ΣΥΡΙΖΑ-ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ δεν εμπιστεύονται την δικαιοσύνη

Σ. Φάμελλος: Θα συμβάλετε στην αποκάλυψη της αλήθειας για τα Τέμπη ή θα κουβαλάτε το στίγμα της συγκάλυψης;

 

«Κυρίες και κύριοι βουλευτές της συμπολίτευσης έχετε όλοι μια πολύ μεγάλη ευθύνη: Αν θα κάνετε ό,τι είναι δυνατόν να αποκαλυφθεί η αλήθεια ή θα κουβαλάτε το στίγμα της συγκάλυψης. Και αυτή η ευθύνη βαρύνει την ελληνική Βουλή, αλλά και την ελληνική Δικαιοσύνη που ερευνά το δυστύχημα», τόνισε ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Σωκράτης Φάμελλος μιλώντας στη Βουλή στη συζήτηση για το πόρισμα της Εξεταστικής για τα Τέμπη. 

Είπε ότι «παρά τις συντονισμένες προσπάθειες της κυβέρνησης και των φιλικών της μέσων ενημέρωσης, να μειωθεί το κοινωνικό αποτύπωμα αυτού του εγκλήματος, όπως είδαμε και τη Δευτέρα με την αποσιώπηση της παρέμβασης της κυρίας Καρυστιανού στην Επιτροπή Αναφορών του Ευρωκοινοβουλίου, η εθνική τραγωδία των Τεμπών έχει σημαδέψει τη χώρα μας. Και το έγκλημα των Τεμπών μεγεθύνεται κάθε μέρα από την συντονισμένη προσπάθεια του κ. Μητσοτάκη και της ΝΔ να συγκαλύψουν τις ευθύνες».

Σχολίασε ότι «η σημερινή απουσία του κ. Μητσοτάκη, δεν αποτελεί απλά επιβεβαίωση της συγκάλυψης, αλλά προσβολή των θυμάτων του εγκλήματος και του καθολικού κοινωνικού αιτήματος για δικαιοσύνη». Είπε ότι «ο κ. Μητσοτάκης απουσιάζοντας σήμερα δε συμμετέχει στη συζήτηση της ελληνικής Βουλής για δικαιοσύνη- και μην επιχειρήσετε συμψηφισμούς με άλλες υποθέσεις για τον νόμο περί ευθύνης υπουργών γιατί μιλάμε για το μεγαλύτερο σιδηροδρομικό δυστύχημα στη χώρα». Υποστήριξε ότι η κοινωνία δεν πιστεύει την κυβέρνηση και ότι «το σκάνδαλο της συγκάλυψης έχει περάσει τα σύνορα της χώρας μας».
 
Ο κ. Φάμελλος υπενθύμισε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ «είναι εδώ για να ψηφίσουμε θετικά σε όλα τα κοινοβουλευτικά εργαλεία, ανεξαρτήτως ποιος θα τα προτείνει, για να λάμψει η αλήθεια». Επισήμανε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ ψήφισε και για την εξεταστική επιτροπή παρά τις προειδοποιήσεις ότι θα χρησιμοποιείτο από τη ΝΔ για συγκάλυψη, όσο και για τις 2 προτάσεις προκαταρκτικής επιτροπής που είχαν κατατεθεί. Υπενθύμισε ότι και ο ίδιος ο Χρήστος Σπίρτζης δήλωσε εξαρχής ότι συμφωνεί με την άρση ασυλίας του, ότι δέχεται οποιοδήποτε έλεγχο και ότι αυτό «το επανέλαβε ξεκάθαρα και χθες μετά το νέο αίτημα των συγγενών των θυμάτων». «Το ερώτημα είναι γιατί δεν είχαν την ευθιξία οι κ.κ. Καραμανλής, Καραγιάννης και Τριαντόπουλος να κάνουν το ίδιο; Γιατί δεν έχουν πει ότι τίθενται στη διάθεση της Δικαιοσύνης; Τι φοβούνται; Τι έχουν να κρύψουν; Πολλά από ό,τι φαίνεται», σχολίασε. Προσέθεσε ότι σε όλη τη διάρκεια της εξεταστικής επιτροπής ο ΣΥΡΙΖΑ «παρά τις επιφυλάξεις μας ότι η κυβέρνηση θα την εργαλειοποιήσει για να συγκαλύψει, συμμετείχαμε με συνέπεια, ζητήσαμε την κλήση μαρτύρων, επεξεργαστήκαμε στοιχεία ακόμα και παρότι η δικογραφία ήρθε καθυστερημένα και μισή». 

