Εδώ και αρκετούς μήνες οι Αμερικανοτουρκικές σχέσεις δεν είναι και στα καλύτερα τους. Το πρόσφατο πραξικόπημα έκανε τα πράγματα χειρότερα και κάποιοι οδηγούν τους Τούρκους σε αντιαμερικανικά αισθήματα, γεγονός που θα έχει επιπτώσεις στην περιοχή μας.

 

Δείτε το ρεπορτάζ της Καθημερινής από το Reuters

 

ΑΓΚΥΡΑ. Τη λεπτή θέση στην οποία έχουν περιέλθει οι Τουρκοαμερικανικές σχέσεις υπογράμμισε η χθεσινή διαδήλωση έξω από τη βάση Ιντσιρλίκ, στα Αδανα της Τουρκίας. Οι διαδηλωτές, που έγιναν ανεκτοί από τις Αρχές παρότι η χώρα έχει κηρυχθεί σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης, φώναξαν συνθήματα κατά των ΗΠΑ και του Ισραήλ, κατηγορώντας την Ουάσιγκτον για συμμετοχή στην απόπειρα πραξικοπήματος της 15ης Ιουλίου.

 

Τα τουρκικά μαχητικά αεροπλάνα που πραγματοποίησαν χαμηλές πτήσεις πάνω από την Αγκυρα και την Κωνσταντινούπολη και βομβάρδισαν το κτίριο της τουρκικής Εθνοσυνέλευσης είχαν απογειωθεί από το Ιντσιρλίκ. Από την ίδια βάση απογειώθηκε και το αεροσκάφος ανεφοδιασμού χάρη στο οποίο τα μαχητικά κατόρθωσαν να μείνουν ώρες στον αέρα, ενώ ο διοικητής της βάσης ζήτησε άσυλο στις ΗΠΑ προτού συλληφθεί. Χωρίς αποδείξεις, ο φιλοκυβερνητικός Τύπος της Τουρκίας υποστηρίζει επίσης ότι τα πυρομαχικά που χρησιμοποιήθηκαν στη διάρκεια του πραξικοπήματος χορηγήθηκαν από τις ΗΠΑ στους πραξικοπηματίες που βρίσκονταν στη βάση.

 

http://www.kathimerini.gr/869238/article/epikairothta/kosmos/sto-nadir-oi-sxeseis-hpa---toyrkias