Δάνος Κατρανίδης: Ήταν για 40 χρόνια πρωταγωνιστής

Στα 75 του χρόνια έφυγε από τη ζωή χθες, Κυριακή, ο Δάνης Κατρανίδης. Υπήρξε μεγάλος πρωταγωνιστής για τέσσερις τουλάχιστον δεκαετίες στη μεγάλη και τη μικρή οθόνη και ασφαλώς στο θέατρο και ήταν ιδιαίτερα αγαπητός τόσο στους συνεργάτες και συναδέλφους του όσο και στο κοινό που παρακολουθούσε την πορεία του όλα αυτά τα χρόνια.
Είναι χαρακτηριστικά τα μηνύματα των συναδέλφων του ηθοποιών με αφορμή τον θάνατό του, που αναφέρονται σε έναν χαμογελαστό, ευγενή και γλυκύτατο άνθρωπο που πάλεψε σκληρά με τα προβλήματα υγείας που αντιμετώπιζε τα τελευταία χρόνια. «Ο Γολγοθάς τελείωσε, Δάνη. Αυτό ήταν. Ξεκουράσου», έγραψε σε ανάρτησή του ο Γιάννης Βούρος, ενώ η Ελένη Ράντου σημειώνει: «Καλό σου ταξίδι, Δάνη Κατρανίδη. Πάλεψες σαν θηρίο. Ξεκουράσου τώρα… Αλλος ένας ωραίος άνθρωπος ταξίδεψε αυτό το καλοκαίρι». Σπουδαία είναι και η ανάρτηση του σκηνοθέτη της τελευταίας ταινίας του Δάνη Κατρανίδη, «Ταξίδι στα αστέρια», Χρήστου Δήμα: «Η δύναμη του Δάνη Κατρανίδη στην οικονομία βλέμματος μοναδική. Είχε ένα βελούδο. Μια γλυκάδα. Μια γενναιοδωρία. Δεν χρειαζόταν πολλές λήψεις. Και όταν γινόταν μια διόρθωση αμέσως: “Ναι, Χρήστο, το έχω…” και το είχε ο μπαγάσας». Και πρόσθέτει ότι «μιλούσαμε στο τηλέφωνο. Το πάλεψε. Το πάλεψε πολύ. Του είμαι ευγνώμων. Για τη γενναιοδωρία του, τη διακριτικότητα, για το τόσο τρυφερό και βελούδινο βλέμμα που μου χάρισε. Για τη μετάβαση από το “κύριε Δήμα” σε “Χρηστάκη”».

Η εξόδιος ακολουθία του Δάνη Κατρανίδη θα γίνει την Πέμπτη 5 Σεπτεμβρίου στις 12.30 από το Κοιμητήριο Zωγράφου.

Γεννημένος στις 4 Αυγούστου 1949, ο Δάνης Κατρανίδης μεγάλωσε στο Αιγάλεω. «Γεννήθηκα στην Αθήνα και μεγάλωσα μεταξύ Αιγάλεω και Σαλαμίνας, από όπου ήταν η μητέρα μου. Το δέσιμό μου με το θέατρο οφείλεται σε εκείνη, γιατί με πήγαινε σινεμά, στις απογευματινές προβολές, πάντα με την υπόσχεση ότι θα είχα διαβάσει τα μαθήματά μου. Τώρα, συνειδητοποιώ ότι το πρώτο μου κοινό ήταν οι φίλοι μου, τα παιδιά της γειτονιάς που περίμεναν να τους διηγηθώ την ταινία που είδα», έλεγε σε συνενετεύξεις του και συμπλήρωνε: «Ταυτόχρονα, υπήρχε πολύ παιχνίδι, ποδόσφαιρο, γειτονιές και αυλές, όπως ακριβώς τα βλέπεις στις ελληνικές ταινίες».

