Επιστήμονες κατασκεύασαν ηλιακό θερμοσίφωνο που λειτουργεί και στο σκοτάδι!

Photo by Wikimedia Commons

Η εν λόγω τεχνολογία χρησιμοποιείται σε δορυφόρους και για οικιακή χρήση

Η ανακάλυψη έγινε πριν από δύο χρόνια στο πανεπιστήμιο UNSW της Αυστραλίας. Οι επιστήμονες παρήγαγαν ηλεκτρική ενέργεια από τον ήλιο κατά τη διάρκεια της νύχτας, με τη σχετική τεχνολογία να μεταφέρεται πλέον στο διάστημα. Η τεχνολογία θα αξιοποιεί την εκπομπή υπέρυθρης ακτινοβολίας της Γης, για την παραγωγή ενέργειας. Το όλο project βρίσκεται σε πειραματικό στάδιο που παράγει ενέργεια σε πολύ πιο μικρή κλίμακα, από ότι ένας παραδοσιακός θερμοσίφωνας. Ωστόσο η παραγόμενη ενέργεια είναι αρκετή για τη φόρτιση συσκευών όπως ρολόγια χειρός.

«Με τον ίδιο τρόπο που ένα ηλιακό κύτταρο μπορεί να παράγει ηλεκτρισμό απορροφώντας το ηλιακό φως που εκπέμπεται από έναν πολύ καυτό ήλιο, η θερμοακτινοβολική δίοδος παράγει ηλεκτρισμό εκπέμποντας υπέρυθρο φως σε ένα ψυχρότερο περιβάλλον. Και στις δύο περιπτώσεις η διαφορά θερμοκρασίας είναι αυτή που μας επιτρέπει να παράγουμε ηλεκτρισμό», δήλωσε η επιστήμονας, Dr Phoebe Pearce.

Η ερευνητική ομάδα του UNSW τονίζει πως η νέα τεχνολογία θα μπορούσε μελλοντικά να βοηθήσει στην παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας με τρόπους που επί του παρόντος δεν είναι δυνατοί. Ο καθηγητής Ekins-Daukes δηλώνει χαρακτηριστικά πως "Είναι δυνατό για εμάς να παράγουμε ενέργεια με τον τρόπο που έχουμε δείξει μόνο από τη θερμότητα του σώματος. Σε γενικές γραμμές, αυτή η τεχνολογία θα μπορούσε δυνητικά να συλλέξει αυτή την ενέργεια και να αφαιρέσει την ανάγκη για μπαταρίες σε ορισμένες συσκευές ή να βοηθήσει στην επαναφόρτισή τους. Αυτό δεν είναι κάτι που η συμβατική ηλιακή ενέργεια θα ήταν απαραίτητα μια βιώσιμη επιλογή".