Debate ΠΑΣΟΚ: Η αποτίμηση της τηλεμαχίας των 6 υποψηφίων στην ΕΡΤ

Τις θέσεις και τις διαφορές των προτάσεών τους ανέπτυξαν στηντηλεμαχία που διεξήχθη στo EΡΤΝews, οι έξι υποψήφιοι για την αρχηγία του ΠΑΣΟΚ. Νίκος Ανδρουλάκης, Παύλος Γερουλάνος, Νάντια Γιαννακοπούλου, Αννα Διαμαντοπούλου, Χάρης Δούκας και Μιχάλης Κατρίνης διασταύρωσαν τα ξίφη τους στα πεδία της οικονομίας, του μεταναστευτικού, της αυτοδιοίκησης, της εξωτερικής πολιτικής, της κλιματικής κρίσης, του κοινωνικού κράτους και του δημογραφικού.

O Απόστολος Μαγγηριάδης που μαζί με τον Γιώργο Κουβαρά έθεσαν τις ερωτήσεις κατά τη διάρκεια του debate. μιλώντας στην εκπομπή «Συνδέσεις» και τους δημοσιογράφους Χριστίνα Βίδου και Κώστα Παπαχλιμίντζο τόνισε «αυτή η διαδραστικότητα, αυτή η δυνατότητα που δόθηκε στους υποψηφίους να μιλήσουν ένας πάνω στον άλλον, να προκαλέσει ουσιαστικά ο ένας τον άλλον πάνω σε θεματικές ενότητες, ήταν που έδωσε μια ξεχωριστή ζωντάνια στο debate.

»Θα έλεγα ότι όπως και να το κάνουμε, το τελευταίο μέρος η τελευταία ώρα είχε πάρα πολλή ένταση, είχε πολλά beefs, αν μου επιτρέπεται να δανειστώ αυτόν τον όρο που χρησιμοποιείται συχνά στα social media. Αν θα έκανα μια παρατήρηση, θα έλεγα ότι θα μπορούσε και να είναι και λίγο μικρότερο σε διάρκεια. Δηλαδή κάποιες θεματικές ενότητες θα μπορούσαν να είχαν απαλειφθεί. Σε κάθε περίπτωση όμως, νομίζω πραγματικά ότι ήταν μια πολύ ωραία διαδικασία. Θεωρώ ότι το ΠΑΣΟΚ κερδισμένο θα βγει από αυτή τη διαδικασία[…]».

Σε άλλο σημείο ο Απόστολος Μαγγηριάδης ανέφερε ότι «όσο μπορούσα έκλεβα λίγο στη διάρκεια του χθεσινού debate κοιτούσα τα social media και έβλεπα πολλές αντιδράσεις. Το οποίο σημαίνει ότι είχε ένα πολύ μεγάλο αποτύπωμα αυτή η χθεσινή τηλεοπτική συζήτηση και είναι σαφές ότι και άλλα κόμματα που έχουν προκριματικές εκλογές σε λίγο διάστημα μιλάω για τον ΣΥΡΙΖΑ, θα πρέπει να κοιτάξουν αυτή τη διαδικασία και θα πρέπει να σκεφτούν τι χρειάζεται για μια εσωκομματική εκλογή.

Στην τελική μάχη μπαίνει η εσωκομματική διαδικασία στο ΠΑΣΟΚ μετά το debate που διεξήχθη σε κλίμα πολιτικού πολιτισμού, όπως επεσήμαναν όλοι οι υποψήφιοι. Ωστόσο, δεν έλειψαν οι αιχμές και οι αντιπαραθέσεις.

«Εγώ δεν ήμουνα γεφυρατζής, ούτε προς τα δεξιά ούτε προς τον ΣΥΡΙΖΑ. Συνέχισα λοιπόν την πολιτική αυτονομία.
Και μου κάνει εντύπωση πως εσύ, ο πιο ευνοημένος αυτής μου της στρατηγικής, πραγματικά υποτιμάς όλα αυτά τα πράγματα» τόνισε ο Νίκος Ανδρουλάκης απευθυνόμενος προς τον Χάρη Δούκα με τον τελευταίο να απαντά «δεν μου αρέσουν οι διατυπώσεις ευνοημένος και μη ευνοημένος. Έχω παλέψει, έχεις παλέψει και εσύ και έχουμε κάνει πολύ μεγάλη προσπάθεια. Και δήλωσες ότι η τρίτη θέση στις ευρωεκλογές ήταν πολιτική ήττα και συμφώνησα μαζί σου. Όμως το ίδιο βράδυ εμφανίστηκες ικανοποιημένος και όταν υπήρξαν αμφισβητήσεις, τότε απείλησε με διαγραφές. Μήπως τελικά εσύ ήσουν που άλλα έλεγες 7 παρά 5 και άλλα 7 και 5;».