Τόνισε ότι στο πόρισμα του ο ΣΥΡΙΖΑ πρότεινε «να μην υπάρχει περιορισμός από τον νόμο περί ευθύνης υπουργών στη διαδικασία ελέγχου της Δικαιοσύνης, να δοθεί δηλαδή η δυνατότητα στη Δικαιοσύνη να ελέγξει όλα όσα έγιναν σε σχέση με τα Τέμπη πριν και μετά χωρίς κανέναν περιορισμό, χωρίς καμιά σκοτεινή πλευρά, να ελέγξει όλα τα παραπτώματα ιδιαίτερα με την πρόνοια των παραπτωμάτων διά παραλείψεως χωρίς τις προβλέψεις του νόμου περί ευθύνης υπουργών». Σημείωσε ότι οι βουλευτές της συμπολίτευσης το απέρριψαν και αυτό στην τελευταία συνεδρίαση της επιτροπής και σχολίασε ότι μάλιστα την επομένη ο κ. Μητσοτάκης «με προκλητική υποκρισία, σε συνέντευξή του δήλωσε ότι τον τελικό λόγο για τα Τέμπη θα τον έχει μόνο η Δικαιοσύνη». «Πώς θα διερευνήσει η Δικαιοσύνη, ενώ δεν της το επιτρέπετε;», τόνισε ο κ. Φάμελλος. 

Μιλώντας για την έναρξη της συζήτησης για την υπόθεση τον Νοέμβριο, ο κ. Φάμελλος τόνισε ότι όλοι ήξεραν την απόφαση της κυβέρνησης σε σχέση με προκαταρτική επιτροπή, «την είχε απαγγείλει εδώ κύριος Βορίδης πολύ πριν δει την αίτηση για προκαταρκτική, τη δική μας που κατατέθηκε το βράδυ της ίδιας μέρας, είπε τότε: ”Και σας λέω από τώρα ότι θα την απορρίψουμε, για να το ξεκαθαρίσουμε”». Μίλησε για «απαξίωση και προσβολή στη δικαιοσύνη από την απόρριψη της έκθεσης της ευρωπαϊκής εισαγγελικής Αρχής που έδινε κακουργηματικές ευθύνες στον κ. Καραμανλή για τη σύμβαση 717 και ανέφερε ως δυνητικούς υπόπτους και πρώην υπουργούς». Αναφέρθηκε σε πρόσφατη συνέντευξη της επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας, Λάουρα Κιόβεσι, που είπε για το πόρισμα της πλειοψηφίας στην Εξεταστική μεταξύ άλλων ότι «θολώνουν τα νερά. ”Πνίγουν” την υπόθεση...», σχολιάζοντας ότι δέχτηκε ευθεία επίθεση γι' αυτό από το στόμα υπουργών όπως ο κ. Γεωργιάδης. «Τόσο σέβεστε την Ευρώπη και τη Δικαιοσύνη», είπε. 

Σχολίασε ότι δεν περιμένει απαντήσεις από τον κ. Βορίδη, «από έναν υπουργό που δεν ψήφισε νόμο της κυβέρνησής του, δεν μπορεί να εκπροσωπεί την κυβέρνηση του ένας υπουργός που δεν ψηφίζει νόμους της κυβέρνησης του».

Ο κ. Φάμελλος υποστήριξε ότι «το πόρισμα της ΝΔ επιβεβαιώνει την κοινή γνώμη περί μιας διαρκούς και προκλητικής προσπάθειας συγκάλυψης» και πως «το συμπέρασμα της ΝΔ είναι ότι δεν υπάρχει αιτιώδης συνάφεια της ανυπαρξίας τηλεδιοίκησης, των πράξεων των υπουργών, με το δυστύχημα». Σχολίασε ότι «ξέρουμε ότι ήρθαμε να μιλήσουμε εδώ ενώ εσείς έχετε αποφασίσει την αμνήστευση και μας έχετε στερήσει τα κοινοβουλευτικά εργαλεία όπως στερείτε και από τη Δικαιοσύνη να διερευνήσει». 

