Βαρύτατες κατηγορίες αντιμετωπίζουν οι κατηγορούμενοι για μεγάλη απάτη σε βάρος του ΕΟΠΥΥ

Αντιμέτωποι με βαρύτατες κατηγορίες θα βρεθούν ενώπιον των δικαστικών αρχών για να απολογηθούν τα μέλη των δύο εγκληματικών ομάδων στα οποία καταλογίζονται εκτεταμένες απάτες με εικονικές συνταγογραφήσεις φαρμάκων, που έχουν προκαλέσει ζημιά εκατομμυρίων στον Εθνικό Οργανισμό Παροχής Υπηρεσιών Υγείας (ΕΟΠΥΥ).

 

Σε βάρος των συλληφθέντων για την υπόθεση έχει ασκηθεί ποινική δίωξη στην οποία περιλαμβάνονται οκτώ βαρύτατα κακουργήματα και δύο πλημμελήματα, ενώ ήδη οι κατηγορούμενοι έχουν λάβει προθεσμίες και προετοιμάζουν τις απολογίες τους ενώπιον του ανακριτή.

 

Στη δικογραφία για τη δράση των κυκλωμάτων που λυμαίνονταν τον ΕΟΠΥΥ περιλαμβάνονται τα κακουργήματα που αφορούν

1. Διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης

2. Συγκρότηση και ένταξη σε εγκληματική οργάνωση

3. Απάτη κατά Νομικού Προσώπου Δημοσίου Δικαίου άνω 120.000 ευρώ 

4. Ψευδής βεβαίωση κατά ΝΠΔΔ άνω των 120.000 ευρώ 

5. Πλαστογραφία κατά ΝΠΔΔ άνω των 120.000

6. Διακεκριμένη διακίνηση ναρκωτικών τελεσθείσα από ιατρό

7. Παράβαση νόμου περί προσωπικών δεδομένων με σκοπό προσπορισμό οφέλους άνω των 120.000

8. Ξέπλυμα μαύρου χρήματος άνω των 120.000 στο πλαίσιο εγκληματικής οργάνωσης.

 

Επιπλέον έχουν απαγγελθεί και οι πλημμεληματικού βαθμού κατηγορίες για κυκλοφορία επιβλαβών φαρμάκων και για βία κατά υπαλλήλου.

 

Οι δύο εγκληματικές ομάδες, με μέλη κυρίως γιατρούς και φαρμακοποιούς φαίνεται να έχουν δράση τουλάχιστον από το 2020, η οποία κίνησε υποψίες πριν έναν χρόνο. Όπως αναφέρεται από την πλευρά του ΕΟΠΥΥ, ο οποίος προετοιμάζεται να κινηθεί νομικά σε βάρος των κατηγορουμένων, τον Οκτώβριο του 2023 «μετά από διεξοδική έρευνα των αρμόδιων Υπηρεσιών, απεστάλησαν στην Οικονομική Αστυνομία προς διερεύνηση δύο πλήρεις φάκελοι με ενδείξεις συστημικής απάτης ιατρών και φαρμακοποιών» σε βάρος του Οργανισμού. Ο Έλεγχος του Οργανισμού και η έρευνα των διωκτικών αρχών αποκάλυψε τη δράση κυκλώματος στο οποίο φαίνεται να συμμετείχαν τέσσερις γιατροί και υπεύθυνοι οκτώ φαρμακείων στα βόρεια προάστια. Συνεργασία με τα πρόσωπα αυτά φαίνεται να είχε ιδιοκτήτρια φαρμακευτικής αποθήκης, θεωρούμενη ως βασικό στέλεχος της δεύτερης οργάνωσης, στην οποία αποδίδεται η διάθεση και κυκλοφορία επικίνδυνων σκευασμάτων.

