Ο κορυφαίος Έλληνας επικοντιστής ανέβηκε στο βάθρο του Παγκοσμίου Πρωταθλήματος Στίβου, κατακτώντας το ασημένιο μετάλλιο στον τελικό του επί κοντώ. Με άλμα στα 6 μέτρα, ο Έλληνας πρωταθλητής έδωσε μια συναρπαστική μάχη με τον Άρμαντ Ντουπλάντις, αφήνοντας το δικό του ιστορικό αποτύπωμα στο παγκόσμιο στερέωμα του στίβου.
Ο Εμμανουήλ Καραλής… έπαιξε με τη φωτιά, αλλά τελικά επιβεβαίωσε τα προγνωστικά και τις ελπίδες της ελληνικής αποστολής, κατακτώντας το ασημένιο μετάλλιο του άλματος επί κοντώ στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα στίβου του Τόκιο. Ο “Μανόλο” ξεπέρασε για άλλη μία φορά τα έξι μέτρα και εξασφάλισε τη δεύτερη θέση, πίσω από τον ανίκητο Μόντο Ντουπλάντις. Νωρίτερα, είχε κάνει δύο αποτυχημένες προσπάθειες στα 5,95μ. που τον άφησαν προσωρινά τέταρτο, αλλά το τρίτο του άλμα ήταν επιτυχημένο και στη συνέχεια, καθαρίζοντας με την πρώτη τα 6.00μ., εξασφάλισε τη δεύτερη θέση.
Ο Έλληνας πρωταθλητής άφησε το πρώτο ύψος (5 μέτρα και 55 εκατοστά), κάτι που έκανε και ο Ρενό Λαβιλενί. Αντιθέτως, ο Αρμάντ Ντουπλάντις ξεκίνησε από το πρώτο ύψος, το οποίο πέρασε με χαρακτηριστική άνεση. Στη συνέχεια, ο πήχης ανέβηκε κατά 20 εκατοστά, με τον Καραλή να αναλαμβάνει δράση και να ξεκινάει ιδανικά τον αγώνα του, με πετυχημένη προσπάθεια. Ταυτόχρονα, ο Σουηδός επέλεξε να “αφήσει” το συγκεκριμένο ύψος, πριν αρχίσει να “ξεκαθαρίζει” η εικόνα στον πίνακα των συμμετεχόντων.
Οι τρεις εκ των διεκδικητών της κορυφής συνέχισαν τις εναλλαγές στα άλματα, με τον “Μανόλο” και τον Λαβιλενί να αφήνουν το 5.85μ. και τον “Μόντο” να επιστρέφει στις προσπάθειες, έχοντας ξανά το ίδιο αποτέλεσμα. Ο “Μανόλο” άνετος ξεπέρασε και τα 5,90μ.
Ο Καραλής έριξε τον πήχη τις δύο πρώτες φορές στα 5.95μ., αλλά πέρασε με την τρίτη του προσπάθεια, ενώ με τρομερό αέρα πέρασε με την πρώτη τα 6.00μ.
Στη συνέχεια, ο Καραλής άφησε τα 6.05μ. και επιχείρησε στα 6.10μ, μην καταφέρνοντας να περάσει τον πήχη στο πρώτο άλμα.
Ο Ντουπλάντις απάντησε άμεσα, ξεπερνώντας το ύψος με την πρώτη προσπάθεια, ενώ ο Καραλής αποφάσισε να ανεβάσει τον πήχη στα 6.15 μέτρα. Εκεί έκανε ένα εξαιρετικό άλμα, όμως το στήθος του άγγιξε τον πήχη στην κάθοδο και τον έριξε. Ο Σουηδός συνέχισε με αψεγάδιαστη απόδοση, ενώ ο Έλληνας πρωταθλητής επιχείρησε την τρίτη του προσπάθεια στο απίστευτο ύψος των 6.20 μέτρων, προσπαθώντας να γίνει ο δεύτερος καλύτερος όλων των εποχών. Αν και δεν τα κατάφερε αυτή τη φορά, άνοιξε μια νέα σελίδα στην καριέρα του. Τελικά, εξασφάλισε την ιστορική δεύτερη θέση στον κόσμο.