Γράφει η Έλενα Λάσκαρη στο Euro2day:

 

Καινούργια μέθοδο φοροδιαφυγής εφαρμόζουν πλέον οι καταστηματάρχες. Πώς εκμεταλλεύονται τη χρήση των POS για να «ξεγελούν» τους καταναλωτές. Σε ποια λύση προσανατολίζεται το Υπ. Οικονομικών για να αντιμετωπίσει το πρόβλημα.

 

Πέρυσι ήταν της μόδας οι ταμειακές –μαϊμού.

 

Μηχανές πειραγμένες ώστε να εκδίδουν αποδείξεις οι οποίες καμία πέραση δεν είχαν στην εφορία ή ακόμα και διακοσμητικές ταμειακές καθώς εξέδιδαν χαρτάκια τα οποία έμοιαζαν με απόδειξη, αλλά απλώς αποτελούσαν το μέσο ώστε ο καταστηματάρχης να βάζει τον ΦΠΑ στην τσέπη και ο πελάτης να θεωρεί ότι έχει λάβει κανονικά την απόδειξή του.

 

Φέτος, το παραμύθι άλλαξε. Όπως αναφέρουν στελέχη της Οικονομικής Αστυνομίας αλλά και της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων, το νέο κόλπο είναι η έκδοση αποδείξεων από τα POS – τα μηχανάκια στα οποία χρεώνονται πιστωτικές και χρεωστικές κάρτες- και οι οποίες πιστοποιούν τη συναλλαγή με την τράπεζα.

 

Δεν μπορούν να υποκαταστήσουν την έκδοση απόδειξης, αλλά μπορούν να ξεγελάσουν τους καταναλωτές οι οποίοι σε πολλές περιπτώσεις θεωρούν ότι έχουν πάρει κανονική απόδειξη. Το POS όμως δεν είναι συνδεδεμένο με την ταμειακή επομένως η τράπεζα θα χρεώσει κανονικά τη συναλλαγή στην κάρτα, η εφορία όμως δεν θα μάθει ποτέ- παρά αν γίνει έλεγχος- ότι εισπράχθηκαν χρήματα χωρίς να φαίνεται η υποχρέωση απόδοσης ΦΠΑ.

 

Μετά την κατάργηση των εκπτώσεων 30% στους συντελεστές ΦΠΑ στα νησιά, το κόλπο έχει πολλαπλάσια αποτελέσματα σε επίπεδο φοροδιαφυγής, ενώ δεν λείπουν και οι καταγγελίες φορολογουμένων οι οποίοι μόνο που δεν πιάστηκαν στα χέρια με τους καταστηματάρχες όταν ζήτησαν την απόδειξή τους.

 

Εκεί που ορισμένοι έβαζαν στην τσέπη ΦΠΑ 16% με την πλαστή απόδειξη πέρυσι, φέτος τσεπώνουν 24% με όχημα την απόδειξη από το POS.

 

http://www.euro2day.gr/news/economy/article/1440110/nea-kolpa-apo-toys-forofygades-me-ta-pos.html