουρά, μέσα τον ήλιο, περιμένοντας έξω από κατάστημα τροφίμων την άφιξη φορτηγού διανομής. Αυτή είναι η κατάσταση της μεσαίας τάξης στην πόλη Σιουδάδ Γκουαγιάνα της ΒΑ Βενεζουέλα.

 

Ο καφές και το γάλα έγιναν είδη πολυτελείας πριν από λίγα χρόνια, αλλά οι πραγματικά ανησυχητικές ελλείψεις –σε ψωμί και κοτόπουλο– έπληξαν την οικογένειά μας στις αρχές του χρόνου. Για μία εβδομάδα του Μαρτίου αναγκάστηκα να πλένω τα δόντια μου με αλάτι. Εννέα στους δέκα κατοίκους της χώρας δεν έχουν πια την οικονομική δυνατότητα να αγοράσουν τρόφιμα, σύμφωνα με μελέτη του Πανεπιστημίου Σιμόν Μπολιβάρ. Το ΔΝΤ προβλέπει ότι ο πληθωρισμός θα ξεπεράσει φέτος το 700%.

 

Οι αστοί, οι εύποροι και ο ιδιωτικός τομέας είναι οι ομάδες τις οποίες ο πρόεδρος Μαδούρο κατηγορεί για την κρίση στη Βενεζουέλα. Στην πραγματικότητα, όμως, τα χρόνια οικονομικής κακοδιαχείρισης της επαναστατικής κυβέρνησης Τσάβες ευθύνονται για την παρούσα κατάσταση.

 

Διαβάστε την συνέχεια:

 

http://www.kathimerini.gr/870874/article/epikairothta/kosmos/sthn-oyra-gia-faghto-h-mesaia-ta3h-sth-venezoyela