EURO 2024: Ελβετία- Ουγγαρία (3-1), κέρδισαν Ισπανία, Ιταλία

Η Ιστορία επαναλήφθηκε για 5η φορά το βράδυ του Σαββάτου (15/6) στο «Σίγκναλ Ιντούνα Παρκ» του Ντόρτμουντ. Η κάτοχος του τροπαίου Ιταλία έκανε το 5Χ5 απέναντι στην Αλβανία από το Νοέμβριο του 2014, με την τελευταία να αφορά το σημερινό εναρκτήριο ματς των δύο ομάδων στον 2ο όμιλο του Euro 2024.

Η «σκουάντρα ατζούρα» επιβλήθηκε με 2-1 (9-2 τα γκολ υπέρ της), αποφεύγοντας την έκπληξη μιας και βρέθηκε πίσω στο σκορ μόλις στο 23ο δευτερόλεπτο του αγώνα από τον Μπαϊράμι. Αντέδρασε άμεσα και με δύο τέρματα μέσα σε πέντε λεπτά (Μπαστόνι, Μπαρέλα) μπήκε... με το δεξί στο τουρνουά. Οι Ιταλία και Ισπανία (οι Ίβηρες νωρίτερα επικράτησαν άνετα της Κροατίας (3-0) έχουν πλέον, τον πρώτο λόγο για την κατάκτηση των δύο πρώυων θέσεων, που οδηγούν στην φάση των «16».

 

Ματς υψηλού παίχτηκε στα πρώτα 20 λεπτά της αναμέτρησης στο «Σίγκναλ Ιντούνα Παρκ».

Η Αλβανία, μπροστά σε περίπου 45.000 οπαδούς της, πέτυχε τον απόλυτο αιφνιδιασμό σκοράροντας μόλις στο 23ο δευτερόλεπτο, με τον Μπαϊράμι να «εκτελεί» τον Ντοναρούμα μετά το λάθος του Ντιμάρκο από το πλάγιο που εκτέλεσε. 

Ωστόσο, η «απάντηση» των Ιταλών ήταν άμεση, με την ομάδα του Λουτσιάνο Σπαλέτι να δείχνει «ποιός είναι το αφεντικό»! Στο 11' έφεραν το ματς στα ίσια με την κεφαλιά του Μπαστόνι στο δεύτερο δοκάρι, ενώ στο 16' με το άπιαστο βολέ του Μπαρέλα την απόλυτη ανατροπή (2-1)!

Έπεσε ο ρυθμός του ματς στη συνέχεια, με την Ιταλία να έχει πάντα τον έλεγχο και την Αλβανία με πεσμένη τη ψυχολογία να δείχνει εκτός τόπου και χρόνου μετά τα δύο γκολ που δέχτηκε μέσα σε πέντε λεπτά. 

Στο 33' η «σκουάντρα ατζούρα» έχασε τεράστια ευκαιρία για να «αγκαλιάσει» από νωρίς τη νίκη. Ο Στρακόσια έκανε τεράστια επέμβαση στο πλασέ του Φρατέζι και στη συνέχεια η μπάλα σταμάτησε στο αριστερό δοκάρι της εστίας του Αλβανού πορτιέρε!

Νέα σωτήρια επέμβαση έκανε ο Στρακόσια στο 40' στο τετ-α-τετ που είχε με τον Σκαμάκα, με το σκορ να μην αλλάζει στο υπόλοιπο του πρώτου 45λεπτου. 

Ανώτερη σε όλους τους τομείς η Ιταλία

Η εικόνα του ματς δεν άλλαξε στο δεύτερο μέρος. Η ομάδα του Λουτσιάνο Σπαλέτι είχε τον απόλυτο έλεγχο στο ματς, με τους Αλβανούς να βρίσκονται μόνιμα πίσω από το μισό του γηπέδου και να μη μπορούν να επιτεθούν.
Ωστόσο, όσο χώριζε τις δύο ομάδες μόνο ένα γκολ και η Ιταλία δεν «καθάριζε» το παιχνίδι με τρίτο τέρμα οι αντίπαλοί της άρχισαν να το πιστεύουν όλο και περισσότερο.

