Πέθανε ο Jerry Miller συνιδρυτής και κιθαρίστας των Moby Grape

Ο Τζέρι Μίλερ, ένας από τους μουσικούς με τη μεγαλύτερη επιρροή στη μουσική σκηνή του Σαν Φρανσίσκο της δεκαετίας του 1960, πέθανε το βράδυ του Σαββάτου στην Τακόμα της Ουάσιγκτον, σε ηλικία 81 ετών. Δεν έχει δοθεί καμία αιτία.

 

Η καριέρα του ξεκίνησε στα τέλη της δεκαετίας του 1950, παίζοντας και ηχογραφώντας με δημοφιλή χορευτικά ροκ συγκροτήματα Northwest. Συνέβαλε στη δουλειά της κιθάρας σε μια πρώιμη έκδοση του επιτυχημένου δίσκου I Fought the Law των The Bobby Fuller Four και αργότερα περιόδευσε με τον Fuller.

Ο Μίλερ ήταν σύγχρονος του Τζίμι Χέντριξ και του Λάρι Κόργιελ και συχνά μαζεύονταν για να παρακολουθήσουν συγκροτήματα που περιοδεύουν στην περιοχή του Σιάτλ.

Οι Moby Grape σχηματίστηκαν στο Σαν Φρανσίσκο το 1966 με τον Miller να ήταν ο βασικός κιθαρίστας στο συγκρότημα των τριών κιθάρων. Οι Grape υπέγραψαν με την Columbia και ηχογράφησαν τέσσερα άλμπουμ για την εταιρεία μεταξύ 1967 και 1969.

Ο Μίλερ έγραψε μαζί με τον Ντον Στίβενσον τρία από τα πιο γνωστά τραγούδια των Μόμπι Γκρέιπ, τα «Hey Grandma» και «8.05» και «Murder In My Heart for The Judge».

Πιο πρόσφατα, το "Hey Grandma" συμπεριλήφθηκε στο soundtrack της ταινίας των Sean Penn/Nicole Kidman του 2005, The Interpreter.

Η κιθάρα του Μίλερ θαυμάστηκε πολύ από τους συγχρόνους του. Ο Έρικ Κλάπτον τον αποκάλεσε τον «καλύτερο κιθαρίστα στον κόσμο» όταν πρωτοήρθε στις Η.Π.Α.

Ο Robert Plant αναφέρει τον Miller ως σημαντική επιρροή για τους Led Zeppelin, οι οποίοι έπαιξαν τραγούδια του Moby Grape στην πρώτη τους πρόβα.

Ο Μίλερ ψηφίστηκε #68 στη λίστα του Rolling Stone με τους 100 καλύτερους κιθαρίστες. Το μέσο ενημέρωσης ανέφερε για τον Μίλερ: «Το παίξιμό του δεν ήταν ποτέ απολαυστικό και το σόλο του ήταν προωθητικό, έχοντας πάντα επίγνωση του πού κατευθύνεται το τραγούδι».

Video Url

 

Video Url