Τι σημαίνει πρακτικά η υπερπροσφορά των μουσικών υπηρεσιών
Η σχετική αναφορά δημοσιεύτηκε από το MusicRadar, με τη συνδρομή του οικονομολόγου της μουσικής βιομηχανίας Will Page, ο οποίος στο παρελθόν έχει διατελέσει Chief Economist του Spotify. Μιλώντας στο μέσο, ο Page είπε χαρακτηριστικά :
"Σήμερα παράγεται περισσότερη μουσική (σε μία μόνο ημέρα) από όλο το ημερολογιακό έτος του 1989. Η πλειοψηφία αυτής της μουσικής δημιουργείται από τους καλλιτέχνες καθαυτούς, που σημαίνει ότι υπάρχει αυξημένη ζήτηση για software παραγωγής μουσικής".
Η αλήθεια είναι πως μαζί με τη ζήτηση για το σχετικό software, έχουν αυξηθεί κατακόρυφα και οι επισκέψεις σε πλατφόρμες διανομής μουσικής. Σύμφωνα με την έκθεση «State of the Music Creator Economy» της MIDiA, ο αριθμός των δημιουργών μουσικής παγκοσμίως ήταν 75,9 εκατομμύρια το 2023, σημειώνοντας αύξηση 12% από το 2022. Μέχρι το 2030, ο αριθμός αυτός αναμένεται να φτάσει τα 198,2 εκατομμύρια.
Η σημασία των αριθμών για τους καλλιτέχνες
Πρακτικά, όλα τα παραπάνω δεδομένα σημαίνουν περισσότερη ανεξαρτησία για τους μουσικούς, κάτι που φυσικά είναι διττής σημασίας. Η ανεξαρτησία στην παραγωγή μουσικής σημαίνει τον απόλυτο έλεγχο σε αυτήν από τους καλλιτέχνες, ωστόσο σε κάθε περίπτωση το business και marketing κομμάτι είναι αναγκαίο για την προώθηση του υλικού τους. Επίσης, οι καλλιτέχνες έχουν σχετικά χαμηλά κέρδη, καθώς οι πλατφόρμες ροής δε φημίζονται για τις παχυλές πληρωμές τους. Σύμφωνα με την MIDiA, το 1/4 των εσόδων των καλλιτεχνών είναι από συνδρομές, με το ποσοστό να αναμένεται να φτάσει το 1/3 μέχρι το 2030.