Σε όλους τους τομείς η κυβέρνηση ακολουθεί την τακτική του να διαστρεβλώνει την πραγματικότητα μια και έχει συνειδητοποιήσει ότι τα ψέματα αρέσουν στον κόσμο.

 

Ο νέος ΕΝΦΙΑ σήμερα με την καθημερινή, αλλά και όλα σχεδόν τα ΜΜΕ θα επιβαρύνει με περισσότερο φόρο 1 στους 3 ιδιοκτήτες ακινήτων, γράφω για ψέματα γιατί μας έλεγαν ότι θα μειωθεί ο ΕΝΦΙΑ.

 

Κώστας Ζουγρής

 

Διαβάστε το ρεπορτάζ της Καθημερινής 

 

Περισσότερο ΕΝΦΙΑ θα κληθεί να πληρώσει φέτος ένας στους τρεις κατόχους ακίνητης περιουσίας, όπως προκύπτει από τα μέχρι τώρα στοιχεία, με τις επιβαρύνσεις να ξεκινούν από το 1 λεπτό και να ξεπερνούν τα 50 ευρώ σε αρκετές περιπτώσεις.

 

Σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών, συνολικά μεγαλύτερο φόρο θα κληθούν να καταβάλουν περίπου 2,2 εκατομμύρια ιδιοκτήτες ακινήτων.

 

Ειδικότερα:

 

- Το 21% των φυσικών προσώπων (πάνω από 1,5 εκατομμύρια υπόχρεοι) θα πληρώσουν από 1 λεπτό έως 10 ευρώ υψηλότερο ΕΝΦΙΑ.

 

- Το 5,8% των φυσικών προσώπων (περισσότεροι από 420.000 υπόχρεοι) θα πληρώσει επιπλέον από 10 έως 50 ευρώ μεγαλύτερο φόρο.

 

- Το 3,8% των πολιτών (πάνω από 270.000 υπόχρεοι) θα κληθούν να καταβάλουν ΕΝΦΙΑ ο οποίος θα είναι υψηλότερος κατά 50 ευρώ και άνω.

 

Από την άλλη πλευρά, περίπου 4,9 εκατομμύρια ιδιοκτήτες θα πληρώσουν φέτος το ίδιο ποσό ή και ελαφρώς μειωμένο. Σύμφωνα με τα έως τώρα στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών προκύπτει ότι:

 

- Το 34% των φυσικών προσώπων (πάνω από 2,4 εκατομμύρια υπόχρεοι) θα πληρώσουν λιγότερο σε σχέση με πέρυσι.

 

- Το 35% των φυσικών προσώπων (περισσότεροι από 2,5 εκατομμύρια υπόχρεοι) θα καταβάλουν ακριβώς τον ίδιο φόρο με το 2015.

 

Πέραν αυτών, από το υπουργείο Οικονομικών αναφέρουν πως ο συνολικός λογαριασμός του ΕΝΦΙΑ για φέτος θα κινηθεί στο ίδιο επίπεδο με πέρυσι.

 

Πηγή: Καθημερινή