Η άμυνα των «Ατζούρι» δεν πιέστηκε για 89 λεπτά, ωστόσο, στο 90' η Μάναϊ βγήκε στην... πλάτη της ιταλικής άμυνας πλάσαρε τον εξερχόμενο Ντοναρούμα ο οποίος βρήκε όσο χρειαζόταν τη μπάλα για να μην καταλήξει στα δίχτυα του.

Ετσι, έστω και μ΄ το αυτό τον αγχωτικό τρόπο ήρθε η πρώτη νίκη των κατόχων του τροπαίου στον «όμιλο του θανάτου».   

Διαιτητής: Φέλιξ Σβάιερ (Γερμανία)

Κίτρινες: Πελεγκρίνι, Καλαφιόρι - Μπρόγια, Χότζα 

Οι συνθέσεις των ομάδων:

ΙΤΑΛΙΑ (Λουτσιάνο Σπαλέτι): Ντοναρούμα, Ντι Λορέντσο, Μπαστόνι, Καλαφιόρι, Ντιμάρκο (Νταρμιάν), Ζορζίνιο, Μπαρέλα (90'+2 Φολορούνσο), Κιέζα (77' Καμπιάσο), Φρατέζι, Πελεγκρίνι (77' Κριστάντε), Σκαμάκα (83' Ρετέγκι)

ΑΛΒΑΝΙΑ (Σιλβίνιο): Στρακόσια, Χισάι, Αρζέτι, Τζιμσίτι, Μιτάι, Ασλάνι, Ραμαντάνι, Ασάνι (68' Χότζα), Μπαϊράμι (87' Μούτσι, Σεφέρι (68' Λάτσι), Μπρόγια (77' Μάναϊ)

ΘΕΜΗΣ ΤΟΓΙΑΣ

Video Url

 

Με το «δεξί» ξεκίνησε τις υποχρεώσεις της για τον 1ο όμιλο του EURO 2024 η Ελβετία, που επικράτησε με 3-1 της Ουγγαρίας σε αναμέτρηση που διεξήχθη στο "RheinEnergieStadion" της Κολωνίας. 

Ο αρχηγός της Ελβετίας, Γκρανίτ Τζάκα, ψηφίστηκε MVP. Ο άσος της Λεβερκούζεν με εξαιρετική απόδοση στη μεσαία γραμμή, τόσο στην κατοχή όσο και στο κομμάτι της ανάπτυξης, βοήθησε τα μέγιστα την ομάδα του να ξεκινήσει με νίκη τη φετινή διοργάνωση. 

Η Ελβετία πήρε «κεφάλι» στο σκορ στο 12΄, όταν μετά από πολύ όμορφη κάθετη μπαλιά του Άμπισχερ, ο Ντουά βρέθηκε απέναντι στον τερματοφύλακα των Ούγγρων και με πλασέ άνοιξε το σκορ για τους Ελβετούς. 

Η "La Nati" ήταν καλύτερη στο πρώτο μέρος και κατάφερε να πάει στα αποδυτήρια με διαφορά δύο τερμάτων, καθώς στις καθυστερήσεις του α΄ μέρους, ο Άμπισχερ με σουτ εκτός περιοχής «έγραψε» το 2-0 για την Ελβετία. 

Η Ουγγαρία ανέβασε απόδοση στην επανάληψη και έχασε μεγάλη ευκαιρία στο 64΄, όταν ο αμαρκάριστος Βάργκα έστειλε άουτ την κεφαλιά από τη σέντρα του Κέρκες. 

Δύο λεπτά αργότερα, όμως, ο ίδιος παίκτης με κεφαλιά, από σέντρα του Σόμποζλαϊ, έστειλε την μπάλα στα δίχτυα του Ζόμερ για το 2-1.

