Διαβάζουμε στα διάφορα site απόψεις για την φοροδιαφυγή, πιστεύουμε μερικές έχουν ενδιαφέρον, όπως το σχόλιο  που υπογράφει ο Panost: η ορθογραφία δικιά του

 

 

1) Η φοροδιαφυγή κατ αρχήν δεν οφείλεται στο ότι δεν έχουμε πλαστικό χρήμα αλλα στο ότι οι μεγάλες επιχειρήσεις (που παράγουν και πραγματικά πολύ χρήμα και δεν φοροδιαφεύγουν με την έννοια της φοροδιαφυγής που προσπαθεί να πολεμήσει το άυλο χρήμα) προτιμουν να ανοιξουν σε κανενα χωριό εσκιμώων παρα στην Ελλάδα. Αν είχαμε 500 ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ μεγάλες επιχειρήσεις το χρήμα της φοροδιαφυγής θα ήταν το 0.05% του ΑΕΠ.

 

Αν υποθέσουμε (που είναι ασφαλής υπόθεση δυστυχώς) ότι ποτε δεν θα αποκτήσουμε μεγάλες επιχειρήσεις και ο "μεγαλοεπιχειρηματίας" στην Ελλάδα θα είναι ο. . . ταβερνιάρης στους Λειψους τότε και να μηδενιστεί η φοροδιαφυγή, που καλό είναι, πάλι στη μιζέρια θα είμαστε βουτηγμένοι.

 

2) Ο άμεσος μηδενισμός της φοροδιαφυγής και η χρηστη διαχείριση των παραπάνω χρημάτων που θα εισπράξει το κράτος είναι δυο τελείως διαφορετικές πραγματικότητες. Η πικρή αλήθεια είναι ότι ΠΡΩΤΑ το κράτος θα πρεπει να αποκτήσει χρηστη διαχείριση και να μηδενίσει την εσωτερική του διαφθορά και μετά να κυνηγησει τη φοροδιαφυγή, αλλιως το παραπάνω χρήμα θα πάει στα κομματόσκυλα (κάθε κυβέρνησης μηδεμιάς εξαιρουμένης).

 

3) Το χρήμα είναι πρακτικά ο "συμπυκνωμένος" κοπος απο την εργασία σου.

Η κατοχή φυσικου χρήματος (νομιμου εννοώ, το παράνομο δεν με αφορά) προσφέρει μια εξασφάλιση για τις δύσκολες ώρες (οι οποιες στην Ελλάδα είναι οι 23 ώρες και 59 λεπτά απο τις 24 τα τελευταία χρόνια). Η κατοχή άυλου χρήματος είναι πολύ πιο "ευαίσθητη" δυστυχώς στα χέρια ενός αδίστακτου οικονομικά κράτους σαν το Ελληνικό.

Για να το παρομοιάσω με την καθημερινότητα, φανταστείτε να χρειαζόταν για να παρετε το αυτοκίνητό σας καθε πρωϊ να παίρνετε προσωπικά "άδεια" απο κράτος και τράπεζες.

Και καποια στιγμή να αρχίζαν να σου ζητάνε δικαιολογητικά (που τα έχεις ξαναπάει άλλες 10 φορες), χρήμα, "εξυπηρετήσεις" κτλ για να στο δώσουν.

 

4) Δεν θα είχα μεγάλη αντίρρηση για την απουλοποίηση του χρήματος αν το (νόμιμο παντα) άυλο χρήμα μου είχε παγκόσμια ισχύ, ανεξάρτητη της διάθεσης των κρατών και των τραπεζων (πλην ισοτιμιών φυσικά) ώστε να αντισταθμίζω τον κίνδυνο απο αυτες τις -δυστυχώς- εχθρικές λιγο πολύ πλέον οντότητες.

Αυτη τη στιγμή το άυλο χρήμα μου έχει ισχυ περίπου δραχμής και το φυσικό ακριβως του ευρω.

 

5) Το άυλο χρήμα στην ελλάδα μοιραία είναι δραχμή (μόνο και μόνο απο τους περιορισμους μετατροπής του σε φυσικό χρήμα). Αυτό να το προσέξετε.