 

Η ομάδα των κατηγορούμενων γιατρών κατηγορείται ότι χρησιμοποιούσε ΑΜΚΑ, κυρίως αλλοδαπών για τους οποίους είχαν δηλωθεί αναληθή στοιχεία, για να προχωρά σε ψευδείς συνταγογραφήσεις τις οποίες μέσω των φαρμακοποιών εκτελούσαν εικονικά ώστε να πετύχουν τις παράνομες αποζημιώσεις που τους κατέβαλλε ο ΕΟΠΥΥ.

Η Διεύθυνση Οικονομικής Αστυνομίας προχώρησε στην εξάρθρωση δύο διαφορετικών εγκληματικών οργανώσεων, τα μέλη των οποίων φέρονται να διέπραξαν κακουργηματικές απάτες σε βάρος του Εθνικού Οργανισμού Παροχής Υπηρεσιών Υγείας (Ε.Ο.Π.Υ.Υ.), μέσω εικονικής συνταγογράφησης φαρμακευτικών σκευασμάτων.

Προηγήθηκε πολύμηνη έρευνα, στο πλαίσιο της οποίας εξακριβώθηκε η συγκρότηση και δραστηριοποίηση των οργανώσεων, ενώ έπειτα από ευρείας κλίμακας επιχείρηση που πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή, συνελήφθησαν συνολικά 16 μέλη τους.

Πρόκειται για τέσσερις ιατρούς Δημοσίων Δομών Υγείας σε Αττική και Βοιωτία, ιδιοκτήτες και υπαλλήλους οκτώ φαρμακείων στην Αττική, έναν ιατρικό επισκέπτη εταιρείας παραγωγής φαρμάκων και ένα άτομο που είχε το ρόλο του μεσάζοντα.

Όπως τονίζεται στη ανακοίνωση της ΕΛΑΣ, η παράνομη δραστηριότητα των εγκληματικών οργανώσεων ξεκίνησε τουλάχιστον από τον Ιανουάριο του 2020, ενώ όπως προέκυψε, διέθεταν παρόμοιο σκοπό, τρόπο δράσης καθώς και κοινά κατά περίπτωση μέλη που δραστηριοποιούνταν παράλληλα.

Ειδικότερα, σύμφωνα με την Αστυνομία, διαπιστώθηκε ότι τα μέλη των δύο οργανώσεων έχοντας διαρκή δράση και διακριτούς ρόλους, προέβαιναν αρχικά μέσω των ιατρών- μελών τους στη συστηματική έκδοση ψευδών συνταγογραφήσεων σε ΑΜΚΑ -κυρίως αλλοδαπών- ατόμων.

Τα άτομα αυτά, είτε είχαν απομακρυνθεί από τη χώρα, είτε βρίσκονταν έγκλειστα σε φυλακές, ή φιλοξενούνταν σε διάφορες δομές, με αποτέλεσμα να μην είναι σε θέση να διαπιστώσουν τη ψευδή συνταγογράφηση. Μάλιστα, τα μέλη για να μεγιστοποιήσουν τα κέρδη τους χρησιμοποιούσαν και ΑΜΚΑ ανασφάλιστων ατόμων, καθώς η συμμετοχή τους στη δαπάνη του ΕΟΠΥΥ ήταν μηδενική.

Στη συνέχεια, μέσω των εταιρειών/φαρμακείων των μελών τους, προέβαιναν σε εικονικές εκτελέσεις των συνταγογραφήσεων, υπογράφοντας παραστατικά εκτέλεσης αντί των ασφαλισμένων, πλαστογραφώντας τις υπογραφές τους. Η περαιτέρω διάθεση των παρανόμως συνταγογραφημένων φαρμακευτικών σκευασμάτων πραγματοποιούνταν μέσω των φαρμακείων καθώς και των ιατρών σε πελάτες, τόσο στην Ελλάδα, όσο και στο εξωτερικό.

Ακολούθως, τα έσοδα από την παράνομη δραστηριότητά τους, είτε αναμιγνύονταν με νόμιμα εισοδήματα μέσω της έκδοσης εικονικών αποδείξεων λιανικής πώλησης, είτε φυλάσσονταν σε θυρίδες τραπεζικών ιδρυμάτων.