Στις καθυστερήσεις του αγώνα ο Εμπολό αξιοποίησε το λάθος στην άμυνα των Ούγγρων και με πλασέ διαμόρφωσε το τελικό 3-1. 

    Διαιτητής: Σλάβκο Βίντσιτς (Σλοβενία)
    
    Κίτρινες: Σαλάι, Μπόλα - Βίντμερ, Φρόιλερ 

    Οι συνθέσεις των ομάδων:

    ΟΥΓΓΑΡΙΑ (Μάρκο Ρόσι): Γουλάτσι, Λανγκ (46΄ Μπόλα), Α. Ζαλάι, Φιόλα, Ορμπάν, Νάγκι (67΄ Κλεϊνχέισλερ), Ζομποζλάι, Κέρκεζ (79΄ Άνταμ), Σέφερ, Βάργκα, Σαλάι (79΄ Ντάρνταϊ)

    ΕΛΒΕΤΙΑ (Μουράτ Γιακίν): Ζόμερ, Βίντμερ (68΄ Στεργίου), Ακάντζι, Φρόιλερ (86΄ Σιέρο), Τζάκα, Ροντρίγκες, Βάργκας (74΄ Εμπολό), Ντουά (68΄ Αμντουνί), Εντόι (86΄ Ρίντερ), Άμπισχερ, Σερ

ΑΠΕ-ΜΠΕ, ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΖΑΡΚΑΔΗΣ

Video Url

 

Video Url

 

Η αποστολή της Ισπανίας, με στόχο να εξασφαλίσει τον τέταρτο τίτλο της σε Euro, ξεκίνησε με τις ιδανικότερες συνθήκες στη διοργάνωση της Γερμανίας.

Στο πρώτο ντέρμπι του «ομίλου του θανάτου», όπως αποκαλείται ο 2ος (συμμετέχουν ακόμη η Ιταλία και η Αλβανία), η ομάδα του Ντε Λα Φουέντε έκανε επίδειξη δύναμης με 3-0 απέναντι στην Κροατία, η άμυνα της οποίας ήταν απούσα μετά το 29ο λεπτό!

Η 5η παρουσία του Λούκα Μόντριτς σε Euro εξελίχθηκε σε τραυματική εμπειρία για τον βετεράνο άσο της «Χρβάτσκα», που είδε την ομάδα του να δέχεται πολύ εύκολα γκολ στο τελευταίο τρίτο του Α΄ ημιχρόνου από τους Μοράτα (29'), Ρουΐθ (32'), Καρβαχάλ (45'+2) και να μην μπορεί ν΄ αντιδράσει στο δεύτερο. 

Ο 29χρονος μέσος της Παρί Σεν Ζερμέν, Φαμπιάν Ρουΐθ, αναδείχθηκε πολυτιμότερος παίκτης του αγώνα της 1ης αγωνιστικής του 2ου ομίλου, Ισπανία-Κροατία, που βρήκε νικητές τους Ίβηρες με 3-0.

Ο Ρουΐθ έδωσε την ασίστ στον Αλβαρο Μοράτα και ο έμπειρος στράικερ άνοιξε το σκορ στο 29', ενώ τρία λεπτά μετά με συρτό σουτ μέσα από την περιοχή «έγραψε» το 2-0.  

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Δηλώσεις των Ντε Λα Φουέντε και Ντάλιτς

EURO 2024: Ο Λαμίν Γιαμάλ «έγραψε» Ιστορία

Ξέσπασμα των Ισπανών... και 3-0

Σε ματς που μέχρι το 29ο λεπτό δεν είχε ούτε... υποψία ευκαιρίας, ένα απίστευτο τελευταίο 17λεπτο της Ισπανίας έφερε 3 γκολ για την «Ρόχα» βάζοντας την σε θέση οδηγού.

