Δεν έχουν τέλος οι φόροι που επιβάλλει η κυβέρνηση προκειμένου να επιζήσει μια και δυστυχώς, όπως και οι προηγούμενες, δεν έχει την ικανότητα να βρει άλλους τρόπους να αυξήσει τα έσοδα της.

 

Δεν νομίζουμε να υπάρχει αντίστοιχο προηγούμενο στην παγκόσμια ιστορία, ακόμα και οι Ισπανοί, Βρετανοί και Γάλλοι αποικιοκράτες, λιγότερα θα έπαιρναν από τις αποικίες τους.

 

Με το έτσι θέλω έχουν υποχρεώσει τους Έλληνες να είναι επιβάτες στο γνωστό τρενάκι του τρόμου, μόνο που εδώ δεν πρόκειται για παιχνίδι, αλλά για πραγματικό τρόμο που οδηγεί σε δραματικές καταστάσεις πολλούς συνανθρώπους μας.

 

Διαβάζουμε στην Καθημερινή το ρεπορτάζ

 

 

Από το 18% έως και το... 114% του ετήσιου ποσού που θα συγκεντρώσει ένας ιδιοκτήτης σε ετήσια βάση από την ενοικίαση ενός ακινήτου θα καταλήξει στο Δημόσιο. Μετά την εκτόξευση και του φόρου εισοδήματος, και της εισφοράς αλληλεγγύης, αλλά και του συμπληρωματικού φόρου που επιβάλλεται στα ακίνητα, υπάρχουν πλέον περιπτώσεις όπου το ενοίκιο που αποδίδει ένα ακίνητο, δεν καλύπτει καν τις φορολογικές υποχρεώσεις που απορρέουν

 

Πλέον ένας ιδιοκτήτης που ενοικιάζει ακίνητα –συνολικά είναι περίπου 1,7 εκατ. άτομα σε ολόκληρη τη χώρα– αντιμετωπίζει δύο, τρεις ή και τέσσερις φόρους: ΕΝΦΙΑ, συμπληρωματικό φόρο ακινήτων, φόρο εισοδήματος από ενοίκια και εισφορά αλληλεγγύης.

 

Στην καλύτερη περίπτωση, ο ιδιοκτήτης θα καταβάλει στην εφορία ποσοστό της τάξεως του 18% ενώ, συνήθως, το πραγματικό ποσοστό διαμορφώνεται στο 30-35%. Χαρακτηριστικό το ακόλουθο παράδειγμα: Ιδιοκτήτης διαμερίσματος 125 τετραγωνικών στα Πατήσια εισπράττει ενοίκιο 300 ευρώ τον μήνα. Ο ιδιοκτήτης είναι μισθωτός και έχει ετήσιο εισόδημα 12.000 τον χρόνο από μισθούς. Στην εφορία θα πληρώνει κάθε χρόνο:

 

1. Φόρο εισοδήματος 15% επί του ύψους του ενοικίου, δηλαδή 540 ευρώ.
2. Εισφορά αλληλεγγύης η οποία θα υπολογιστεί με συντελεστή 2,2% φτάνοντας στα 79,2 ευρώ.
3. ΕΝΦΙΑ ο οποίος εξαρτάται από την τιμή ζώνης στην περιοχή, την παλαιότητα του ακινήτου κ.λπ. Για το συγκεκριμένο ακίνητο των 125 τετραγωνικών μέτρων, ο ΕΝΦΙΑ μπορεί κάλλιστα να φτάσει τα 524 ευρώ λόγω της μεγάλης επιφάνειας.

 

Η συνέχεια:

 

http://www.kathimerini.gr/869436/article/oikonomia/ellhnikh-oikonomia/sthn-eforia-to-18-ews-kai-to-114-twn-esodwn-apo-ta-enoikia