Συνάντηση Μητσοτάκη- Ερντογάν στη Νέα Υόρκη

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης συναντήθηκε στο περιθώριο της 79ης Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη με τον Πρόεδρο της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Οι δύο ηγέτες έκαναν επισκόπηση της προόδου στον πολιτικό διάλογο και τη θετική ατζέντα.

Συμφώνησαν να εντατικοποιήσουν τη συνεργασία στο Μεταναστευτικό το επόμενο διάστημα για την εξάρθρωση των δικτύων των διακινητών που θέτουν σε κίνδυνο ανθρώπινες ζωές.

Ανέθεσαν στους υπουργούς Εξωτερικών των δύο χωρών Γιώργο Γεραπετρίτη και Χακάν Φιντάν να αρχίσουν την προετοιμασία για τη σύγκληση του επόμενου Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας Ελλάδας-Τουρκίας που θα πραγματοποιηθεί στην Άγκυρα τον Ιανουάριο του 2025, στη βάση της Διακήρυξης των Αθηνών.

Κυβερνητικές πηγές για συνάντηση Μητσοτάκη - Ερντογάν: «Επιβεβαιώθηκε η βούληση για διατήρηση του θετικού κλίματος»

Η συνάντηση μεταξύ Κυριάκου Μητσοτάκη και Ταγίπ Ερντογάν ήταν σύντομη λόγω των χρονικών περιορισμών που υπάρχουν εν μέσω της Συνόδου του ΟΗΕ και ήταν σε καλό κλίμα, αναφέρουν κυβερνητικές πηγές.

Στο τετ α τετ των δύο ηγετών «επιβεβαιώθηκε η βούληση και των δύο πλευρών για διατήρηση του θετικού κλίματος, τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης τα όποια έως τώρα αποδίδουν καρπούς, ενώ συζητήθηκαν και περιφερειακά και παγκόσμια θέματα» αναφέρουν οι ίδιες πηγές.

Όσον αφορά στο ζήτημα ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδας, κυβερνητικές πηγές επισημαίνουν ότι «οι υπουργοί Εξωτερικών των δύο χωρών θα εκτιμήσουν πότε θα μπορέσουν να ανοίξουν τη συζήτηση, στο πλαίσιο του πολιτικού διαλόγου που συνεχίζεται μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας».

«Συμφωνήθηκε ότι το επόμενο Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας να πραγματοποιηθεί τον Ιανουάριο του 2025 στην Άγκυρα στη βάση της Διακήρυξης των Αθηνών», ανέφερε Ανώτατη κυβερνητική πηγή και πρόσθεσε ότι «ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Χακάν Φιντάν αναμένεται να επισκεφθεί την Ελλάδα για να προετοιμάσει το έδαφος για τη σύγκληση του Συμβουλίου σε συνεργασία με τον Έλληνα υπουργό Εξωτερικών, Γιώργο Γεραπετρίτη».

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές οι δύο πλευρές συμφώνησαν να εμβαθύνουν τη συνεργασία τους στο μεταναστευτικό, έτσι ώστε να βελτιωθεί η συνεργασία μεταξύ των αρμόδιων αρχών των δύο χωρών.

«Στο πλαίσιο αυτό θα επιδιώξουμε να συναντηθούν οι υπουργοί Μετανάστευσης Ελλάδας και Τουρκίας» ανέφερε Ανώτατη κυβερνητική πηγή.

Για το Κυπριακό «η ελληνική πλευρά επανέλαβε τις πάγιες θέσεις Αθήνας και Λευκωσίας, επισήμανε την ανάγκη επανέναρξης του διαλόγου μεταξύ των δύο πλευρών υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών και ότι υποστηρίζει πλήρως τις προσπάθειες του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ για τριμερή συνάντηση» αναφέρει Ανώτατη Κυβερνητική πηγή.

«Οι τουρκικές θέσεις είναι γνωστές. Παραμένουμε αισιόδοξοι» ανέφερε η ίδια πηγή.

Μετά την τριμερή συνάντηση Ελλάδος-Κύπρου-Γαλλίας, ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναμένεται να συναντηθεί με τον πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκο Χριστοδουλίδη για να τον ενημερώσει για το περιεχόμενο της συνάντησής του με τον Τούρκο πρόεδρο, Ταγίπ Ερντογάν.