«Υπεύθυνος» για το 2-0 των Ιβήρων ήταν ο μέσος της Παρί Σεν Ζερμέν, Φαμπιάν Ρουίθ, ο οποίος με γκολ και ασίστ εξελίχθηκε σε απόλυτο πρωταγωνιστή του ματς. 

Αρχικά με πάσα... πάρε βάλε στον Μοράτα στο 29' έδωσε την ευκαιρία στον πρώτο σκόρερ της Ισπανίας σε τελικές φάσεις Euro, Άλβατο Μοράτα, να πετύχει το 7ο του γκολ με την φανέλα της εθνικής και να δώσει το προβάδισμα στην ομάδα του και στο 32' με σουτ μέσα από την περιοχή ανάγκασε τον Λιβάκοβιτς να μαζέψει για 2η φορά τη μπάλα από τα δίχτυα του.

Ίσως τα πράγματα να ήταν διαφορετικά στη συνέχεια, εάν οι Κροάτες είχαν σκοράρει τουλάχιστον στη μία από τις δύο κλασικές ευκαιρίες που είχαν, με το πλασέ του Μπρόζοβιτς στο 33' (απέκρουσε ο Σιμόν και το σουτ του Μάγερ μετά έφυγε άουτ) και στο γύρισμα του Κβάρντιολ στο 43', με τον Μπούντιμιρ να μην μπορεί να κάνει την προβολή στην άδεια εστία! 

Κι αφού δεν το έκαναν οι παίκτες του Ντάλιτς, στο δεύτερο λεπτό των καθυστερήσεων του πρώτου μέρους, ο Ντάνι Καρβαχάλ με κοντινή προβολή μετά από σέντρα του Γιαμάλ «εκτέλεσε» για 3η φορά τον Λιβάκοβιτς δίνοντας επί της ουσίας πρόωρο τέλος στην αναμέτρηση.

Χαμένο πέναλτι η Κροατία

Η μεγάλη απόκρουση του Λιβάκοβιτς στο τετ-α-τετ με τον Γιαμάλ στο 52' και η απίστευτη διπλή χαμένη ευκαιρία για την Κροατία στο 54' με τους Στάνισιτς και Μπούντιμιρ να μη μπορούν να σκοράρουν «ζέσταναν» το κοινό στο ξεκίνημα του β΄ μέρους.

Η τελευταία ευκαιρία της Κροατίας να διεκδικήσει κάτι καλύτερο στο ματς χάθηκε στο 80', όταν ο Σιμόν απέκρουσε το πέναλτι του Πέτκοβιτς (το κέρδισε ο ίδιος μετά από μαρκάρισμα του Ρόδρι) και στην επαναφορά της μπάλας ο φορ της Κροατίας ναι μεν σκόραρε, αλλά από θέση οφσάιντ μετά από υπόδειξη του VAR.

Διαιτητής: Μάικλ Όλιβερ (Αγγλία)
Κίτρινες: Ρόδρι

Οι συνθέσεις των ομάδων:

ΙΣΠΑΝΙΑ (Λουίς Ντε Λα Φουέντε): Σιμόν, Καρβαχάλ, Λε Νορμάντ, Νάτσο, Κουκουρέγια, Πέδρι (59' Όλμο), Ρουίθ, Ρόδρι (86' Θουμπιμέντι), Γιαμάλ (86' Τόρες), Νίκο Γουίλιαμς (68' Μερίνο), Μοράτα (67' Ογιαρθάμπαλ)

ΚΡΟΑΤΙΑ (Ζλάτκο Ντάλιτς): Λιβάκοβιτς, Στάνισιτς, Σούταλο, Πόγκρασιτς, Γκβάρντιολ, Μόντριτς (65' Πάσαλιτς), Κόβασιτς (65' Σούσιτς), Μπρόζοβιτς, Μάγερ, Κράμαριτς (72' Πέτκοβιτς), Μπούντιμιρ (56'  Πέρισιτς)

ΘΕΜΗΣ ΤΟΓΙΑΣ

Video Url