Την διαβεβαίωση ότι οι εκλογές θα γίνουν στην ώρα τους το 2027, και ο ίδιος θα ηγηθεί εκ νέου της Νέας Δημοκρατίας για την τρίτη τετραετία, έδωσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης μιλώντας σήμερα στην κοινοβουλευτική ομάδα του κόμματος.
Ο πρωθυπουργός έκανε έναν συνοπτικό απολογισμό του κυβερνητικού έργου και εξέφρασε την πεποίθηση ότι θα κριθεί θετικά από τον ελληνικό λαό και πάλι. Κατηγόρησε την αντιπολίτευση για λαϊκισμό και προσπάθεια εργαλειοποίησης της τραγωδίας των Τεμπών, και κάλεσε τους βουλευτές να απαντούν τεκμηριωμένα στον «μηδενισμό όσων δεν έχουν τίποτα απολύτως να προτείνουν».
Παράλληλα επισήμανε ότι η παράταξη σήμερα χρειάζεται ενιαίο λόγο, την υπεύθυνη προσωπική στάση αλλά και κομματική συνέπεια γιατί όπως είπε έχει απέναντι μία αντιπολίτευση χωρίς αρχές, σε ένα πολιτικό παιχνίδι συχνά χωρίς κανόνες.
«Δεν είναι μυστικό ότι η Κοινοβουλευτική μας Ομάδα συνέρχεται σήμερα με την ολοκλήρωση, θα έλεγα, μιας δύσκολης περιόδου στην εσωτερική πολιτική σκηνή, η οποία μεσολάβησε από την ψήφιση του Προϋπολογισμού έως και τις μέρες μας. Μία περίοδος στην οποία μονοπώλησε σε μεγάλο βαθμό το ενδιαφέρον της κοινής γνώμης η τραγωδία των Τεμπών. Και μία περίοδος, θα έλεγα, στην οποία η προπαγάνδα της αντιπολίτευσης και ορισμένων μέσων μαζικής ενημέρωσης, πιστεύω ότι έσπειραν μία σύγχυση σε πολλούς πολίτες, γύρω από αυτή τη μεγάλη εθνική τραγωδία» είπε ο κ.Μητσοτάκης.
Ήρθε η σειρά της αλήθειας
Επισήμανε ότι «έχει έρθει η σειρά της αλήθειας πια να αντεπιτεθεί» και τόνισε ότι όσο περισσότερα στοιχεία βγαίνουν στη δημοσιότητα, τόσο περισσότερο «αντιλαμβανόμαστε ότι εδώ υπήρξε, πράγματι, μία οργανωμένη προσπάθεια συγκάλυψης της αλήθειας και χειραγώγησης της κοινής γνώμης πάνω σε ένα θέμα εξαιρετικά φορτισμένο. Κάποιοι επιχείρησαν να εργαλειοποιήσουν τον ανθρώπινο πόνο για να εκμεταλλευτούν πρόσκαιρα πολιτικά οφέλη».
Ο πρωθυπουργός σημείωσε επίσης ότι τώρα πια πλησιάζει η ώρα της δικαιοσύνης και εξέφρασε την πεποίθηση ότι, αργά ή γρήγορα, όλοι θα μάθουμε όλη την αλήθεια γύρω από αυτή τη μεγάλη τραγωδία. «Και η δικαιοσύνη θα αποδοθεί από την ανεξάρτητη ελληνική Δικαιοσύνη, όπως το Σύνταγμα ορίζει» είπε και προσέθεσε: «Αξίζει όμως να θυμηθούμε, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, ότι όλο αυτό το διάστημα στο οποίο συζητείτο πολύ έντονα το ζήτημα των Τεμπών, έγιναν πολλά πράγματα στη χώρα μας. Υλοποιήσαμε πολύ σημαντικούς άξονες του κυβερνητικού μας προγράμματος και δυστυχώς τα ζητήματα αυτά σε έναν βαθμό περιήλθαν σε δεύτερη μοίρα. Και νομίζω ότι είναι χρέος μας να κάνουμε μια μεγάλη προσπάθεια να τα αναδείξουμε πιο συστηματικά».
