Από δημοσίευμα του Capital.gr

 

Ένα πλούσιο παρασκήνιο κρύβει το φιάσκο με τον ΕΝΦΙΑ, οι αλλαγές του οποίου αρχίζουν να ξηλώνονται από το ίδιο το υπουργείο Οικονομικών και τους ιθύνοντες που διαπραγματεύτηκαν με τους θεσμούς τη νέα μορφή του φόρου.

 

 Ήταν μόλις πριν από δυο μήνες όταν ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Γιώργος Χουλιαράκης που ανέλαβε το μεγάλο μερίδιο της διαπραγμάτευσης με τους θεσμούς για το φορολογικό πακέτο της κυβέρνησης και τις αλλαγές στον ΕΝΦΙΑ διαβεβαίωνε ότι από τις αλλαγές στο φόρο θα επιβαρυνθούν μόνο 500.000 φορολογούμενοι και ότι περίπου έξι εκατομμύρια ιδιοκτήτες θα πλήρωναν τον ίδιο ή λιγότερο ΕΝΦΙΑ σε σχέση με πέρυσι.

 

 Μόνο που όσα ακολούθησαν, ειδικά τις τελευταίες ημέρες, δείχνουν ότι ο κ. Χουλιαράκης είτε δεν είχε πληροφορηθεί τι συμβαίνει με τον ΕΝΦΙΑ είτε ότι δεν τον πληροφόρησαν σωστά. Μια από τις βασικές αλλαγές του ΕΝΦΙΑ ήταν η ένταξη στον συμπληρωματικό φόρο και της αξίας των αγροτεμαχίων. Από την πρώτη στιγμή που έγινε αυτό γνωστό υπήρξε κριτική ότι επρόκειτο για μια πολύ δύσκολη εξίσωση, αφού οι αντικειμενικές αξίες στα αγροτεμάχια ήταν πολύ περίπλοκες - ενώ σε πολλές περιπτώσεις δεν υπήρχαν τιμές.

Το πρόβλημα ήρθε ανάγλυφα στην επιφάνεια μόλις πριν από μερικές ημέρες. Οι προσομοιώσεις εκκαθάρισης του φόρου άργησαν από τη Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων με αποτέλεσμα οι υπεύθυνοι του υπουργείου Οικονομικών να χάσουν τη μηλιά τους όταν είδαν τα αποτελέσματα τους.

 

 

Πηγή >> http://www.capital.gr/oikonomia/3143636/olo-to-paraskinio-me-to-fiasko-tou-enfia-sta-agrotemaxia