Από την ΕΛΑΣ επισημαίνεται ότι, μεταξύ των φαρμάκων που ψευδώς συνταγογραφούσαν, περιλαμβάνονται ναρκωτικά καθώς και άλλες ψυχότροπες ουσίες, ενώ ορισμένα από τα φάρμακα βρίσκονται σε έλλειψη, τόσο στην ελληνική, όσο και στη διεθνή αγορά.

Από τη μέχρι τώρα έρευνα της Αστυνομίας, έχει διαπιστωθεί η παράνομη χρήση 3.516 ΑΜΚΑ βάσει των οποίων εκδόθηκαν ψευδώς 90.186 συνταγές, με τη ζημία του Ε.Ο.Π.Υ.Υ., να ξεπερνά τα 3.500.284,98 ευρώ.

Επιπλέον, στο πλαίσιο των ερευνών εξακριβώθηκε και η παράνομη δραστηριότητα ιδιοκτήτριας φαρμακαποθήκης, η οποία έθετε σε κυκλοφορία φαρμακευτικά σκευάσματα, τα οποία μπορούσαν να προκαλέσουν κίνδυνο στην ανθρώπινη υγεία, ενώ μέρος των σκευασμάτων αυτών τα προμηθευόταν από φαρμακείο των εγκληματικών οργανώσεων.

Σε βάρος όλων των συλληφθέντων σχηματίστηκε δικογραφία για -κατά περίπτωση- συγκρότηση - ένταξη σε εγκληματική οργάνωση, πλαστογραφία μετά χρήσεως κατ' εξακολούθηση, ψευδή βεβαίωση, κατ' εξακολούθηση σε βάρος του Ελληνικού Δημοσίου και Ν.Π.Δ.Δ. με συνολικό όφελος και αντίστοιχη ζημία που υπερβαίνουν το ποσό των 120.000 ευρώ, απάτη από κοινού, κατ' εξακολούθηση και κατ' επάγγελμα σε βάρος του Ελληνικού Δημοσίου και Ν.Π.Δ.Δ. με συνολικό όφελος και αντίστοιχη ζημία που υπερβαίνουν το ποσό των 120.000 ευρώ, χωρίς δικαίωμα επέμβαση σε σύστημα αρχειοθέτησης δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα, λήψη γνώσης των δεδομένων αυτών και χρησιμοποίηση αυτών, με συνολικό όφελος και αντίστοιχη ζημία που υπερβαίνουν το ποσό των 120.000 ευρώ, νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες, διακεκριμένη διακίνηση ναρκωτικών ουσιών καθώς και εμπορία επιβλαβών φαρμάκων.

Σε έρευνες που πραγματοποιήθηκαν σε οικίες, αποθηκευτικούς χώρους, ιατρεία, φαρμακεία, δημόσιες δομές υγείας και τραπεζικές θυρίδες, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν:

- πάνω από 9.000 συσκευασίες παρανόμως συνταγογραφηθέντων φαρμακευτικών σκευασμάτων, μεταξύ των οποίων και σκευάσματα που περιέχουν ναρκωτικές ουσίες,

- 451.140 ευρώ, 10.000 δολάρια Η.Π.Α., 8.000 δολάρια Αυστραλίας,

- 2 ράβδοι χρυσού συνολικού βάρους 1 κιλού, 109 χρυσές λίρες,

- πλήθος εγγράφων (χειρόγραφες σημειώσεις με πληρωμές ιατρών, σφραγίδες ιατρών, συνταγές/γνωματεύσεις κλπ),

- κινητά τηλέφωνα, ηλεκτρονικοί υπολογιστές καθώς και άλλα ψηφιακά πειστήρια.

Οι συλληφθέντες οδηγήθηκαν στην αρμόδια εισαγγελική Αρχή και παραπέμφθηκαν σε κύρια ανάκριση.

