Σταδιακά η κυβέρνηση κάνει αυτό που έκανε πριν από δεκαετίες το ΠΑΣΟΚ σε πιο σκληρή εκδοχή, προσπαθεί να βάλει την σφραγίδα της και να επιβάλει την πολιτική της παντού.

 

Όταν θα ολοκληρώσει το έργο της, επόμενη κυβέρνηση, όποτε προκύψει, θα βρει ένα διαφορετικό κόσμο μπροστά της και θα είναι δύσκολο να εφαρμόσει την πολιτική που θα θέλει.

 

Ο Υπουργός παιδείας έχει συγκεκριμένο σχέδιο στο μυαλό του, το θέμα είναι πόσο ταιριάζει με τις συνήθειες των Ελλήνων που δεν ανήκουν στο ίδιο πολιτικό στρατόπεδο.

 

Διαβάστε το ρεπορτάζ της Καθημερινής που έκανε ο Απόστολος Λακασάς

 

 

Με νέα απόπειρα, την τρίτη κατά την εικοσάμηνη διακυβέρνησή του, ο ΣΥΡΙΖΑ επιχειρεί να «κρατικοποιήσει» τα ιδιωτικά σχολεία της χώρας, με τους 80.000 μαθητές και 8.500 εκπαιδευτικούς. Οι ρυθμίσεις που κατέθεσε στη Βουλή ο υπουργός Παιδείας Νίκος Φίλης «μεταδίδουν» στα ιδιωτικά σχολεία τις αγκυλώσεις των δημοσίων, με βασικά στοιχεία το αυστηρότερο πλαίσιο απολύσεων και την κατάργηση της δυνατότητας που έχουν τα σχολεία να προσφέρουν στους μαθητές ένα πλούσιο εκπαιδευτικό πρόγραμμα πέραν του αναλυτικού ωραρίου. Οι δύο προηγούμενες απόπειρες (επί Μπαλτά - Κουράκη την άνοιξη του 2015 και επί Φίλη τον περασμένο Νοέμβριο) να ψηφιστούν οι ίδιες ρυθμίσεις προσέκρουσαν στις αντιρρήσεις της τρόικας, καθώς καταργούν μνημονιακό νόμο του 2011, καθιερώνοντας ρήτρες μονιμότητας στα ιδιωτικά σχολεία.

 

Ειδικότερα, οι βασικές ρυθμίσεις προβλέπουν οι απολύσεις μέσα στην πρώτη διετία από την πρόσληψη του εκπαιδευτικού να είναι ελεύθερες ποσοτικά και αιτιολογημένες. Κατόπιν και έως την εξαετία μπορεί να απολυθεί μόνο το 33% των εκπαιδευτικών που βρίσκεται σε αυτόν τον χρονικό εργασιακό κύκλο. Η απόλυση πρέπει να είναι αιτιολογημένη. Επίσης, προσπάθεια... κρατικοποίησης των ιδιωτικών σχολείων θεωρείται η αυστηρότερη λειτουργία εσωτερικών φροντιστηρίων και κέντρων ξένων γλωσσών στα ιδιωτικά σχολεία, καθώς και απογευματινές δράσεις (τέχνες κ.λπ.), ενώ αντίστοιχο δείγμα γραφής αποτελεί η προσπάθεια η λειτουργία των φροντιστηρίων ξένων γλωσσών και μέσης εκπαίδευσης να ρυθμίζεται όπως τα σχολεία. Δηλαδή, οι ημέρες διακοπών των φροντιστηρίων θα είναι όπως περίπου ισχύει στα σχολεία, καθώς και το ωράριο των εκπαιδευτικών.

 

http://www.kathimerini.gr/869225/article/epikairothta/ellada/idiwtika-sxoleia-me-ka8estws-toy-dhmosioy