Στις διαθέσεις του Ερντογάν και τις διαπραγματεύσεις του με την Ευρωπαϊκή ένωση κρέμεται η Ελλάδα στο προσφυγικό, αφού δεν υπάρχει κοινή γραμμή των κομμάτων και κοινή άποψη των πολιτών για το αν οι παράνομοι μετανάστες και πρόσφυγες είναι ανθρώπινη ευλογία που δείχνει την αλληλεγγύη των λαών ή καταστροφή αφού σαν χώρα δεν έχουμε την δυνατότητα να τους φιλοξενήσουμε σε ανθρώπινες συνθήκες. Οι Ευρωπαίοι δεν τους θέλουν και οι Τούρκοι τους έχουν σαν μόνιμο όπλο στις διαπραγματεύσεις με την δύση, αδιαφορώντας για την υπάρχουσα συμφωνία.

 

Η ifimerida μέσω της Bild γράφει;

 

Bild: Πού πήγε η βοήθεια που υποσχέθηκαν οι Ευρωπαίοι στην Ελλάδα;
Τι απέγινε με τους ειδικούς, νομικούς και μεταφραστές που υποσχέθηκαν οι Ευρωπαίοι στην Ελλάδα, στο πλαίσιο της συμφωνηθείσας βοήθειας για την αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης; Η αποκαλυπτική απάντηση της Bild.

 

Σύμφωνα με σημερινό δημοσίευμα της γερμανικής Bild, οι υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες στηρίζουν την Ελλάδα στη μάχη κατά της προσφυγικής κρίσης σε πολύ μικρότερο βαθμό απ΄ ό,τι είχαν υποσχεθεί. Επικαλούμενη στοιχεία της Κομισιόν, η εφημερίδα αναφέρει ότι μέχρι στιγμής εστάλησαν στην Ελλάδα μόλις 66 από τους συνολικά 1.580 υπαλλήλους της Frontex που είχαν προβλεφθεί.

 

Επίσης, στην Ελλάδα βρίσκονται μόλις 2 από τους 60 ειδικούς σε θέματα επαναπροωθήσεων, 92 από τους 475 ειδικούς σε θέματα ασύλου καθώς και μόλις 61 από τους συνολικά 400 μεταφραστές που είχαν συμφωνηθεί. Από τους δε 30 νομικούς που επρόκειτο να ταξιδέψουν στην Ελλάδα, δεν έχει εμφανιστεί ακόμη κανείς, αναφέρει η Bild.

 

Σύμφωνα με τη γερμανική εφημερίδα, όλη αυτή η κατάσταση έχει ως αποτέλεσμα να καθυστερούν οι διαδικασίες εξέτασης των αιτήσεων ασύλου και να έχουν εγκαταλείψει τη χώρα μέχρι στιγμής ελάχιστοι πρόσφυγες. Από την ημέρα που τέθηκε σε ισχύ η συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας στις 18 Μαρτίου, έγινε μετεγκατάσταση μόλις 849 προσφύγων σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες ενώ 468 επαναπροωθήθηκαν στην Τουρκία.

 

 

Το δυσοίωνο σενάριο

 

Τι θα γίνει όμως στην περίπτωση που η Άγκυρα αποφασίσει να παγώσει την συμφωνία με την ΕΕ, όπως έχουν επανειλημμένως προειδοποιήσει κορυφαίοι Tούρκοι αξιωματούχοι;

 

Όπως αναφέρει σε σημερινό της άρθρο η Tageszeitung, σε περίπτωση που η Τουρκία αρνηθεί την επανεισδοχή προσφύγων από την Ελλάδα, δεν πρόκειται να υπάρξουν δραματικές συνέπειες, διότι ο αριθμός των επαναπροωθήσεων είναι ούτως ή άλλως μικρός και έχει περιοριστεί ακόμη περισσότερο μετά το πραξικόπημα στην Τουρκία. Ακόμη κι αν ο Ερντογάν διέτασσε στρατό και αστυνομία να μην παρεμποδίζουν τη διέλευση προσφύγων προς την Ελλάδα, το ότι ο δρόμος προς την κεντρική Ευρώπη μέσω Ελλάδας και Βαλκανίων είναι πλέον αρκετά ανασφαλής, μάλλον δεν θα οδηγούσε σε νέα προσφυγικά κύματα όπως εκείνα της περασμένης χρονιάς. Εντούτοις ένας μεγάλος αριθμός προσφύγων από χώρες όπως το Ιράκ, το Πακιστάν και το Αφγανιστάν εξακολουθούν να κατευθύνονται προς την Ευρώπη μέσω Τουρκίας.

 

Η συνέχεια:

 

http://www.iefimerida.gr/news/281350/bild-poy-pige-i-voitheia-poy-yposhethikan-oi-eyropaioi-stin-ellada

 

Και στην Καθημερινή:

 

Η Αγκυρα απειλεί να αποχωρήσει από τη συμφωνία

 

ΚΟΛΩΝΙΑ. Ενταση στις σχέσεις Τουρκίας - Γερμανίας προξένησε η απαγόρευση από τη γερμανική αστυνομία της μετάδοσης μηνύματος του Τούρκου προέδρου Ερντογάν σε συγκέντρωση κατά του πραξικοπήματος, η οποία πραγματοποιήθηκε την Κυριακή στην Κολωνία. Στη συγκέντρωση έλαβαν μέρος 30.000 - 40.000 άτομα, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της αστυνομίας.

Παράλληλα, οι τόνοι έχουν ανεβεί εξαιτίας της δήλωσης του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών Τσαβούσογλου ότι η Τουρκία θα αποχωρήσει από τη συμφωνία με την Ε.Ε. για το προσφυγικό, αν δεν υπάρξει πρόοδος στο θέμα της βίζας ώς τον Οκτώβριο. «To αν θα υπάρξει ή όχι απελευθέρωση της βίζας εξαρτάται από την Τουρκία», δήλωσε χθες ο Γερμανός αντικαγκελάριος Γκάμπριελ. «Η Γερμανία και η Ευρώπη δεν πρέπει να εκβιάζονται σε καμία περίπτωση». Η κατάργηση της βίζας εισόδου Τούρκων στην Ε.Ε. είναι το βασικό αντάλλαγμα που απέσπασε η Τουρκία προκειμένου να εφαρμόσει τη συμφωνία συγκράτησης των προσφύγων σε τουρκικό έδαφος. «Αν η Τουρκία θέλει απελευθέρωση της βίζας, τότε πρέπει να εκπληρωθούν τα κριτήρια», δήλωσε χθες η εκπρόσωπος της Κομισιόν, σημειώνοντας ότι πρέπει να αλλάξει ο τουρκικός ορισμός της τρομοκρατίας, ώστε να μη γίνονται στόχοι δημοσιογράφοι και ακαδημαϊκοί.

 

Η συνέχεια:

 

http://www.kathimerini.gr/869582/article/epikairothta/kosmos/h-agkyra-apeilei-na-apoxwrhsei-apo-th-symfwnia