Γιατρός συνταγογραφούσε μόνο βραδινές ώρες εκατοντάδες σκευάσματα σε συγγενείς της – Της τηλεφώνησε ο Αδ. Γεωργιάδης και «κόντεψε να λιποθυμήσει»

Η μόνη λύση η φυλάκιση κατ' οίκον και στους παραβάτες πρόστιμα που θα τα εισπράττει το κράτος από τραπεζικούς λογαριασμούς ή κατασχέσεις περιουσίας, όχι μέσω εφορίας την οποία ελάχιστοι πληρώνουν, η διαφθορά έχει πιάσει την στρατόσφαιρα. ΚΖ

Παθολόγος σε κέντρο υγείας στη Μυτιλήνη συνταγογράφησε κατά τις βραδινές μόνο ώρες, από τις 9 το βράδυ έως τις 4 το πρωί, 705 σκευάσματα σε ποσότητα 1.818 τεμαχίων σε συγγενείς της και στον εαυτό της, ανέφερε μεταξύ άλλων ο υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης κατά τη διάρκεια τη συνέντευξης Τύπου για την καταπολέμηση της υπερσυνταγογράφησης.

Όπως είπε ο κ. Γεωργιάδης τηλεφώνησε ο ίδιος από το γραφείο του στη συγκεκριμένη γιατρό. Ο υπουργός περιγράφοντας το τηλεφώνημα που έκανε στη γιατρό, είπε χαρακτηριστικά: «πρέπει να σας πω επειδή την πήρα τηλέφωνο ο ίδιος με ανοιχτή ακρόαση πάνω από το γραφείο μου, κόντεψε να λιποθυμήσει. Είχε γράψει στη μία της κόρη 15 ετών τρεις διαφορετικές στατίνες. Και της είπα: “Γιατρέ μου εγώ είμαι 53 ετών και παίρνω μία στατίνη. Κι ενώ ο πατέρας μου πέθανε από έμφραγμα στα 54 και φοβάμαι και γι’ αυτό κρατάω την υγεία μου σε καλή κατάσταση, δεν έχω πάρει δεύτερη στατίνη ακόμα στη ζωή μου. Η κόρη σας 15 ετών θέλει τρεις διαφορετικές στατίνες; Μου απάντησε: “Έχει μια πολύ σπάνια πάθηση και δεν θα ξαναγίνει”. Λέω δηλαδή, “θεραπεύτηκε η κόρη σας από την σπάνια πάθηση, επειδή πήρα τηλέφωνο;”».

Σημειώνεται ότι όπως είπε ο κ. Γεωργιάδης σύμφωνα με τα αποτελέσματα των ελέγχων με τη χρήση των νέων συστημάτων κατά της απάτης που ανέπτυξε η ΗΔΙΚΑ, εντοπίστηκαν τουλάχιστον 100 ύποπτες περιπτώσεις υπερσυνταγογράφησης εις βάρος του ΕΟΠΥΥ. Ενδεικτικά, το πρώτο οκτάμηνο του έτους, οι συγκεκριμένοι γιατροί συνταγογράφησαν από 250 έως 422 διαφορετικά φαρμακευτικά σκευάσματα ανά ασθενή, με συνολικές ποσότητες που κυμαίνονταν από 250 έως 1.630 τεμάχια.