Η Άννα Διαμαντοπούλου σημείωσε «αναφέρεσαι όσον αφορά τον θεσμό της τοπικής Αυτοδιοίκησης για το πολιτικό παράδειγμα που έχετε στον Δήμο Αθηναίων, δηλαδή για την τη συνεργασία ΠΑΣΟΚ – ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΤΑΡΣΥΑ» με τον Χάρη Δούκα να απαντά « δεν είπα ποτέ ότι η συνεργασία ήταν ΠΑΣΟΚ – ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΤΑΡΣΥΑ και είναι βαθιά προσβλητικό αυτό.
Ήμουν ΠΑΣΟΚ πάντα ΠΑΣΟΚ μια ζωή, δεν έφυγα ποτέ».

Σε άλλο σημείο ο Παύλος Γερουλάνος ρωτησε τον Νίκο Ανδρουλάκη «Το “δανειολόγιο” είναι ένα μέτρο το οποίο ουσιαστικά διασφαλίζει τη διαφάνεια των δανείων. Αυτό είναι ένα μέτρο το οποίο το ΠΑΣΟΚ θα το υιοθετούσε; Και αν ναι, γιατί δεν το πρότεινε νωρίτερα;». «Το μέτρο αυτό είναι ήδη στο πρόγραμμά μας και μάλιστα ο τίτλος ήταν “Προαγωγή της διαφάνειας και προστασίας δικαιωμάτων των δανειοληπτών στη διαχείριση του ιδιωτικού χρέους”» απάντησε ο κ. Ανδρουλάκης.

« Εγώ θα έκανα κάτι διαφορετικό από τον κ. Ανδρουλάκη αν ήμουν στη θέση του. Και αυτό ξέρετε ποιο είναι; Θα κατέθετα πρόταση μομφής κατά της κυβέρνησης κατευθείαν μετά το πόρισμα της εξεταστικής επιτροπής για τα Τέμπη. Όχι μετά από το πρωτοσέλιδο του Βήματος» τόνισε η Νάντια Γιαννακοπούλου. « Έκανα λέει, πρόταση δυσπιστίας για ένα πρωτοσέλιδο. Όχι. Έκανα πρόταση δυσπιστίας για 57 νεκρούς που έχασαν τη ζωή τους[…]» ήταν η απάντηση του Νίκου Ανδρουλάκη.

« Εσύ είσαι μόλις κάποιους μήνες δήμαρχος. Στην αρχή κατέβηκες πρόεδρος της ΚΕΔΕ. Και τώρα λίγο μετά κατεβαίνει ως πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ. Λίγους μήνες μετά που ανέλαβες αυτό. Αλλά επί της ουσίας επειδή όντως αυτές είναι μεγάλες προσωπικότητες, σημαντικές προσωπικότητες. Δεν είσαι Μιτεράν. Και ευτυχώς για όλους εμάς δεν είσαι ούτε Ερντογάν» είπε ο Νίκος Ανδρουλάκης στον Χάρη Δούκα. « Κάνουμε πολύ μεγάλες προσπάθειες όλοι μαζί και δεν ταυτίζομαι ποτέ με ανθρώπους από τη γείτονα χώρα και από καθεστώτα. Νομίζω ότι αυτό που έκανες σήμερα είναι απρέπεια» ανταπάντησε ο κ. Δούκας.

« Λείπεις 12 χρόνια από τις μάχες. Δεν ήσουν εκεί. Είναι τρεις εκλογικές αναμετρήσεις που είχαμε τη δυνατότητα και πόσες ευρωεκλογές να δώσουμε σημαντικές μάχες. Εμείς τις δίναμε. Που ήσουν;» ρώτησε ο Παύλος Γερουλάνος την Άννα Διαμαντοπούλου. «Είπα όχι στην κομματική ζωή για ένα διάστημα, υπάρχει ζωή και έξω από το κόμμα» η απάντηση της κ. Διαμαντοπούλου.

« Ο Ανδρέας Παπανδρέου επικαλείτο πολύ συχνά το βέτο στα ζητήματα εξωτερικής πολιτικής και οικονομικών θεμάτων.
Επιμένεις ότι πρέπει να απεμπολήσουμε αυτό μας το όπλο; » ρώτησε ο Μιχάλης Κατρίνης τον Νίκο Ανδρουλάκη με τον τελευταίο να λέει «Μην μπερδεύετε τα βέτο. Ο Ανδρέας Παπανδρέου όταν έλεγε βέτο για τα Σκόπια είναι το Ενωσιακό. Όταν έλεγε βέτο για θέματα Τουρκίας είναι το Ενωσιακό. Είμαστε φορολογικός παράδεισος[…];».

«Εξακολουθείς να υποστηρίζεις ότι μπορείς να κάνεις τα καθήκοντά σου σε ένα ΠΑΣΟΚ που κερδίζει τον Μητσοτάκη καλά και την ίδια στιγμή να απαντάς και στις προκλήσεις του Δήμου Αθηναίων» ρώτησε ο κ. Κατρίνης τον κ. Δούκα. « Θα συνδιαμορφώσουμε και θα φτιάξουμε μια νέα συνθήκη όπου όλοι μαζί θα παλεύουμε και δεν θα αποφασίζει ένας και δεν θα τρέχει ένας, αλλά θα λειτουργούμε με ανθρώπους που θα είναι τα νέα κυβερνητικά στελέχη» υποστήριξε ο Δήμαρχος Αθηναίων.

