Τζέι Ντι Βανς. ένας μελλοντικός πρόεδρος τα λέει πιο “χοντρά” από τον Τραμπ

Ως υπέρμαχος του αμερικανικού απομονωτισμού και ένθερμος επικριτής της βοήθειας προς την Ουκρανία, ο διορισμός του 39χρονου γερουσιαστή από το Οχάιοστη θέση του υποψήφιου αντιπροέδρου – και εν δυνάμει αμτικαταστάτη του Τραμπ – έχει προκαλέσει πανικό στους διπλωμάτες στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού.

Αλλά τι θα μπορούσε να σημαίνει ένας αντιπρόεδρος Βανς για την Ευρώπη; Από την «ηλίθια» Γερμανία μέχρι το «ισλαμιστικό» Ηνωμένο Βασίλειο, το POLITICO ερεύνησε  τι έχει πει μέχρι στιγμής ο γερουσιαστής για τη Γηραιά Ήπειρο.

Για την Ευρωπαϊκή Ένωση
Ο Βανς έχει ασκήσει έντονη κριτική στις Βρυξέλλες για την απόφασή της Κομισιόν να παρακρατήσει κονδύλια από την Ουγγαρία και την Πολωνία λόγω ανησυχιών για τη δημοκρατία και το κράτος δικαίου.

«Ξέρετε, η ΕΕ έχει κρατήσει δισεκατομμύρια δολάρια υπεσχημένης βοήθειας μακριά από την Ουγγαρία, λόγω των απόψεών της για την Ουκρανία. Έκλεψε δισεκατομμύρια δολάρια υπεσχημένης βοήθειας από την Πολωνία, λόγω των απόψεων της συντηρητικής πολωνικής κυβέρνησης», δήλωσε σε συνέντευξή του τον Φεβρουάριο.

«Αυτή δεν είναι μια τάξη που βασίζεται σε κανόνες. Αυτή είναι η Ευρώπη, που οι Βρυξέλλες και το Βερολίνο, επιδιώκουν να επιβάλλουν φιλελεύθερες ιμπεριαλιστικές απόψεις στην υπόλοιπη ήπειρο».

Για την Ουγγαρία
Όπως και ο Τραμπ, ο Βανς μίλησε με τα καλύτερα λόγια για τον Ούγγρο πρωθυπουργό Βίκτορ Όρμπαν και πρότεινε να πάρουμε ένα παράδειγμα από το βιβλίο του για την κοινωνική πολιτική.

«Στην Ουγγαρία υπό τον Όρμπαν, προσφέρουν δάνεια σε νεόνυμφα ζευγάρια τα οποία χαρίζονται κάποια στιγμή αργότερα, αν τα ζευγάρια αυτά έχουν πράγματι μείνει μαζί και έχουν κάνει παιδιά. Γιατί δεν μπορούμε να το κάνουμε αυτό εδώ; Γιατί δεν μπορούμε να προωθήσουμε πραγματικά τη δημιουργία οικογένειας;», δήλωσε σε ένα συντηρητικό thinktank το 2021.

Ο Βανς ζήτησε επίσης την «απο-ριζοσπαστικοποίηση» των σχολείων και ανέφερε τον Όρμπαν ως έμπνευση σε μια εμφάνισή του σε ένα δεξιό podcast τον περασμένο Σεπτέμβριο.

«Τι μπορούμε να κάνουμε στο Υπουργείο Παιδείας; Λοιπόν, κάνεις ό,τι έκανε ο Βίκτορ Όρμπαν στην Ουγγαρία, δηλαδή ουσιαστικά λες: «Δεν επιτρέπεται πια να διδάσκεις την κριτική θεωρία της φυλής, δεν επιτρέπεται πια να διδάσκεις την κριτική θεωρία του φύλου … Δεν επιτρέπεται να κάνεις αυτά τα πράγματα και να πάρεις έστω και ένα δολάριο ομοσπονδιακών ή κρατικών κονδυλίων»».

Για την Πολωνία
Ο Βανς χτύπησε τον Ντόναλντ Τουσκ μετά την κριτική που άσκησε ο Πολωνός πρωθυπουργός στους Ρεπουμπλικάνους για την παρεμπόδιση της αμερικανικής βοήθειας προς την Ουκρανία τον Φεβρουάριο του τρέχοντος έτους.

«Ο νέος ηγέτης της Πολωνίας συλλαμβάνει πολιτικούς αντιπάλους την ώρα που οφείλει την ασφάλεια της χώρας του στη γενναιοδωρία μου», έγραψε ο Βανς σε ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. «Θα μπορούσε να εξετάσει το ενδεχόμενο να δείξει κάποια εκτίμηση ή τουλάχιστον να μετριάσει τις δικές του αυταρχικές παρορμήσεις».

Κάλεσε την κυβέρνηση Μπάιντεν να αντιδράσει στις μεταρρυθμίσεις της κυβέρνησης Τουσκ στα κρατικά μέσα ενημέρωσης που εκκαθαρίζουν τους πιστούς που είχε εγκαταστήσει η προηγούμενη συντηρητική κυβέρνηση.

