Διαβάζουμε στην Καθημερινή το ρεπορτάζ της Χρύσας Λιάγγου για την ΔΕΗκαι πραγματικά απορούμε για ποιοι πληρώνουν. Είναι ολοφάνερο ότι την πάνε για πούλημα και προσπαθούν να την απαξιώσουν εντελώς.

 

Βέβαια από την άλλη πως να πληρώσει ο κόσμος υπηρεσίες που δεν έχει μειωθεί το τίμημα τους, ενώ τα εισοδήματα του σε μερικές περιπτώσεις έχουν μηδενισθεί; οι τελευταίες κυβερνήσεις προσπαθούν και μειώνουν συντάξεις, μισθούς, ακόμα και στον ιδιωτικό τομέα που δεν τους πέφτει λόγος, αλλά οι υπηρεσίες και όλα τα αγαθά πρώτης ανάγκης, τρόφιμα κλπ, παραμένουν σταθερά, ή αυξάνονται σαν να ζούμε στην Αμερική που τα 100 χιλιάδες δολάρια ετήσιο εισόδημα θεωρούνται σαν εισόδημα φτωχών. ΚΖ.

 

 

Ενας στους τρεις καταναλωτές δεν πληρώνει κανονικά τον λογαριασμό ρεύματος. Περί τους 435.000 πληρώνουν το ρεύμα μέσω του διακανονισμού των 36 δόσεων, με την πλειονότητα εξ αυτών να αδυνατεί στην πορεία να ανταποκριθεί στη ρύθμιση.

 

Τα συνεργεία του ΔΕΔΔΗΕ (Διαχειριστής Δικτύου) διαπιστώνουν 1.000 ρευματοκλοπές τον μήνα, που σημαίνει ότι ο πραγματικός αριθμός είναι πολύ μεγαλύτερος, αφού οι έλεγχοι, παρότι εντατικοί, δεν μπορούν να εντοπίσουν όλες τις περιπτώσεις. Από τις αρχές του χρόνου, ο αριθμός των ρευματοκλοπών έφτασε τις 7.000 έναντι 8.587 καθ’ όλη τη διάρκεια του 2015.

 

Στο μεταξύ, οι συνολικές ανεξόφλητες οφειλές της ΔΕΗ έχουν ξεπεράσει τα 3 δισ. ευρώ και αντιπροσωπεύουν πάνω από το 50% του τζίρου της (5.736 δισ. το 2015). Αυτή είναι η εικόνα της σημερινής ΔΕΗ, αποτέλεσμα των παρεμβατικών πολιτικών που ασκούνται διαχρονικά στο όνομα της κοινωνικής πολιτικής, της οικονομικής αφαίμαξης των εισοδημάτων στα χρόνια της ύφεσης, αλλά και της αδυναμίας των διοικήσεών της να ασκήσουν πολιτική εξυγίανσης και νοικοκυρέματος, κυρίως λόγω των άνωθεν πολιτικών παρεμβάσεων και των συνδικαλιστικών πιέσεων.

 

Η κατάσταση αναμένεται να εξελιχθεί επί τω δυσμενεστέρω από τον προσεχή Σεπτέμβριο, καθώς σε εφαρμογή του μέτρου των δημοπρασιών ισχύος (ΝΟΜΕ) που η κυβέρνηση διαπραγματεύθηκε με τους πιστωτές έναντι της Μικρής ΔΕΗ θα πρέπει να περιορίσει σταδιακά το μερίδιό της στη λιανική και χονδρική αγορά σταδιακά, μέχρι το 2019, στο 49,5%. Αυτό σημαίνει ότι θα απολέσει τα 3 δισ. ευρώ τζίρο από τα περίπου 6 δισ. σήμερα. Η τάση που καταγράφεται μέχρι σήμερα είναι οι καλοπληρωτές πελάτες της ΔΕΗ να μετακινούνται προς τους ιδιώτες παρόχους που απευθύνονται στους καταναλωτές με προσφορές και εκπτώσεις, αφήνοντας πίσω υψηλό μερίδιο από πελάτες που δεν πληρώνουν τον λογαριασμό τους.

 

H συνέχεια: 

 

http://www.kathimerini.gr/870229/article/oikonomia/ellhnikh-oikonomia/panw-apo-3-dis-eyrw-oi-ane3oflhtes-ofeiles-twn-katanalwtwn-pros-th-deh