«Φοβάμαι ότι ενώ ξέρεις ότι είναι πολύ υψηλές απαιτήσεις να πας σε κάθε χωριό, σε κάθε πόλη, να πείσεις και να ανατρέψεις το σύστημα Μητσοτάκη, αυτή τη στιγμή δεν λες την αλήθεια στους πολίτες της δημοκρατικής παράταξης» συνέχισε ο κ. Κατρίνης απευθυνόμενος στον κ. Δούκα. « Λέω πάντα την αλήθεια και λέω αυτό που πιστεύω και αυτό που λέει η καρδιά μου. Και λέω ότι το ΠΑΣΟΚ είχε στην Α’ Αθήνας 7% και πήραμε την πρώτη Κυριακή 14 και μετά πετύχαμε μια πολύ σημαντική νίκη όλοι μαζί 56%» τόνισε ο κ. Δούκας.

Θετικά αποτίμησαν οι υποψήφιοι τη διαδικασία και κάλεσαν τους πολίτες να προσέλθουν μαζικά στις εσωκομματικές κάλπες.

«Δυόμισι χρόνια αγώνας, προσπάθεια, κόπος. Το νερό πια έχει μπει στο αυλάκι και πιστεύω τα δύσκολα είναι πίσω μας. Τα καλύτερα για την παράταξη, αλλά πάνω απ όλα για τη χώρα είναι μπροστά μας» τόνισε ο Νίκος Ανδρουλάκης.

«Αυτή η διαδικασία ανέδειξε ότι το ΠΑΣΟΚ είναι ένα κόμμα συντεταγμένο, στο οποίο μπορούμε να έχουμε τις διαφορές μας, αλλά να κάνουμε μια πολιτισμένη συζήτηση, στην οποία να μπορεί να κρίνει ο ψηφοφόρος τι εκπροσωπεί ο καθένας από εμάς και τι πρεσβεύει» υπογράμμισε ο Παύλος Γερουλάνος.

« Βγήκε κερδισμένο το ΠΑΣΟΚ και τελικά αποδεικνύεται το γιατί δεν πρέπει να φοβόμαστε το διάλογο. Γιατί κερδίζουμε από τις διαφορετικές θέσεις, ακόμα και από τις διαφωνίες μας» ανέφερε η Νάντια Γιαννακοπούλου.

«Θέλω να καλέσω όλους τους πολίτες που βλέπουν με ενδιαφέρον το ΠΑΣΟΚ να σηκωθούν από τον καναπέ τους, να ψηφίσουν στις εκλογές, να φτάσουμε τις 400.000 ανθρώπους, να αλλάξει η πορεία» τόνισε η Άννα Διαμαντοπούλου.

« Πλέον όλοι οι πολίτες έχουν μια ξεκάθαρη άποψη. Και τους καλούμε στις 6 του Οκτώβρη να προσέλθουν μαζικά για να δημιουργήσουμε μια μεγάλη δημοκρατική ανατροπή» δήλωσε ο Χάρης Δούκας.

«Οι πολίτες μας άκουσαν. Καλώ όλα τα μέλη και τους φίλους της παράταξης, την ευρεία κοινωνική βάση του ΠΑΣΟΚ, να πάρουν την τύχη της παράταξης στα χέρια τους για να γίνει και πάλι κόμμα εξουσίας, για να αλλάξει η ζωή όλων» είπε ο Μιχάλης Κατρίνης.

Η προεκλογική κούρσα μπαίνει στην τελική ευθεία με τελικό σταθμό τις κάλπες της 6ης Οκτωβρίου.

Πηγή: ΕΡΤΝews – Λίνα Μπεθάνη

Οι δηλώσεις των υποψηφίων κατά την αποχώρηση
– Ά. Διαμαντοπούλου μετά από το debate στην ΕΡΤ: «Σε αυτές τις εκλογές ψηφίζουμε για τον ή την επόμενο/η πρωθυπουργό»
– Χ. Δούκας μετά το debate: «Κάναμε ένα ζωντανό διάλογο και είμαστε χαρούμενοι γιατί οι πολίτες έχουν μια ξεκάθαρη άποψη»
– Π. Γερουλάνος μετά το debate: Αυτή η διαδικασία ανέδειξε ότι το ΠΑΣΟΚ είναι κόμμα συντεταγμένο, μπορούμε να κάνουμε πολιτισμένη συζητήση
– Ν. Ανδρουλάκης μετά το debate: «Το νερό πια έχει μπει στο αυλάκι και τα δύσκολα είναι πίσω μας»
– Μ. Κατρίνης μετά από το debate στην ΕΡΤ: «Το ΠΑΣΟΚ να γίνει και πάλι κόμμα εξουσίας για να αλλάξει η ζωή όλων»
– Ν. Γιαννακοπούλου μετά το debate: Πάρτε το ΠΑΣΟΚ στα χέρια σας – Το κόμμα είναι εδώ, ενωμένο δυνατό