Είπε ειδικότερα: «Οι αποδείξεις για τις ευθύνες υπουργών, η μη κλήση μαρτύρων και το υλικό που δεν έχει έρθει μας φέρνουν μπροστά σε ένα μεγάλο ηθικό δίλημμα. Τα στοιχεία που προέκυψαν από την εξεταστική, αλλά και αυτά που έχουν αναδείξει οι γονείς και συγγενείς των θυμάτων, είναι παραπάνω από αρκετά για να συγκροτηθεί προκαταρκτική επιτροπή για τους Καραμανλή, Καραγιάννη και Τριαντόπουλο. Όμως η πρόσφατη εμπειρία μας εδώ στην Ολομέλεια στις 22 Νοεμβρίου μας θέτει σε μεγάλο δίλημμα. Η κυβέρνηση έχει αποδείξει, το έχει πει ο κ. Βορίδης, πως ό,τι και να φέρουμε θα το απορρίψει. Άρα έχει προειδοποιήσει τη Βουλή ότι θα επιχειρήσει να αμνηστεύσει παρότι υπάρχουν αποχρώσεις ενδείξεις για τα εγκλήματα αυτά που γίνανε. Το έχει πει η κυβέρνηση ότι παρόλες τις ενδείξεις δεν θα κάνει προκαταρκτική επιτροπή». Ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ υπογράμμισε ότι «εμείς λέμε να γίνει έλεγχος, όμως εσείς ήρθατε στην Εξεταστική και δεν επιτρέψατε ούτε να γίνει έλεγχος από τη Δικαιοσύνη. Άρα μας προειδοποιείτε για το σχέδιο αμνήστευσης που έχετε». «Εμείς πρέπει να κάνουμε ό,τι μπορούμε για να μην επιτρέψουμε στον κ. Μητσοτάκη και στη ΝΔ να αμνηστεύσουν το έγκλημα των Τεμπών, και για τις ευθύνες για το έγκλημα αλλά και για το μπάζωμα που έγινε μετά», υπογράμμισε. 

Μιλώντας για την Εξεταστική Επιτροπή καταλόγισε στην κυβερνητική πλειοψηφία «προκλητικές μεθοδεύσεις», όπως την άρνηση κλήτευσης σημαντικών μαρτύρων (Κατσιούλη, Σπηλιόπουλο, Τσαλίδη, Γενιδούνια, τους πραγματογνώμονες είτε του Δημοσίου είτε των συγγενών, «κρύψατε από την Εξεταστική τον υφυπουργό Τριαντόπουλο, που με εντολή του, όπως έχει αφήσει να εννοηθεί ο κ. Αγοραστός, έγινε το μπάζωμα στα Τέμπη, όπου κρύφτηκαν πειστήρια αυτού του εγκλήματος». Επιπλέον την κατηγόρησε για «συσκότιση αξιόποινων πράξεων», όπως «της ρουσφετολογικής και παράνομης πρόσληψης του Σταθμάρχη της τραγωδίας, όπου τροποποιήσατε τα ηλικιακά όρια 20 ημέρες μετά τη μετάταξή του», «της αποσάθρωσης του στελεχιακού δυναμικού του ΟΣΕ, της εντολής για εξαφάνιση στοιχείων από τον τόπο της τραγωδίας». Ακόμη μίλησε για προσπάθεια αποπροσανατολισμού για το αν λειτουργούσε τηλεδιοίκηση στη Λάρισα, για το αν λειτουργούσε το σύστημα επικοινωνίας GSMR και το σύστημα αυτόματης πέδησης ETCS και για το αν είχαν οριστεί εθνικοί κανόνες ασφαλείας. Την κατηγόρησε ότι έκλεισε βιαστικά τις εργασίες της Εξεταστικής, σε πρώτη φάση χωρίς τη δικογραφία και στη συνέχεια μόνο με ένα τμήμα της, στερώντας πολύτιμα στοιχεία από την έρευνα. Ο λόγος ήταν, είπε, «να κρύψετε την αλήθεια». 

