247news: Οι 4 ερμηνείες για το ξέσπασμα αυταρχισμού του Κασσελάκη

Μου είπαν μα γιατί λες ότι δεν είσαι ΣΥΡΙΖΑ, ποτέ δεν μου άρεσαν τα αλεξίπτωτα, είναι μεγαλύτερο ρίσκο από όσο αντέχει τώρα η καρδιά μου μετά από τα εμφράγματα. ΚΖ

Οι ερμηνείες
Πολλές είναι οι ερμηνείες που δίνονται για την κίνηση αυτή του Στέφανου Κασσελάκη που αναζωπυρώνει την κρίση στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ. Ιδίως αφού οι τελευταίες συνεδριάσεις των οργάνων έδειξαν πώς από όλες τις πλευρές υπήρχε μια διάθεση … «να βγει το καλοκαίρι» δίχως νέες εντάσεις.

Μία από αυτές τις ερμηνείες αποδίδει την συμπεριφορά του Στέφανου Κασσελάκη σε πολιτική άγνοια των συνθηκών λειτουργίας των κομμάτων στην χώρα, σε συνδυασμό όμως με τις πεποίθησή του για την δημιουργία ενός προσωποπαγούς κομματικού μηχανισμού με χαρακτηριστικά …εταιρίας.

Μία ακόμη εκτιμά ότι ο Στέφανος Κασσελάκης, θεωρεί σημαντικό να γίνει το συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ, ακριβώς στις ημερομηνίες των εκλογών του ΠΑΣΟΚ για επικοινωνιακούς λόγους. Δηλαδή στελέχη πιστεύουν ότι ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ θέλει να «ισοφαρίσει» την πιθανότητα μιας μεγάλης συμμετοχής στις εκλογές του ΠΑΣΟΚ με την εικόνα του ιδίου να επευφημείται από ένα «συνέδριο κλακαδόρων». Ιδίως μάλιστα από την στιγμή που μετά το αποτέλεσμα των τελευταίων ευρω-εκλογών ο Στέφανος Κασσελάκης δεν διανοείται καν την προσφυγή στην βάση για εκ νέου εκλογή αρχήγού, εκτιμώντας ότι θα χάσει. Αντιθέτως προτίθεται να στηρίξει την «σταθερότητα του» στις συγυριακές πλειοψηφίες που διαθέτει στην Κ.Ε μετά τις αποχωρήσεις του τελευταίου χρόνου. Επίσης στις διαδικασίες εκλογής συνέδρων που σε σημαντικό βαθμό ελέγχει λόγω της συνεχούς συρρίκνωσης της λεγόμενης «βάσης του ΣΥΡΙΖΑ».

Μια τρίτη ερμηνεία θέλει τον Στέφανο Κασσελάκη να «απασφάλισε» επειδή ανάμεσα στα στελέχη που εξέφρασαν προβληματισμό περιλαμβάνονταν και ο πρόεδρος της Κ.Ο του ΣΥΡΙΖΑ, Σωκράτης Φάμελλος. Στέλεχος στου οποίου (αν όχι την στήριξη) την ουδετερότητα, έχει ποντάρει ο επικεφαλής της Κουμουνδούρου. Αυτά ενώ συνεχώς διευρύνεται ο κύκλος των στελεχών που αμφισβητούν την προεδρία του. Σε αυτούς άλλωστε προστέθηκε χθες ένα ακόμη υπουργός της κυβέρνησης Τσίπρα, ο Γιάννης Μουζάλας.

Δεν λείπει πάντως και η εκτίμηση ότι ο Στέφανος Κασσελάκης επιδιώκει να προκαλέσει εσωκομματικές εξελίξεις. Πιο συγκεκριμένα να καταβάλλει προσπάθεια να εκδιώξει όσα στελέχη του κόμματος δεν «πειθαρχούν» στην οπτική του πριν να γίνει το Συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ. Έτσι ώστε να προχωρήσουν απρόσκοπτα οργανωτικές αλλαγές που δεν θα επιτρέπουν την αμφισβήτηση του όσο κι αν «πέφτει» σε εκλογές η δημοσκοπήσεις. Μάλιστα για τον σκοπό αυτό, δηλαδή τον έλεγχο του κόμματος, πολλοί εκτιμούν πως ο Στέφανος Κασσελάκης είναι διατεθειμένος να «θυσιάσει» ολόκληρη την επόμενη 3ετία. Έστω κι αν αυτό σημάνει σταθεροποίηση σε χαμηλά επίπεδα η -το πιθανότερο λένε- καθίζηση της πολιτικής επιρροής του ΣΥΡΙΖΑ.