Τα σημαντικά έργα
Ο κ. Μητσοτάκης αναφερόμενος στο έργο της κυβέρνησης ανέφερε ενδεικτικά ότι μόλις πριν από λίγες μέρες, την 1η Απριλίου, αυξήθηκε για πέμπτη συνεχόμενη φορά ο βασικός μισθός στη χώρα μας που τον παρέλαβε στα 650 ευρώ, είναι σήμερα στα 880 ευρώ. «Και βέβαια, δεν έχει αυξηθεί μόνο ο βασικός μισθός, έχει υπάρξει και μια σημαντικότατη αύξηση του μέσου μισθού στη χώρα μας. Ο μέσος μισθός, θέλω να θυμίσω, για τους εργαζόμενους πλήρους απασχόλησης έχει ξεπεράσει σήμερα τα 1.400 ευρώ» είπε.
Επίσης τόνισε ότι η χώρα μας σήμερα έχει μια ανεργία η οποία είναι χαμηλότερη από την ανεργία της Φινλανδίας, της Σουηδίας, της Ισπανίας. «Παραλάβαμε την ανεργία στο 17,8% και σήμερα είναι στο 8,6%. Έχουμε δημιουργήσει αυτά τα 5,5 χρόνια 500.000 νέες θέσεις εργασίας. Ήταν, θέλω να θυμίσω, ο κεντρικός στόχος τον οποίο είχαμε θέσει την πρώτη τετραετία, η μείωση της ανεργίας και η δημιουργία πολλών καλοπληρωμένων, νέων θέσεων εργασίας» είπε.
Στο μέτωπο της παιδείας, αναφέρθηκε στον νόμο για τα μη κρατικά πανεπιστήμια που τίθεται σε εφαρμογή και δώδεκα ξένα πανεπιστήμια κατέθεσαν αιτήσεις για να επενδύσουν και να λειτουργήσουν στην πατρίδα μας. «Ήταν μία εμβληματική, ταυτοτική μεταρρύθμιση για την παράταξή μας» είπε.
Ενίσχυση των ΕΔ
Ο κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε και στο 12ετές σχέδιο ενίσχυσης των Ενόπλων Δυνάμεών ύψους 25 δισεκατομμυρίων ευρώ που παρουσιάστηκε στη Βουλή και στις αυξήσεις των στρατιωτικών.
«Λίγες μέρες πριν, είχαμε κάνει σχετικές ανακοινώσεις για τις αυξήσεις στις απολαβές των στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων σε τρεις φάσεις. Η πρώτη και η δεύτερη είναι ζητήματα τα οποία είχαν ήδη ανακοινωθεί: η αύξηση των 30 ευρώ που αφορά όλους τους δημοσίους υπαλλήλους, τα 100 ευρώ -θέλω να θυμίσω- επίδομα επικινδυνότητας που θα λάβουν όλα τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας από την 1η Ιουλίου. Και μία νέα, σημαντική αύξηση, η οποία θα τεθεί σε εφαρμογή από 1/1/2026» είπε. Επίσης αναφέρθηκε στην Chevron που ανακοίνωσε και επίσημα το ενδιαφέρον του για έρευνες εντός της ελληνικής Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης, νοτίως της Κρήτης, «αναγνωρίζοντας έμπρακτα τα εθνικά κυριαρχικά μας δικαιώματα» όπως είπε, και τόνισε ότι «αυτός μόνο είναι ένας απολογισμός μερικών εβδομάδων, αλλά, δυστυχώς, δεν κυριάρχησε στον δημόσιο διάλογο. Θα έλεγα, μάλιστα, πολλές φορές ούτε και στον προβληματισμό αρκετών από εμάς, κάτι το οποίο, πέρα από την κοινωνική κόπωση και την επιρροή των εύκολων εντυπώσεων, νομίζω ότι δηλώνει και το μέτρο των προσπαθειών που μας περιμένουν».