Από την ΕΛΑΣ υπενθυμίζεται ότι οι πολίτες μπορούν να επικοινωνούν, ανώνυμα ή επώνυμα, στον τηλεφωνικό αριθμό 11012 ή στη διαδικτυακή πύλη του ελληνικού κράτους (gov.gr) «Καταγγελία για οικονομικά εγκλήματα», για να παρέχουν πληροφορίες ή να καταγγέλλουν παράνομες και επίμεμπτες ενέργειες ή δραστηριότητες κατά του τομέα της οικονομίας, της δημόσιας περιουσίας, καθώς και της κοινωνικής και ασφαλιστικής πρόνοιας και των δικαιωμάτων.

 

Ο Οργανισμός θα κινηθεί δικαστικά

Όσοι επιχειρούν απάτη σε βάρος του ΕΟΠΥΥ και των ασφαλισμένων του οδηγούνται στην δικαιοσύνη, αναφέρει ο ΕΟΠΥΥ με αφορμή την εξάρθρωση κυκλωμάτων εικονικών συναταγογραφήσεων με εκατομμύρια ευρώ ζημιά για τον Οργανισμό.

Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση, μετά από διεξοδική έρευνα των αρμόδιων υπηρεσιών του ΕΟΠΥΥ, απεστάλησαν στην Οικονομική Αστυνομία προς διερεύνηση τον Οκτώβριο του 2023, δύο πλήρεις φάκελοι με ενδείξεις συστημικής απάτης ιατρών και φαρμακοποιών σε βάρος του ΕΟΠΥΥ, βάσει των οποίων η Οικονομική Αστυνομία, μετά και από τη δική της έρευνα με τα δικά της μέσα κατέληξε στη σύλληψη ιατρών, φαρμακοποιών και λοιπών εμπλεκομένων σε δύο εγκληματικές οργανώσεις, όπως αναφέρεται στο από 16/9/2024 δελτίο τύπου της Αστυνομίας.

«Οι έμπειροι ιατροί και φαρμακοποιοί του ΕΟΠΥΥ, συνδύασαν τους στοχευμένους ελέγχους που διενεργούνται συστηματικά το τελευταίο δωδεκάμηνο από τις αρμόδιες υπηρεσίες του ΕΟΠΥΥ για την τήρηση των περιορισμών αποζημίωσης σε φάρμακα σιδήρου, βιταμίνης D και μαγνησίου με τους επικαιροποιημένους από τις αρχές του 2024 ελέγχους του ορίου συνταγογράφησης (πλαφόν) με καταγγελίες ασφαλισμένων για εν αγνοία τους συνταγογράφηση και εκτέλεση στα ΑΜΚΑ τους σκευασμάτων, μεταξύ άλλων και της νομοθεσίας περί ναρκωτικών».

Σύμφωνα με τον ΕΟΠΥΥ, μετά από διασταυρώσεις στα πληροφοριακά συστήματα του ΕΟΠΥΥ και στον Φάκελο Ασφάλισης Υγείας και, εκτός από τις συνταγογραφήσεις εκτός ενδείξεων και υπερδοσολογήσεις σκευασμάτων συγκεκριμένων εταιρειών παρατηρήθηκε σε συνταγογραφήσεις ιατρών ομοιότητες στις διαγνώσεις, τα φαρμακευτικά σκευάσματα, τις δραστικές ουσίες και τις δοσολογίες, αλλά και ποσοστά υψηλής εκτέλεσης όσον αφορά το πλήθος και την αξία των συνταγών σε συγκεκριμένα φαρμακεία.

Η διαπιστωμένα υψηλή παραβατικότητα των ιατρών από τις αρμόδιες υπηρεσίες του ΕΟΠΥΥ οδήγησε τον ΕΟΠΥΥ στον καταλογισμό της ζημίας που διαπιστώθηκε στους συνταγογράφους ιατρούς και στην επιβολή των προβλεπόμενων κυρώσεων και ο ΕΟΠΥΥ θα κινηθεί δικαστικώς για τη διασφάλιση των συμφερόντων του, καταλήγει η ανακοίνωση του Οργανισμού.