Έφυγε και ο Νικ Γκραβενίτης

Ο Nick Gravenites, ένας μουσικός μπλουζ από το Σικάγο που μετακόμισε στο Σαν Φρανσίσκο τη δεκαετία του 1960 και έπαιξε σημαντικό ρόλο στην ανερχόμενη ροκ σκηνή αυτής της πόλης, πέθανε την Τετάρτη, 18 Σεπτεμβρίου, μετά από πολλούς μήνες ασθένειας. Ήταν 85.

Ήταν Ελληνικής καταγωγής, από το Λεωνιδιο της Αρκαδίας.

Μια σελίδα GoFundMe για την κάλυψη των ιατρικών εξόδων για το Gravenites δημιουργήθηκε τον περασμένο Απρίλιο, εν μέρει από τον μακροχρόνιο φίλο και συνάδελφο Barry Melton των Country Joe and the Fish.

Ο Gravenites γεννήθηκε στις 2 Οκτωβρίου 1938 στο Σικάγο και από τα μέσα της δεκαετίας του 1950 βυθίστηκε στη μπλουζ σκηνή της πόλης, σχηματίζοντας, όπως αναφέρει το βιογραφικό του στον ιστότοπό του, μια «συντροφιά ακατάλληλων λευκών παιδιών» με μελλοντικούς ροκ σταρ όπως οι Έλβιν. Bishop, Paul Butterfield και Michael Bloomfield. Οι καλλιτέχνες του μπλουζ έμειναν προσηλωμένοι στα μπαρ και τα κλαμπ του South Side που φιλοξένησαν σπουδαίους όπως οι Muddy Waters, Buddy Guy, Howlin' Wolf, Jimmy Reed και Otis Rush, απορροφώντας τα μουσικά μαθήματα που θα μεταμορφώνονταν σε blues rock και ψυχεδελική κιθάρα. ροκ από τα μέσα έως τα τέλη της δεκαετίας του 1960 και του '70.

Μετά από χρόνια μετακίνησης μεταξύ Σικάγο και Σαν Φρανσίσκο, ο Gravenites τελικά ξεκίνησε για τα καλά για την περιοχή του κόλπου το 1965. Εγκαταστάθηκαν στην αναπτυσσόμενη μουσική σκηνή του Haight-Ashbury, ο Gravenites, που τραγουδούσε, έπαιζε κιθάρα και φυσαρμόνικα και ήταν ένας παραγωγικός τραγουδοποιός, συνεργάστηκαν με τον παλιό του φίλο από το Σικάγο, Bloomfield, για να σχηματίσουν τους Electric Flag το 1967. Το συγκρότημα, με τους Gravenites στα φωνητικά, εμφανίστηκε στο Monterey Pop Festival του 1967 και ενώ το συγκρότημα δεν θα αποκτούσε ποτέ την εθνική φήμη άλλων καλλιτεχνών στη σκηνή, έχει αντίκτυπο στα μπλουζ-ροκ συγκροτήματα του Σαν Φρανσίσκο της εποχής, κυρίως οι Quicksilver Messenger Service και Big Brother and the Holding Company, ήταν σημαντικά.

Η φιλία του με τα μέλη των Big Brother θα είχε σημαντικό αντίκτυπο στην καριέρα της τραγουδίστριας Joplin του συγκροτήματος. Με την υποστήριξη και την ενθάρρυνση του Gravenites, η Joplin εγκατέλειψε το συγκρότημα το 1968 και ξεκίνησε μόνη της ως σόλο καλλιτέχνης. Τόσο ο Gravenites όσο και ο Bloomfield βοήθησαν στη διαμόρφωση του πρώτου σόλο άλμπουμ της Joplin, το I Got Dem Ol' Kozmic Blues Again Mama! του 1969, με τον Gravenites να γράφουν το κομμάτι "Work Me Lord" για δίσκο. Το τραγούδι θα γινόταν βασικό στοιχείο των ζωντανών εμφανίσεων της Τζόπλιν και θα γινόταν το αποκορύφωμα της ερμηνείας της τραγουδίστριας στο Woodstock.

Άλλα τραγούδια των Gravenites ηχογραφήθηκαν από καλλιτέχνες όπως οι Pure Prairie League, Tracy Nelson, Roy Buchanan, Jimmy Witherspoon καθώς και αρκετοί από τους μεγάλους μπλουζ που λάτρευε από καιρό όπως οι Howlin’ Wolf, Otis Rush και James Cotton.

Το πιο γνωστό τραγούδι του, «Born In Chicago», ήταν το εναρκτήριο κομμάτι του ομότιτλου ντεμπούτου άλμπουμ του 1965 από το Paul Butterfield Blues Band, και θα συνέχιζε να γίνει πρότυπο μπλουζ. Μεταξύ των πολλών καλλιτεχνών που έχουν ηχογραφήσει τραγούδια του είναι οι Jesse Colin Young, George Thorogood, Tom Petty και, το 1990, το επιδραστικό εναλλακτικό συγκρότημα Pixies. Το τραγούδι τιμήθηκε από το Blues Hall of Fame το 2003.

Video Url

 

Video Url

 

Video Url