Αντιπαράθεση με το μηδενισμό
Ο πρωθυπουργός τόνισε ότι η αντιπαράθεση με την αντιπολίτευση είναι μία αντιπαράθεση «με τον μηδενισμό που τρέφει τον νέο λαϊκισμό της αμφισβήτησης των πάντων, αλλά κυρίως των κατακτήσεων της πατρίδας μας, κατακτήσεων οι οποίες δεν είναι καθόλου, μα καθόλου δεδομένες» και σημείωσε:
«Πολύ περισσότερο όταν στον πλανήτη μας σημειώνονται τεκτονικές αλλαγές, σε επίπεδο γεωπολιτικής αλλά και οικονομικών συσχετισμών. Και δεν αναφέρομαι μόνο στην αβεβαιότητα των πολέμων στην Ουκρανία και τη Μέση Ανατολή, αλλά και στην πρωτοφανή για τα παγκόσμια οικονομικά δεδομένα απόφαση των ΗΠΑ ουσιαστικά να κηρύξουν έναν εμπορικό πόλεμο κατά πάντων, όχι μόνο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, κάτι το οποίο έχει ήδη προκαλέσει μία τεράστια παγκόσμια οικονομική αναστάτωση, όχι μόνο στις αγορές αλλά συνολικά και στις εμπορικές σχέσεις».
Είπε ότι οι εξελίξεις είναι ραγδαίες και αλλάζουν τις προτεραιότητες προσθέτοντας ότι δίπλα στην υλοποίηση των δεσμεύσεών μας, οφείλουμε, πρώτα και πάνω απ' όλα, να κρατήσουμε ασφαλές το σκάφος της πατρίδας μας σε αυτά τα ταραγμένα νερά και να δυναμώσουμε την αμυντική, τη διπλωματική αλλά και την οικονομική μας θωράκιση.
«Να βρούμε τη θέση της πατρίδας μας σε αυτούς τους νέους οικονομικούς και ενεργειακούς δρόμους. Να μείνουμε σταθερά στην τροχιά της διατηρήσιμης ανάπτυξης, όταν ενδεχομένως μεγάλες οικονομίες να βυθιστούν σε ύφεση, διότι αυτή αποτελεί τελικά τον μόνο βραχίονα ασφάλειας.
Κυρίως, όμως, σε αυτή τη συγκυρία, να διατηρήσουμε ακλόνητη την εσωτερική μας σταθερότητα. Και αυτό αφορά και όλους εμάς, όχι μόνο σε ένα ασταθές διεθνές περιβάλλον, αλλά και απέναντι σε ένα εγχώριο κύμα χειραγώγησης της κοινωνίας».
Τα ζητούμενα σήμερα είναι αυτονόητα
Πολιτικές οι οποίες σήμερα θεωρούνται αυτονόητες όπως η ηλεκτρονική διακυβέρνηση, το gov.gr έχει γίνει κτήμα της καθημερινότητας του πολίτη τόνισε ο πρωθυπουργός προσθέτοντας ότι δεν ήταν πάντα έτσι.
Προσέθεσε ότι ο νέος ΕΦΚΑ βγάζει σήμερα τις συντάξεις σε λιγότερο από 50 μέρες ενώ νωρίτερα ήθελαν 500 μέρες για να βγαίνουν και σήμερα είναι ένα πρόβλημα το οποίο έχει λυθεί.
Αναφέρθηκε στο νέο δικαστικό χάρτη, μία μεταρρύθμιση η οποία, όμως, έχει βάλει-όπως είπε- τα θεμέλια για την επιτάχυνση της απονομής της δικαιοσύνης, το νέο Κτηματολόγιο, τα μεγάλα έργα υποδομής, τα δεκάδες νοσοκομεία, τα οποία ανακαινίζονται και τα οποία ανακατασκευάζονται, με χρήματα από το Ταμείο Ανάκαμψης.