Τελικά είναι καθαρά θεμα (έλλειψης) εμπιστοσύνης σε κράτος (κρατη) και τράπεζες)

 

Ο ίδιος έγραψε:

 

Μια που προσωπικά δεν έχω απολύτως τίποτε να κρυψω, ορίστε τι φοβάμαι:

 

Την έλλειψη εμπιστοσύνης προς το Ελληνικό κράτος, και γενικότερα προς ένα "παίκτη" με τερατώδη και αρκετά αυθαιρετη ισχύ, αποδεδειγμένη βαθιά διαφθορά και κακοδιαχείριση και πολύ αμφίβολη ηθική που παρεμβάλλεται ξαφνικά μεταξυ της επιβίωσης μου και εμένα.

Εδω μάλιστα είναι δυο "παίκτες" (μαζί με τις χρεωκοπημενες λόγω κράτους και κακοδιαχείρισης και διαφθοράς τράπεζες).

 

Και η παρεμβολή δεν γίνεται επειδή εγω το ζήτησα για δική μου διευκόλυνση (ουτως ή άλλως χρησιμοποιώ συνεχώς ηλεκτρονικες συναλλαγες για δικη μου διευκόλυνση) αλλα "δια της βίας" απο ένα κρατος το οποίο είναι τόσο μειωμένων ικανοτήτων και τόσο αδιάφορο (στην καλή περίπτωση) που ενω είχε 40 χρόνια καιρό να περιορίσει έστω τη φοροδιαφυγή δεν έκανε τίποτε.

 

Αν το συνδυάσεις αυτό με το ότι είμαστε (και θα είμαστε για καιρό) σε capital controls και ότι το άυλο χρήμα αυτή τη στιγμή εκ των πραγμάτων δεν είναι ευρώ αλλά δραχμή με θεωρητική ισοτιμία 1:1 αλλα πρακτική ισοτιμία τέτοια που να σου επιτρέπει την ανταλλαγή 60 "φυσικών" ευρω την ημέρα και να μη σε αφήνει ουτε ένα δάνειο να αποπληρώσεις εντελώς ("φωνάζει" ότι δεν είναι ακριβώς ευρώ) τα πράγματα είναι ακόμη χειρότερα. Και το θεωρώ πολύ ύποπτο το ότι η "αποϋλοποίση" του φυσικού χρήματος συζητάται τόσο έντονα εν μέσω capital contols και ενώ (εξακολουθούμε) να είμαστε με το ένα πόδι στη δραχμή. Το άυλο νόμισμα γίνεται κανονική δραχμή πάρα πολύ εύκολα και πάρα πολύ γρήγορα.

Ακόμη, τι νόημα έχει η αποϋλοποίηση του χρήματος με σκοπό (υποτίθεται τουλάχιστον) την εξάλειψη της φοροδιαφυγής, αφού το κράτος δεν έχει απαλλαγεί ακόμη από την κακοδιαχείριση και την εσωτερική διαφθορά?

 

Η σωστή σειρά είναι ανάποδη: Πρώτα αποστειρώνεται κυριολεκτικά το κράτος από αυτά τα δυο και μετά βρίσκει τα παραπάνω χρήματα αλλιώς αυτά τα παραπάνω χρήματα θα πάνε και αυτά στο "άπατο πηγάδι" (βλέπε κομματόσκυλα και εκλεκτούς ΚΑΘΕ κυβέρνησης χωρίς εξαιρέσεις) και το κράτος θα έχει ανάγκη από ακόμη περισσότερα κτλ.

 

Και το κράτος είχε έστω 7 χρόνια (αυτά της κρίσης) για να αποστειρωθεί και ούτε καν το προσπάθησε σοβαρά.

Γιατί το κράτος επιμένει τόσο πολύ να βάλει χέρι ουσιαστικά στα χρήματα του κόσμου ενώ το ίδιο δεν έχει διορθωθεί?

 

Οπως ξαναέγραψα, θα είχα πολύ λιγότερες αντιρρήσεις αν το άυλο χρήμα μου είχε παγκόσμια ισχύ και ήταν ανεξάρτητο από τη θέληση τραπεζών και κράτους(-κρατών) πράγμα φυσικά αδύνατο μια που κράτη και τράπεζες δεν το επιτρέπουν.