Πέθανε ο Spider John Koerner, επιδραστικός μουσικός της μπλουζ-φολκ

Η βασική παρουσία του Koerner ανάγεται στη φολκ και μπλουζ σκηνή της Δυτικής Όχθης της Μινεάπολης στις αρχές της δεκαετίας του 1960, όταν ήταν καθοδηγητής ενός νεαρού Bob Dylan και ηχογράφησε άλμπουμ που επηρέασαν τους John Lennon, David Bowie, Bonnie Raitt και Beck.

Έκανε έντονη την παρουσία  του συνεργαζόμενος με τον κιθαρίστα Dave Ray και τον αρπιστή Tony Glover για να σχηματίσουν το ακουστικό τρίο Koerner, Ray & Glover, ένα από τα πρώτα λευκά που βοήθησαν να φέρουν στο προσκήνιο την αυθεντική μπλουζ μουσική.

 

«Όταν μιλούσε, ήταν ήπιος, αλλά όταν τραγούδησε γινόταν κάτι άλλο», έγραψε ο Ντύλαν για τον Κέρνερ στην αυτοβιογραφία του, «Χρονικά, Τόμος 1», μια από τις πολλές αφηγήσεις της κομβικής εποχής που Ο Robert Zimmerman του Hibbing έμαθε τραγούδια από pickers στη Μινεάπολη το 1960-1961 πριν κατευθυνθεί στη Νέα Υόρκη.

«Ο Koerner ήταν ένας συναρπαστικός τραγουδιστής και αρχίσαμε να παίζουμε πολύ μαζί», συνέχισε ο Dylan στο βιβλίο του. «Έμαθα πολλά τραγούδια από τον Κέρνερ τραγουδώντας αρμονικά μαζί του και είχε λαϊκούς δίσκους ερμηνευτών που δεν είχα ακούσει ποτέ».

Η Bonnie Raitt,  άλλος μελλοντικός θρύλος της ροκ που έμαθε από μουσικούς των Twin Cities, είχε έρθει σε επαφή με τον Koerner τις τελευταίες εβδομάδες και πρόλαβε να τον αποχαιρετήσει.

Video Url

 

Video Url