«Σας προτρέπω να ενθαρρύνετε τη νέα κυβέρνηση της Πολωνίας να επανεξετάσει οποιεσδήποτε ενέργειες που θα μπορούσαν να υπονομεύσουν την ίδια ή τις ελευθερίες που τόσο οι Πολωνοί όσο και οι Αμερικανοί πολίτες θεωρούν πολύτιμες», είπε τον Ιανουάριο.

Παράλληλα ο Βανς σε συνέντευξή του στο CNN τον περασμένο Δεκέμβριο, μας είπε:.

Οι πολωνικές ανησυχίες για την ασφάλεια σχετικά με τη ρωσική επιθετικότητα είναι υπερβολικές.
«Η ιδέα ότι ο Πούτιν μπορεί να παρελάσει στην Πολωνία ή το Βερολίνο είναι παράλογη»,
Σχετικά με τη Γερμανία
Η δημιουργία στρατού από το Βερολίνο είναι μια παλαβή ιστορία και η ενεργειακή του πολιτική είναι «ηλίθια», σύμφωνα με τον Βανς.

«Η συμπεριφορά της Γερμανίας στον πόλεμο της Ουρανίας είναι επαίσχυντη και είναι προσβλητικό για τους ψηφοφόρους μας ότι πάρα πολλοί Ρεπουμπλικάνοι αξιωματούχοι  συμφωνούν με αυτό. Όλες οι υποσχέσεις τους έχουν θαφτεί σε κοπριά», έγραψε οργισμένος  στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης τον περασμένο Μάρτιο.

«Γιατί οι Αμερικανοί φορολογούμενοι επιδοτούν την ηλίθια γερμανική ενεργειακή πολιτική και την αδύναμη ευρωπαϊκή αμυντική πολιτική; Ένα μυστήριο».

Ο Βανς επιτέθηκε για άλλη μια φορά στις αμυντικές δυνατότητες της Γερμανίας σε ένα δοκίμιο για τους Financial Times τον Φεβρουάριο.

«Η Γερμανία ξοδεύει σημαντικά περισσότερα από τη Γαλλία για την άμυνα κάθε χρόνο, χωρίς να έχει να επιδείξει πολλά. Ο γαλλικός στρατός περιλαμβάνει έξι εξαιρετικά ικανές ταξιαρχίες συνδυασμένων όπλων … αλλά η Bundeswehr μόλις και μετά βίας μπορεί να μαζέψει μία μόνο ετοιμοπόλεμη ταξιαρχία», είπε.
«Η Γερμανία είναι η σημαντικότερη οικονομία στην Ευρώπη, αλλά βασίζεται σε εισαγόμενη ενέργεια και σε δανεική στρατιωτική δύναμη».
Ο Βανς σχολίασε επίσης την αυξανόμενη δημοτικότητα της ακροδεξιάς στη Γερμανία σε συνέντευξή του τον Φεβρουάριο, υποστηρίζοντας ότι «το AfD τα πάει καλά» λόγω της «αυξανόμενης αντίστασης στη μαζική μετανάστευση».

Σχετικά με το Ηνωμένο Βασίλειο
Ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών David Lammy συγκαταλέγει τον Vance στους φίλους του, αλλά αυτό δεν εμπόδισε τον Αμερικανό γερουσιαστή να μαστιγώσει το Ηνωμένο Βασίλειο ως «ισλαμιστική χώρα».

«Πρέπει να χτυπήσω το Ηνωμένο Βασίλειο, μόνο για ένα επιπλέον πράγμα. Μιλούσα πρόσφατα με έναν φίλο και συζητούσαμε για, ξέρετε, έναν από τους μεγάλους κινδύνους στον κόσμο, φυσικά, είναι η διάδοση των πυρηνικών όπλων», είπε σε συντηρητικό συνέδριο την περασμένη εβδομάδα.

«Και μιλούσα για το, ξέρετε, ποια είναι η πρώτη πραγματικά ισλαμιστική χώρα που θα αποκτήσει πυρηνικό όπλο, και λέγαμε, ίσως είναι το Ιράν, ξέρετε, ίσως το Πακιστάν μετράει ήδη κάπως, και μετά αποφασίσαμε κατά κάποιο τρόπο τελικά ότι ίσως είναι στην πραγματικότητα το Ηνωμένο Βασίλειο, αφού οι Εργατικοί μόλις ανέλαβαν την εξουσία»…

Για την Ιταλία
Ακόμη και η ακροδεξιά πρωθυπουργό της Ιταλίας Τζόρτζια Μελόνι δεν μπόρεσε να ξεφύγει από την οργή του Βανς:

«Η νίκη του Μελόνι στην Ιταλία ήταν σε μεγάλο βαθμό απόρριψη της μεταναστευτικής πολιτικής των Βρυξελλών. Και όμως, υπήρξε μια πλήρης καταστροφή αναφορικά με την πραγματική μείωση της μετανάστευσης προς την Ιταλία», δήλωσε ο Vance σε συνέντευξή του τον Φεβρουάριο.

Από ανάλυση του Politico