Hταν απόφοιτος (1971) της Ανωτέρας Δραματικής Σχολής Αθηνών Γιώργος Θεοδοσιάδης και κατά το διάστημα 1971-1978 υπήρξε ηθοποιός του Εθνικού Θεάτρου. Τη θεατρική σεζόν 1978-1979 έγραψε ιστορία στο ρόλο του κομπέρ στη θρυλική παράσταση «Cabaret» που ανέβασε η Αλίκη Βουγιουκλάκη. Eπαιξε σε όλα τα είδη θεάτρου, από τραγωδία και κωμωδία μέχρι μιούζικαλ και επιθεώρηση, ενώ άκρως αξιόλογη ήταν η συμμετοχή του στο θέατρο του ραδιοφώνου. Δίδαξε στην Ανωτέρα Δραματική Σχολή «Iασμος» και στο Θεατρικό Εργαστήρι «Βασίλης Διαμαντόπουλος».

Είχε εμφανισθεί στις ταινίες «Η δίκη των δικαστών» (1974), «Ο θίασος» (1975), «Πονηρό θηλυκό, κατεργάρα γυναίκα» (1980), «Κατάσκοπος Νέλλη» (1981), «Η αναζήτηση της Λώρα Ντουράντ» (2019), «Ταξίδι στα αστέρια» (2021) όπου υποδύθηκε τον Παύλο Γιαννακόπουλο κ.α. Μερικές από τις τηλεπτικές σειρές όπου συμμετείχε ήταν «Μυστικοί Αρραβώνες», «Αστροφεγγιά», «Μεγάλος Θυμός, «Ο Ιούδας φιλούσε υπέροχα», «Βέρα στο δεξί», «Τα μυστικά της Εδέμ», «Αστέρας Ραχούλας», «Παρθένα Ζωή» κ.ά. Στο θέατρο ο ίδιος ανέφερε τους Μαίρη Αρώνη, Αλέκα Κατσέλη, Βάσω Μανωλίδου, Ελένη Χατζηαργύρη, Αλέξη Μινωτή, Αλέξη Σολωμό, Ανδρέα Βουτσινά, Αλίκη Βουγιουκλάκη, Αλέκο Αλεξανδράκη, Αντιγόνη Βαλάκου ως σπουδαίους συνοδοιπόρους του και δασκάλους.

Ο δημοφιλής ηθοποιός υπήρξε τρεις φορές παντρεμένος χωρίς να αποκτήσει παιδιά. Η πρώτη του σύζυγος ήταν η Μίρκα Παπακωνσταντίνου με την οποία ήταν συμμαθητές στη σχολή Θεοδοσιάδη. Ηταν ζευγάρι από το 1971 έως το 1977, αλλά η σχέση τους ήταν σχέση ζωής και κράτησε έως το τέλος. «Δεν έχω κάποιο παράπονο. Μου έχουν δοθεί πράγματα απλόχερα και στη δουλειά και στη ζωή, παραπάνω από ό,τι περίμενα. Εχω κάνει πολλά λάθη, ευχαριστώ τους ανθρώπους που με αντιμετώπισαν με επιείκεια», έλεγε σε μια από τις τελευταίες συνεντεύξεις του.

«Ο Δάνης Κατρανίδης υπήρξε ένας σπουδαίος ηθοποιός, που αφήνει πίσω του διακριτό στίγμα, αξιοποιώντας στο έπακρον το ταλέντο του και τελειοποιώντας τα εκφραστικά του μέσα», σημείωσε η υπουργός Πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη, προσθέτοντας: «Η ευχέρεια με την οποία υπηρέτησε απαιτητικότατους ρόλους, αλλά και η φυσικότητα με την οποία επέβαλλε την παρουσία του στη σκηνή, μαγνητίζοντας το κοινό, έκρυβαν ένα χάρισμα που είχε καλλιεργηθεί με αφοσίωση και συνεχή δουλειά».

 

Πηγή: Ελεύθερος Τύπος