Απόστολος Χρήστου: Ουσιαστικά ο πρώτος Έλληνας Ολυμπιονίκης με μετάλλιο στην κολύμβηση

Άλλος ένας Έλληνας κατέκτησε μετάλλιο το 1896 αλλά σε αγώνισμα που πήραν μέρος μόνο Έλληνες.

Ο κολυμβητής του Παναγιώτη Βελέντζα έγραψε ιστορία, καθώς εξασφάλισε την παρουσία του σε δεύτερο τελικό στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Παρισιού και έγινε μόλις ο δεύτερος Έλληνας στην ιστορία που το καταφέρνει, με πρώτο τον Σπύρο Γιαννιώτη.

Ο Απόστολος Χρήστου έγραψε ιστορία για την Ελλάδα στους Ολυμπιακούς Αγώνες 2024!

Με μία συγκλονιστική προσπάθεια στον τελικό των 200 μέτρων ύπτιο, ο κορυφαίος Έλληνας κολυμβητής κατέλαβε τη δεύτερη θέση και το ασημένιο μετάλλιο.

Με χρόνο 1.54.82 που αποτελεί και πανελλήνιο ρεκόρ ο Απόστολος Χρήστου κατάφερε να τερματίσει δεύτερο στον τελικό των 200 μέτρων ύπτιο της κολύμβησης στο Παρίσι και έγινε ο πρώτος Έλληνας κολυμβητής με μετάλλιο σε Ολυμπιακούς Αγώνες. Ο Ούγγρος Χούμπερτ Κος, πήρε την πρώτη θέση με 1:54.26.

Ο κολυμβητής του Παναγιώτη Βελέντζα έγραψε ιστορία, καθώς εξασφάλισε την παρουσία του σε δεύτερο τελικό στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Παρισιού και έγινε μόλις ο δεύτερος Έλληνας στην ιστορία που το καταφέρνει, με πρώτο τον Σπύρο Γιαννιώτη.

Δεν μπορούσε να κρύψει τη συγκίνησή του κατά τη στιγμή της απονομής των μεταλλίων στους νικητές του τελικού των 200μ. ύπτιο ο νέος Ασημένιος Ολυμπιονίκης Απόστολος Χρήστου. Δάκρυα χαράς για την ονειρική χρονιά που διανύει, αλλά και μια μεγάλη προσωπική επιβράβευση για την επιμονή του, μένοντας αλύγιστος μετά την προχθεσινή απώλεια του μεταλλίου στα 100μ.

Απόστολος Χρήστου: «Πήγα από την κόλαση στον παράδεισο σε τρεις μέρες»
Ο Απόστολος Χρήστου τρεις μέρες πριν έχανε για δύο εκατοστά το χάλκινο μετάλλιο στο «καλό» του αγώνισμα, τα 100μ. ύπτιο. Ο ίδιος είχε σκεφτεί να μην κατέβει στα 200μ. ύπτιο, που δεν ήταν το φόρτε του, αλλά ο Απόστολος Χρήστου το ξανασκέφτηκε, κατέβηκε και πλέον είναι αργυρός ολυμπιονίκης.

«Είναι απίστευτο. Σε τρεις μέρες πήγα από την κόλαση στον παράδεισο. Τεράστια ανατροπή στα συναισθήματά μου. Ήξερα ότι έχω δυνατότητες, μπήκα δυνατά από την αρχή, εκβίασα τη θέση μου, στο τέλος έχασα δυνάμεις αλλά είχα καλή διαφορά και πρόλαβα να πάρω το μετάλλιο. Τα έδωσα όλα για να κάνω την υπέρβαση και ανταμείφθηκα.

Δεν μπορώ να το πιστέψω, πάντα στο μυαλό μου είχα τα 100μ., η δουλειά που έκανα όμως κάλυπτε εν μέρει και τα 200μ. Ο προπονητής μού είπε να μπω γρήγορα και να διατηρηθώ δυνατός. Επειδή είχα δυνάμεις έμεινα μπροστά, γιατί ήμουν αρκετά πιο ξεκούραστος από ό,τι συνήθως. Πλέον το 200άρι είναι το αγαπημένο μου», δήλωσε ο Χρήστου φανερά συγκινημένος.

Ποιος είναι ο Απόστολος Χρήστου

Γεννήθηκε στην Πετρούπολη την 1η Νοεμβρίου 1996 και ξεκίνησε την κολύμβηση σε ηλικία επτά ετών. Ο Απόστολος Χρήστου γεννήθηκε την 1η Νοεμβρίου του 1996 στην Πετρούπολη και άρχισε να κολυμπάει σε ηλικία 7 ετών, όταν πήγε στο κολυμβητήριο με σκοπό να μάθει κολύμπι.

Εκεί, οι προπονητές του είδαν το ταλέντο του, ενημέρωσαν τους γονείς του πως θα έχει μέλλον στην κολύμβηση και εκείνοι με τη σειρά τους τον στήριξαν για να φτάσει μέχρι τους Ολυμπιακούς Αγώνες.
Παρόλο που όπως είπε ο ίδιος, δεν του άρεσε στην αρχή και του ήταν αρκετά δύσκολο να το συνηθίσει, οι προπονητές είδαν από νωρίς το ταλέντο του και επιβραβεύτηκαν το 2013, όταν σε ηλικία 17 ετών κατάκτησε στα 100μ. ύπτιο το Χρυσό Μετάλλιο στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Εφήβων στο Ντουμπάι.

Το 2013 κατέκτησε το Χρυσό μετάλλιο στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Εφήβων στα 100μ. ύπτιο στο Ντουμπάι, ενώ έναν χρόνο μετά κατέκτησε τρία μετάλλια στις αποστάσεις του υπτίου στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Εφήβων του Ντόρτρεχτ.

Το 2016, αγωνιζόμενος στην κατηγορία Ανδρών, ήταν τρίτος στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα του Λονδίνου στα 100μ. ύπτιο και δύο χρόνια μετά επίσης Χάλκινος στη Γλασκόβη. Το 2020 ανέβηκε στο τρίτο σκαλί του βάθρου στο Ευρωπαϊκό της Βουδαπέστης, ενώ η κορύφωση της καριέρας του ήρθε το 2022 στη Ρώμη, όπου φόρεσε το Χρυσό μετάλλιο στα 50μ. ύπτιο στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα. Έχει αγωνιστεί στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Ρίο το 2016 και του Τόκιο το 2021, όπου κατετάγη 11ος.