Ζαχάροβα: Το μακελειό στη Μόσχα τρομοκρατική ενέργεια κατά της Ρωσίας

Συναγερμός έχει σημάνει στις ρωσικές αρχές όταν τουλάχιστον πέντε ένοπλοι άνοιξαν πυρ στον συναυλιακό χώρο Crocus City Hall, κοντά στη Μόσχα. Δεκαοκτώ άτομα έχουν σκοτώθηκαν και 43 τραυματίστηκαν, σύμφωνα με ρωσικά μέσα ενημέρωσης, κάποια από τα οποία έκαναν λόγο ακόμα και για 40 θύματα.

Σύμφωνα με το πρακτορείο RIA, οι δράστες φορούσαν στολές παραλλαγής. Παράλληλα, έχει ξεσπάσει φωτιά στην οροφή του κτηρίου όπου επιχειρεί ελικόπτερο, ενώ πληροφορίες αναφέρουν ότι ακούστηκε και δεύτερη έκρηξη στο Crocus City Hall.

Ιστορικά εξάλλου, πρόκειται για μία από τις μεγαλύτερες τρομοκρατικές επιθέσεις στη Ρωσία. Κάποιες πρώτες ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες από ρωσικά ΜΜΕ κάνουν λόγο για μουσουλμάνους αυτονομιστές από την Ινγκουσετία, μία δημοκρατία της Ρωσίας που υπάγεται στο Νότιο Διαμέρισμα και συνορεύει με τη Γεωργία στα νότια. Οι πληροφορίες μιλούν, στο μεταξύ, για πάνω από 200 εγκλωβισμένους εντός του κτηρίου, τη στιγμή που έσπευσαν τουλάχιστον 70 ασθενοφόρα στο σημείο.

Με τον αριθμό των νεκρών και των τραυματιών να ανεβαίνει συνεχώς από το μακελειό στο δημαρχείο Crocus, η εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών Μαρία Ζαχάροβα, χαρακτήρισε τρομοκρατική ενέργεια την επίθεση. Αυτή ήταν και η πρώτη κυβερνητική τοποθέτηση του Κρεμλίνου   

 

Μάλιστα, η κα Ζαχάροβα κάλεσε τη διεθνή κοινότητα να καταδικάσει την επίθεση, χαρακτηρίζοντάς τη «τερατώδες έγκλημα».

Οι ρωσικές υπηρεσίες ασφαλείας λαμβάνουν όλα τα απαραίτητα μέτρα, μεταδίδει το IFX επικαλούμενο την Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Ασφαλείας (FSB). Περισσότερα από 70 ασθενοφόρα έχουν σπεύσει στο σημείο, δήλωσε ο τοπικός κυβερνήτης. Το υπουργείο Εξωτερικών της Ρωσίας χαρακτήρισε το περιστατικό «τρομοκρατική επίθεση» που έπρεπε να καταδικαστεί.

Οι ρωσικές αρχές ανακοίνωσαν ότι ενίσχυσαν τα μέτρα ασφαλείας στα αεροδρόμια και τους σιδηροδρομικούς σταθμούς της Μόσχας, σύμφωνα με τα ρωσικά πρακτορεία.

Όλες οι μεγάλες αθλητικές, πολιτιστικές και άλλες δημόσιες εκδηλώσεις θα ακυρωθούν στη Μόσχα αυτό το Σαββατοκύριακο μετά το περιστατικό με τους πυροβολισμούς, δήλωσε ο δήμαρχος της Μόσχας Σεργκέι Σομπιάνιν.

Η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών Μαρία Ζαχάροβα κάλεσε σήμερα τη διεθνή κοινότητα να καταδικάσει το περιστατικό με τους πυροβολισμούς στον συναυλιακό χώρο κοντά στη Μόσχα, χαρακτηρίζοντάς το “τερατώδες έγκλημα”.

Η πρώτη αντίδραση του Λευκού Οίκου για το μακελειό

Η αμερικανική προεδρία χαρακτήρισε την επίθεση «απαίσια», αλλά δήλωσε ότι δεν υπάρχει άμεση ένδειξη για οποιαδήποτε σχέση με τον πόλεμο στην Ουκρανία.

«Εκφράζω τα συλλυπητήριά μου στις οικογένειες των νεκρών», δήλωσε ο δήμαρχος της Μόσχας. Ο Σομιάνιν δήλωσε ότι ακύρωσε όλες τις δημόσιες εκδηλώσεις στη Μόσχα για το Σαββατοκύριακο.

Αυτό που προξενεί τεράστιο ενδιαφέρον, είναι πως πριν λίγες ημέρες, η πρεσβεία των ΗΠΑ στη Ρωσία είχε προειδοποιήσει καθώς χαρακτηριστικά ανέφερε πως «επίκειται τρομοκρατική επίθεση στη Μόσχα».

«Η πρεσβεία παρακολουθεί τις πληροφορίες ότι εξτρεμιστές σχεδιάζουν σύντομα να στοχοθετήσουν μεγάλες συναθροίσεις στη Μόσχα, που θα περιλαμβάνουν συναυλίες, και οι Αμερικανοί πολίτες καλούνται να αποφεύγουν τις μεγάλες συγκεντρώσεις για τις επόμενες 48 ώρες», ανέφερε το μήνυμα της πρεσβείας στην ιστοσελίδα της.

Μάλιστα, η προειδοποίηση εκδόθηκε μερικές ώρες μετά την ανακοίνωση της ρωσικής Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Ασφαλείας -διαδόχου της σοβιετικής KGB- ότι απέτρεψε επίθεση σε συναγωγή της Μόσχας την οποία σχεδίαζε η ένοπλη σουνιτική οργάνωση Ισλαμικό Κράτος.