Εκλεγήκαμε να υλοποιήσουμε το πρόγραμμα μας
«Δεν πρέπει να ξεχνάμε γιατί εκλεγήκαμε: για να υλοποιήσουμε ένα πρόγραμμα, το οποίο, πρώτα και πάνω απ' όλα, έθετε ως προτεραιότητα τη στήριξη του διαθέσιμου εισοδήματος. Αυτό το πρόγραμμα υλοποιούμε σήμερα» είπε ο κ. Μητσοτάκης και προσέθεσε: «Ναι, δεσμευθήκαμε για τη διεύρυνση των ηλεκτρονικών συναλλαγών και για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής. Και ξέρω ότι αυτές οι μεταρρυθμίσεις δεν είναι πάντα εύκολες και δημιουργούν και κάποια αναταραχή, αλλά αυτές οι μεταρρυθμίσεις είναι που δημιούργησαν τον δημοσιονομικό χώρο προκειμένου να μπορούμε να στηρίξουμε κι άλλο το εισόδημα των πολιτών.
Και δεν πρέπει να διστάζουμε να μιλάμε γι' αυτές, να τις εξηγούμε και κυρίως να προσφέρουμε στους πολίτες έναν οδικό χάρτη για το τι θα ακολουθήσει από εδώ και στο εξής. Γιατί, τονίζω, αυτά είναι τα θεμέλια πάνω στα οποία θα χτιστεί η πολιτική μας για τους υπόλοιπους 26, 27 μήνες έως τις εθνικές εκλογές του 2027».
Εκλογές το 2027
«Θα το ξαναπώ, λοιπόν, όσο πιο καθαρά μπορώ: εκλογές θα γίνουν στο τέλος της τετραετίας, το 2027, και θα είναι νικηφόρες, με εμένα στην πρώτη γραμμή της μάχης, ώστε η Νέα Δημοκρατία να είναι ξανά κυβέρνηση. Αλλά και εμείς εδώ, στον ίδιο αριθμό και γιατί όχι και περισσότεροι. Αρκεί να το πιστέψουμε, πρώτα και πάνω απ' όλα, εμείς οι ίδιοι» ξεκαθάρισε ο κ.Μητσοτάκης επισημαίνοντας ότι αυτό επιβάλλει σήμερα η εθνική ανάγκη.
«Και αυτό το οποίο σας λέω δεν είναι, θα έλεγα, ούτε προσωπικό στοίχημα ούτε νομοτελειακό κομματικό καθήκον. Αυτό επιβάλλει σήμερα η εθνική ανάγκη: η πατρίδα να ακολουθήσει την πορεία της με σταθερά βήματα μέσα σε ένα αβέβαιο περιβάλλον. Να παραμείνει σε τροχιά ανάπτυξης, εν μέσω προβλέψεων για διεθνή ύφεση, και πολύ περισσότερο, θα το ξαναπώ, να παραμείνει σταθερή σε ένα περιβάλλον τελείως, μα τελείως αχαρτογράφητων νερών ενός νέου εμπορικού πολέμου».
Αναφερόμενος στην αντιπολίτευση είπε ότι αδυνατεί να εκφράσει την παραμικρή θέση για τα προβλήματα του σήμερα και του αύριο.
«Αποτελούμενη από δυνάμεις που διαφωνούν μεταξύ τους, σπαράσσονται στο εσωτερικό τους, είναι ουσιαστικά μία αντιφατική πανσπερμία που ενώνεται σε ένα μόνο σκοπό: πώς θα πλήξει την κυβέρνηση, πώς θα ρίξει την κυβέρνηση, χωρίς να παρουσιάζει καμία εναλλακτική για το τι θα ακολουθούσε ενδεχομένως μετά, ευνοώντας προφανώς και την πολυδιάσπαση και τη ενική απαξίωση, αλλά κυρίως τα δύο άκρα του πιο απεχθούς λαϊκισμού» είπε και προσέθεσε: «Θα έλεγα, λοιπόν, ότι είναι ένα πρόσθετο καθήκον το οποίο έχουμε όλοι μας, όχι μόνο δικό μου αλλά και δικό σας, του κάθε βουλευτή, του κάθε στελέχους, να αποδομούμε με στοιχεία τις αστήρικτες διαβολές εναντίον μας, αναδεικνύοντας την προγραμματική ανεπάρκεια των αντιπάλων μας. Η σιωπή δεν είναι πάντα χρυσός, εν προκειμένω.