Σχετικά με τους εθνικούς κανόνες ασφαλείας είπε ότι ο 4632/2019 ενσωμάτωσε δύο οδηγίες, δηλαδή κάλεσε ο κ. Καραμανλής τον εαυτό του και τον κ. Καραγιάννη και τους γγ να ορίσουν τους επιβεβλημένους εθνικούς κανόνες ασφαλείας και «τέσσερα χρόνια δεν κατόρθωσε να τους γράψει και ερχόταν εδώ και μας κουνούσε το δάχτυλο και τον καλύπτετε τώρα». «Απόδειξη των ευθυνών του κυρίου Καραμανλή είναι ότι δεν έκανε τίποτα για την αποκατάσταση της πυρκαγιάς στο κέντρο τηλεδιοίκησης της Λάρισας το 2019 που αν λειτουργούσε θα απέτρεπε το δυστύχημα», προσέθεσε. Ανέφερε επίσης ότι ο κ. Γεραπετρίτης διέψευσε τον κ. Καραμνλή όταν ανέλαβε υπηρεσιακός υπουργός, καθώς «μέσα σε 6 μέρες κατόρθωσε να ανακαλύψει αυτό που δεν μπόρεσε ο κ. Καραμανλής 4 χρόνια», ότι θα προλαμβανόταν το δυστύχημα, όπως είπε ο κ. Φάμελλος, αν υπήρχαν διπλή βάρδια ελεγκτή, μείωση συρμών, μείωση ταχυτήτων. 

«Όμως πέρα από την ευθύνη, πολιτική και ποινική των κκ Καραμανλή και Καραγιάννη για το έγκλημα, και τη βαθύτατη πολιτική ευθύνη του κ. Μητσοτάκη, υπάρχουν ευθύνες και στη συνέχεια. Γιατί η κυβέρνηση δια του περιφερειάρχη Θεσσαλίας και του κυρίου Τριαντόπουλου, πριν καν ολοκληρωθεί το πρώτο 48ωρο, μετακίνησε το σύνολο των καταλοίπων της σύγκρουσης, μετακινήθηκαν πλήρως αλλοιωμένα σε άλλες θέσεις». «Εύλογα η σκέψη μας οδηγείται σε σκόπιμη αλλοίωση. Τα κίνητρα επιβεβαιώνονται και από τα δεδομένα που προκύπτουν για τα μεταφερόμενα υλικά. Ακόμα και η ανταλλαγή ευθυνών μεταξύ του περιφερειάρχη Θεσσαλίας και του υπουργού κ. Τριαντόπουλου, είναι μια απόδειξη της συγκάλυψης. Ποιοι και γιατί, εκτός από τον τέως περιφερειάρχη Θεσσαλίας και τον κ. Τριαντόπουλο, επιδίωξαν την εκ βάθρων μεταβολή του χώρου πριν συμπληρωθούν λίγα εικοσιτετράωρα;», είπε. 

Ο κ. Φάμελλος αναφέρθηκε στη συζήτηση που γίνεται στο ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, διαβάζοντας απόσπασμα από την κατάθεση της κυρίας Καρυστιανού. Προσέθεσε πως θεωρεί ότι η τοποθέτηση του εκπροσώπου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που παρίστατο στη συνεδρίαση «ήταν ιδιαίτερα σημαντική εφόσον δήλωσε ότι η Κομισιόν θα εξαντλήσει τις δυνατότητες που της δίνει ο θεσμικός της ρόλος για να βοηθήσει στην έρευνα της υπόθεσης, προαναγγέλλοντας μάλιστα την αποστολή τεχνικών κλιμακίων ειδικών για τη διερεύνηση της υπόθεσης και τη σύνταξη σχετικού πορίσματος». Σημείωσε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ «στηρίζει το καθολικό αίτημα για πλήρη διαφάνεια και απονομή δικαιοσύνης και θα χρησιμοποιήσει όλα τα κοινοβουλευτικά εργαλεία που διαθέτει τόσο εντός της χώρας όσο και με τη συζήτηση στην Ευρώπη, ώστε να διαλευκανθούν όλες οι πτυχές που οδήγησαν στην ανείπωτη τραγωδία των Τεμπών», τονίζοντας ότι «η συζήτηση δεν κλείνει σήμερα όσο και να προσπαθήσετε να κουκουλώσετε την υπόθεση». Ανέφερε ότι με πρωτοβουλία του ευρωβουλευτή Κ. Αρβανίτη συζητήθηκε η αναφορά του συλλόγου με τη διαδικασία του κατεπείγοντος στην Επιτροπή Αναφορών και με πρωτοβουλία της ευρωβουλευτής της Έλ. Κουντουρά κατατέθηκε αίτημα για να συζητηθεί η αναφορά του συλλόγου στην Επιτροπή Μεταφορών με τη μορφή του κατεπείγοντος. «Τώρα έχει ανοίξει ο δρόμος για να εξεταστεί η υπόθεση αυτή και στο Ευρωκοινοβούλιο», είπε. 

