Ποιες περιοχές κινδυνεύουν με πλημμύρα εάν γίνει ότι έγινε στη Βαλένθια στην Αττική

Εικόνα Αρχείου ΤΑΚΗΣ ΣΑΓΙΑΣ / EUROKINISSI

Μετά την τραγωδία με στη Βαλένθια με τις φονικές πλημμύρες ηχούν καμπανάκια και για την Αττική, για να μην υπάρξουν και εδώ αντίστοιχες εικόνες. Το Αστεροσκοπείο Αθηνών προειδοποιεί πως οι περιοχές που είναι στο «κόκκινο» για πλημμύρες στην Αττική είναι αυτές γύρω από τον Κηφισό, από τις Τρεις Γέφυρες στους Άγιους Ανάργυρους μέχρι τις εκβολές του ποταμού στον Ταύρο, αλλά και οι περιοχές που έχουν πληγεί από πυρκαγιές.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης προήδρευσε το Σάββατο σε σύσκεψη για την επισκόπηση των μέτρων αντιπλημμυρικής προστασίας στην Αττική, με βάση τον σχεδιασμό και τις κρίσεις επικινδυνότητας που εκπόνησε η Περιφέρεια τους προηγούμενους μήνες.

Κατά τη σύσκεψη εξετάστηκαν έργα που αποτελούν απόλυτη προτεραιότητα, πρωτίστως οι εν εξελίξει καθαρισμοί ρεμάτων, καθώς και η ολοκλήρωση κατασκευής υποδομών, ενώ συζητήθηκαν δυνατότητες επίσπευσης των χρονοδιαγραμμάτων και πρόσθετα χρηματοδοτικά εργαλεία τα οποία θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν.

Ο διευθυντής του Αστεροσκοπείου, Χάρης Κοντοές, μιλώντας στον ΣΚΑΪ, είπε πως ο Κηφισός αποτελεί το «ευάλωτο» σημείο της Αττικής και πως υπάρχει ο κίνδυνος να μην «αντέξει» το δίκτυο να απορροφήσει το νερό. «Ο Κηφισός χρειάζεται ετήσια συντήρηση και καθαρισμό», επισήμανε χαρακτηριστικά, ενώ σημείωσε πως «η Καλλιθέα και το Μοσχάτο είναι από τις πιο τρωτές περιοχές».

Σε εκδήλωση με τίτλο «Κηφισός - Ώρα Μηδέν», ο καθηγητής του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου και διευθυντής Εργαστηρίου Αστικού Περιβάλλοντος, Νίκος Μπελαβίλας, υπογράμμισε τους κινδύνους, υπογραμμίζοντας πως οι δώδεκα δήµοι που κινδυνεύουν είναι των Αγίων Αναργύρων, Αθηνών, Αιγάλεω, Αχαρνών, ∆ιονύσου, Κηφισιάς, Μεταµόρφωσης, Μοσχάτου, Νίκαιας-Αγίου Ιωάννη Ρέντη, Φιλαδέλφειας, Πειραιά και Περιστερίου.

Αντιµετωπίσει άλλες µετεωρολογικές συνθήκες. ∆εν αρκεί, πλέον, το µέγεθός του για να τραβήξει τα νερά της Αθήνας και των εκατοντάδων χιλιοµέτρων ρεµάτων. Είµαστε αθωράκιστοι», είχε επισηµάνει, εξηγώντας πως «πρέπει να αναθεωρήσουµε όλη τη στρατηγική κάλυψης των ρεµάτων και να ανοίξουµε παράλληλους αγωγούς νερού, για να φεύγουν προς τη θάλασσα. Όπως όλες οι ευρωπαϊκές πρωτεύουσες ανοίγουν τα ποτάµια τους και τα ρέµατά τους, αυτό πρέπει να γίνει και στην Αθήνα».

Όμως ο Κηφισός δεν είναι ο μόνος κίνδυνος, καθώς υπάρχουν και άλλα μπαζωμένα ρέματα, όπως της Πικροδάφνης και του Ιλισού, που σε συνδυασμό με την άναρχη δόμηση μπορούν να συνθέσουν ένα καταστροφικό σκηνικό. Ακόμα, υψηλό κίνδυνο πλημμύρας διατρέχουν τα Μεσόγεια, η πεδινή περιοχή Μαραθώνα - Νέας Μάκρης, οι παράκτιες περιοχές Σαρωνίδας - Αναβύσσου, η χαμηλή ζώνη Λουτρακίου, Μεγάρων, Νέας Περάμου, Ασπροπύργου, Ελευσίνας.

`