Ρεπορτάζ του Λευτέρη Σαββίδη στο 247news

 

Ο Γιάνης Βαρουφάκης σχολιάζει τις ομολογίες ΔΝΤ πως έκαναν λάθη στην περίπτωση της Ελλάδας και ζητά παραιτήσεις τόσο στο Ταμείο, όσο και σε ΕΚΤ και Κομισιόν

 

"Είναι επείγουσα μια συγνώμη στον ελληνικό λαό, όχι μόνο από το ΔΝΤ, αλλά και από την ΕΚΤ και την Κομισιόν, των οποίων οι αξιωματούχοι συνεπικουρούσαν το Ταμείο στην οικονομική ασφυξία (χρησιμοποιεί τον όρο waterboarding) της Ελλάδας" σημειώνει ο πρώην ΥΠΟΙΚ Γιάνης Βαρουφάκης σε νέο του κείμενο που αναρτάται στο προσωπικό του ιστολόγιο. Ο οικονομολόγος παίρνει αφορμή από την έκθεση του ΔΝΤ, στην οποία ομολογείται η επιστράτευση λάθος πολιτικής αναφορικά με την Ελλάδα, η οποία και βύθισε τη χώρα σε μεγαλύτερη ύφεση.

 

Ο πρώην υπουργός Οικονομικών στην πρώτη κυβέρνηση Τσίπρα, αναφέρεται μάλιστα στο κείμενό του και στη συζήτηση στη Βουλή, για τη σύσταση εξεταστικής επιτροπής για τα πεπραγμένα του, το πρώτο εξάμηνο του 2015 σημειώνοντας πως "η Τρόικα που έστησε ένα bank run πριν αναλάβω το υπουργείο, που απείλησε με κλείσιμο τραπεζών τρεις μέρες πριν γίνω υπουργός και που τελικά έκλεισε τις ελληνικές τράπεζες έρχεται τώρα να με κατηγορήσει" σημειώνει και συμπληρώνει: "Σαν ένας κοινός εκβιαστής η τρόικα απέδειξε πως δύναται να κατηγορεί τα θύματα και να βιάζει και δαιμονοποιεί οποιονδήποτε τολμά να αντισταθεί".

 

Η συνέχεια:

 

http://news247.gr/eidiseis/politiki/varoyfakhs-einai-wra-to-dnt-na-zhthsei-mia-sygnwmh-apo-ton-ellhniko-lao.4193397.html

 

Και η έκθεση του ΔΝΤ

 

Το ΔΝΤ παραδέχεται πάλι τα λάθη του πρώτου προγράμματος

 

Για άλλη μία φορά το Ταμείο κάνει αυτοκριτική για πολιτικές όμως την εφαρμογή των οποίων συνεχίζει να ζητά, ενώ χαρακτηρίζει την Ελλάδα "ειδική περίπτωση"

 

Αυτοκριτική για τα λάθη που διέπραξε το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο στο πρώτο χρηματοδοτικό πρόγραμμα της Ελλάδας, καθώς και αναγνώριση της «μοναδικότητας του ελληνικού προβλήματος», περιλαμβάνει η Έκθεση του Ανεξάρτητου Γραφείου Αξιολόγησης του Ταμείου (Independent Evaluation Office- ΙΕΟ), η οποία δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα.
AdTech Ad
Η γενική διευθύντρια του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ, διαχωρίζει τα τρία επιτυχημένα προγράμματα (Ιρλανδίας, Πορτογαλίας και Κύπρου) από αυτό της Ελλάδος, αναγνωρίζοντας ότι η Ελλάδα αποτελεί «ειδική περίπτωση».
Με δήλωση της, υποστηρίζει ότι: «Η Ελλάδα έθεσε πρόσθετες και μοναδικές προκλήσεις. Με απαράμιλλη διεθνή στήριξη, η χώρα προχώρησε σε μία αξιοσημείωτη δημοσιονομική προσαρμογή. Ωστόσο η χώρα επλήγη σε πολύ μεγαλύτερο βαθμό από ό,τι οι άλλες χώρες εξαιτίας των αντιδράσεων που εκδηλώθηκαν από οργανωμένα συμφέροντα, από σοβαρά προβλήματα εφαρμογής του προγράμματος, καθώς και από τις επαναλαμβανόμενες πολιτικές κρίσεις. Τα παραπάνω οδήγησαν σε πολλαπλές κρίσεις, υπονομεύοντας έτσι την εμπιστοσύνη προς τη χώρα, αφήνοντας τον φόβο του Grexit να επικρέμεται. Όλα αυτά είχαν ως αποτέλεσμα η ύφεση στη χώρα να είναι πολύ βαθύτερη σε σχέση με τις αρχικές προβλέψεις του Προγράμματος»

 

Η συνέχεια στο 247news

 

http://news247.gr/eidiseis/kosmos/diethnis-politiki/tha-mas-trelanoyn-to-dnt-paradexetai-pali-ta-lathh-toy-prwtoy-programmatos.4192065.html