Και νομίζω ότι διαπιστώσαμε το τελευταίο διάστημα πώς οι θεωρίες συνομωσίας μπορούν πράγματι να ριζώσουν, να επηρεάσουν την κοινή γνώμη και γι' αυτό και είναι πάρα πολύ σημαντικό οποιοδήποτε επιχείρημα, όσο ακραίο και αν ακούγεται, να απαντιέται πάντα πολιτικά σε πρώτο χρόνο».
Παραδέχθηκε ότι έγιναν λάθη, και είπε ότι «πρέπει να απαντάμε τεκμηριωμένα στον εύκολο μηδενισμό όσων δεν έχουν τίποτα απολύτως να προτείνουν. Γι' αυτό και πιστεύω ότι σήμερα, περισσότερο παρά ποτέ, η παράταξή μας χρειάζεται αυτόν τον ενιαίο λόγο, την υπεύθυνη προσωπική στάση αλλά και την κομματική συνέπεια».
Σε επιφυλακή
«Έχοντας απέναντί μας μία αντιπολίτευση χωρίς αρχές, σε ένα πολιτικό παιχνίδι συχνά χωρίς κανόνες, επαναλαμβάνω ότι πρέπει να είμαστε σε μία διπλή επιφυλακή. Νομίζω ότι κανείς Υπουργός δεν θέλει ή δεν πρέπει να βλέπει το Υπουργείο του ως ένα προσωπικό βασίλειο. Όπως και κανείς βουλευτής -και επιτρέψτε μου να το πω πράγματι όπως το αισθάνομαι- δεν μπορεί να θεωρεί τον σταυρό προτίμησης, την επιλογή των πολιτών στο πρόσωπό του, ισχυρότερο από το σύμβολο του κόμματος το οποίο τον εξέλεξε. Γιατί, πρώτα και πάνω απ' όλα, μας δεσμεύουν το πρόγραμμά μας και οι αξίες μας. Οι ατομικές επιδιώξεις έπονται» είπε ο κ. Μητσοτάκης. Κάλεσε τους βουλευτές να εκφράσουν ανοιχτά τις απόψεις τους γιατί είπε ότι είναι μια μεγάλη παθογένεια του πολιτικού συστήματος οι ψίθυροι, οι διαρροές, οι σιωπηλές διαφοροποιήσεις, για ξεκαθάρισε ότι δεν θα επιτρέψει την εσωστρέφεια.
«Είμαστε ένα ανοιχτό δημοκρατικό κόμμα. Εγώ είμαι πάντα προσβάσιμος και ανοιχτός. Νομίζω το ξέρετε όλες και όλοι σας. Ποτέ δεν έχω αρνηθεί να δω κανέναν συνάδελφο. Και νομίζω ότι αυτό τελικά είναι δύναμη και υγεία. Δεν επιδιώκουμε την απόλυτη ομοιομορφία. Επιδιώκουμε τις διαφορετικές απόψεις που θα μας κάνουν πιο δυνατούς. Άλλο, όμως, η διαφορετική άποψη, η οποία είναι επιβεβλημένη, και άλλο η, θα έλεγα, παθολογική εσωστρέφεια, η οποία σε αυτές τις συγκυρίες δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή» είπε.
Είπε επίσης ότι όλοι οι βουλευτές θέλουν να προσφέρουν περισσότερα από αυτά που τους επιτρέπει κάθε φορά η θέση τους αλλά το Υπουργικό Συμβούλιο έχει συγκεκριμένο αριθμό μελών.
«Οι βουλευτές του κόμματος ευτυχώς είναι πολύ περισσότεροι. Και αυτός είναι ο λόγος, και το έχω αποδείξει αυτό, που η κυβερνητική σύνθεση δεν είναι στατική και δεν θα παραμείνει στατική. Και αυτό -επιτρέψτε μου μια προσωπική αναφορά, ως ένας πια από τους παλαιότερους βουλευτές- σας το λέει και ένας βουλευτής ο οποίος ανέλαβε υπουργικά καθήκοντα εννιά χρόνια μετά την πρώτη του εκλογή στο κοινοβούλιο» είπε ο κ. Μητσοτάκης.
