Ν. Καπραβέλος στο ΕΡΤΝews για Μαρινέλλα: Ευτυχώς δεν έχει διασωληνωθεί – Κρατάει ακόμα την επαφή της με το περιβάλλον

Για το αιμορραγικό εγκεφαλικό επεισόδιο από το οποίο κατέρρευσε η μεγάλη Ελληνίδα ερμηνεύτρια, Μαρινέλλα, μίλησε στην εκπομπή «Συνδέσεις» ο διευθυντής του ΕΣΥ στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας του νοσοκομείου «Παπανικολάου» στη Θεσσαλονίκη, Νίκος Καπραβέλος, επισημαίνοντας μεταξύ άλλων ότι τα πρώτα 24ωρα είναι πολύ κρίσιμα. Τόνισε ότι ευτυχώς δεν έχει διασωληνωθεί και κρατάει ακόμα την επαφή της με το περιβάλλον κάνονταςλόγο για παρήγορα και ελπιδοφόρα σημεία.

Όπως ανέφερε ο κ. Καπραβέλος «με ρωτήσατε κάτι και πραγματικά με απόλυτο σεβασμό σε έναν άνθρωπο που δίνει αυτή τη στιγμή έναν δύσκολο αγώνα να κρατηθεί στη ζωή, ξέρετε, ένα εγκεφαλικό επεισόδιο είτε είναι νέος, πόσο μάλλον αν είναι ηλικιωμένος σε μια μονάδα εντατικής θεραπείας, είναι μια κατάσταση απειλητική για τη ζωή. Τα πρώτα 24ωρα είναι πολύ κρίσιμα. Ο εγκέφαλος είναι ένα ζωτικό όργανο που κατευθύνει όλα τα υπόλοιπα όργανα. Άρα θέλουμε να περιορίσουμε την αρχική βλάβη. Έγινε μια βλάβη. Δεν πρέπει να πρηστεί ο εγκέφαλος, δεν πρέπει να ανεβάσει πιέσεις ο εγκέφαλος θα πρέπει ήρεμα, με πολύ συγκεκριμένες ήπιες κινήσεις, έχουμε βγάλει πολλούς αρρώστους που έρχονται μετά και μας βλέπουν.

»Χρειάζεται προσοχή. Όμως να ξέρετε ότι ο κανόνας σε αυτές τις περιπτώσεις είναι οι μεγάλης ηλικίας μας δυσκολεύουν περισσότερο. Αυτό δεν σημαίνει όμως ότι πρέπει ο ηλικιωμένος να κάθεται σπίτι του σε μια καρέκλα, γιατί αυτό μπορεί να συμβεί στον καθέναν μας. Οι ηλικιωμένοι μπορεί και όταν κάθονται στο σπίτι και όταν πάνε τουαλέτα και όταν περπατάνε μπορεί να τους συμβεί και οποιαδήποτε στιγμή».

«Οι αναμμένες λαμπάδες είναι για να είναι αναμμένες μέχρι το τέλος της ζωής»
Στην ερώτηση αν υπάρχουν προειδοποιήσεις που μπορούμε να λάβουμε σοβαρά υπ όψιν πριν από κάποιο τέτοιου τύπου εγκεφαλικό επεισόδιο ο κ. Καπραβέλος απάντησε «δυστυχώς δεν υπάρχουν. Είναι η αρχή της αιμορραγίας. Αυτό που έπαθε η Μαρινέλλα ήταν η αρχή της αιμορραγίας και η σταδιακή της μετά επιδείνωση. Ευτυχώς, σας επαναλαμβάνω, δεν έχει διασωληνωθεί. Κρατάει ακόμα την επαφή της με το περιβάλλον. Είναι παρήγορα σημεία, είναι ελπιδοφόρα σημεία. Ας ευχηθούμε όλοι να κρατηθεί εκεί. Είναι κρίσιμα τα εικοσιτετράωρα. Η αποκατάσταση μπορεί να συμβεί. Περιμένουμε. Και πρέπει να πω και κάτι σαν Θεσσαλονικιός ότι ξέρετε αυτοί οι άνθρωποι, γιατί πολλοί ακούω και λένε και γράφουν στο διαδίκτυο “τι τα θελε σε αυτή την ηλικία;”. Ξέρετε, οι αναμμένες λαμπάδες είτε είναι της μουσικής, είτε είναι της δημοσιογραφίας, είτε είναι ιατρικής, άμα τους βάλεις στο σπίτι μέσα σε μία βδομάδα θα πεθάνουν. Οι αναμμένες λαμπάδες είναι για να είναι αναμμένες μέχρι το τέλος της ζωής. Για τον λόγο αυτό πρέπει όλοι οι συνάδελφοι να δώσουν τη μάχη να κρατήσουν τη Μαρινέλλα στη ζωή, γιατί το αξίζει».