Ο λαϊκισμός ηττήθηκε από εμάς
Ο κ. Μητσοτάκης είπε ότι θα δημιουργηθεί ένα καινούργιο σχήμα, όπου θα αναθέσει σε βουλευτές ρόλο-συντονιστή στις έξι διαρκείς Επιτροπές, για την καλύτερη οργάνωση του νομοθετικού έργου σε επίπεδο Επιτροπών. Αναφερόμενος στο λαϊκισμό είπε ότι η τοξικότητα και ο λαϊκισμός σηκώνουν κεφάλι -όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά είναι ένα παγκόσμιο φαινόμενο αυτό.
«Ο λαϊκισμός μπορεί να ηττήθηκε από εμάς, κατά κράτος, όμως δεν έχει καταθέσει τα όπλα. Άρα, χρέος μας είναι να τον αποκαλύπτουμε σε κάθε ευκαιρία, θυμίζοντας τις συνέπειες που έφερε σε χώρες που κάποτε υπέκυψαν σε αυτόν, τις κρίσεις που προκαλεί σήμερα διεθνώς, αλλά, πρώτα και πάνω απ' όλα, προτάσσοντας απέναντί του μόνο τις θετικές λύσεις του ρεαλισμού και της ευθύνης. Θα τονίσω και πάλι την ανάγκη για τη δική μας συλλογικότητα. Ακούω πολλές φορές -και είμαι σίγουρος ότι θα το ακούσω και μετά- την ανάγκη για καλύτερη επικοινωνία μεταξύ Υπουργών και βουλευτών. Τα παράπονα αυτά εν πολλοίς είναι δικαιολογημένα» είπε.
Παρότρυνε τους υπουργούς, όταν επισκέπτονται την περιφέρεια, να ενημερώνουν πρώτα τους βουλευτές και να μην το μαθαίνουν από τα μέσα μαζικής ενημέρωσης, ενώ είπε ότι η Γενική Γραμματεία του Πρωθυπουργού θα υποδέχεται προτάσεις και ιδέες της Κοινοβουλευτικής Ομάδος, ειδικά για θέματα καθημερινότητος.
Η Νέα Δημοκρατία παραμένει η κυρίαρχη πολιτική δύναμη
Το μήνυμα ότι η Νέα Δημοκρατία παραμένει η κυρίαρχη πολιτική δύναμη και ότι βάσει του κυβερνητικού σχεδιασμού «τα καλύτερα είναι μπροστά μας», «παρά τα λάθη, που έχουν γίνει και την εύλογη φθορά από τα 6 χρόνια διακυβέρνησης», εξέπεμψε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, παρεμβαίνοντας στο κλειστό σκέλος της συνεδρίασης της ΚΟ της Νέας Δημοκρατίας, η οποία και ολοκλήρωσε τη συγκεκριμένη διαδικασία, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές.
Μάλιστα, ο κ. Μητσοτάκης ευχαρίστησε τους βουλευτές για «το καλό κλίμα της συνεδρίασης και τις ειλικρινείς τους τοποθετήσεις» τονίζοντας ότι «δώσατε την καλύτερη απάντηση σε όσους προεξοφλούσαν ένα κλίμα εσωστρέφειας και αρνητικότητας, με αφορμή τη συζήτηση της Κοινοβουλευτικής Ομάδος».
Εν συνεχεία ο πρωθυπουργός επισήμανε ότι «πράγματι ο κάθε βουλευτής έχει να αντιμετωπίσει δύο ειδών ζητήματα. Το ένα είναι η γενική πολιτική κατάσταση και το δεύτερο τα επιμέρους ζητήματα της περιφέρειάς του. Η αλήθεια είναι ότι κάπου έχουμε προχωρήσει πιο γρήγορα, αλλά το χρέος μας είναι να στρέψουμε περισσότερο την προσοχή μας εκεί που έχουμε κάνει λιγότερα, όταν λίγο-πολύ σε άλλες περιφέρειες τα έργα είναι δρομολογημένα. Θα αποδώσει επομένως αυτή η προσπάθεια την οποία κάνουμε, γιατί είναι πολύ συστηματική και πολύ προσεκτική».