Ν. Ανδρουλάκης: Το τρίπτυχο της κυβέρνησης είναι διαφθορά- συγκάλυψη- ατιμωρησία

Σφοδρή επίθεση στη κυβέρνηση εξαπέλυσε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, Νίκος Ανδρουλάκης από το βήμα της Βουλής, κατηγορώντας την για καθεστωτική νοοτροπία, και προσπάθεια να κρύψει την αλήθεια και τις ευθύνες της για το τραγικό δυστύχημα των Τεμπών και τόνισε ότι η στρατηγική της συμπυκνώνεται «στη διαφθορά, τη συγκάλυψη και την ατιμωρησία».

Ταυτόχρονα, ο κ. Ανδρουλάκης επανέφερε την πρόταση του κόμματός του για τη σύσταση Προανακριτικής Επιτροπής βάσει του ευρωπαϊκού εισαγγελικού πορίσματος το οποίο όπως είπε, επισημαίνει ότι εναντίον του πρώην υπουργού Μεταφορών Κώστα Καραμανλή, υπάρχουν αποχρώσεις ενδείξεις ενοχής του.

«Από δω και στο εξής τα Τέμπη θα συμβολίζουν την πολιτική, ηθική και θεσμική σας χρεοκοπία. Η προσπάθεια συγκάλυψης που επιχειρείται μεθοδευμένα και συστηματικά δεν μπορεί να μείνει στο απυρόβλητο», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Ανδρουλάκης κατά την παρέμβασή του στην Ολομέλεια όπου συζητείται το πόρισμα της Εξεταστικής Επιτροπής για τα Τέμπη που είχε καταθέσει η κυβερνητική πλειοψηφία.

Ο κ. Ανδρουλάκης έκανε λόγο για «πρόεδρο παρωδία της Εξεταστικής Επιτροπής ο οποίος με το ύφος του έδειξε ότι δεν έχει ευνσυναίσθηση του τι συνέβη πραγματικά το βράδυ των Τεμπών», και υποστήριξε ότι σκόπιμα δεν κλήθηκαν να καταθέσουν σημαντικοί και ουσιώδεις μάρτυρες.

«Δεν αποφασίσαμε, όπως υπονόησε ο πρόεδρος της Εξεταστικής, να ξεκινήσουμε κανένα κυνήγι μαγισσών βάσει θεωριών συνομωσίας. Εμείς μείναμε σταθερά προσηλωμένοι στο πόρισμα της ευρωπαϊκής εισαγγελίας που υποδεικνύει την αιτιώδη συνάφεια. Είναι τουλάχιστον ειρωνικό να ακούμε από τον προκλητικά σήμερα απόντα πρωθυπουργό να δηλώνει με απεριόριστη αλαζονεία σε συνέντευξη του, ότι όποιος πιστεύει ότι υπάρχουν ποινικές ευθύνες σε πολιτικά πρόσωπα ας καταθέσει αίτημα Προανακριτικής Επιτροπής με συγκεκριμένο κατηγορητήριο. Εμείς το καταθέσαμε, εσείς όμως το απορρίψατε για να προστατεύετε τον κ. Καραμανλή και να αποκρύψετε την αλήθεια», ανέφερε ο κ. Ανδρουλάκης και συνέχισε:

«Αντί λοιπόν να σηκώσετε το γάντι και να πάμε σε Προανακριτική Επιτροπή, ως όφειλε να κάνει οποιοσδήποτε πρωθυπουργός ευρωπαϊκής χώρας, βρήκατε σωσίβιο το ΚΚΕ για να μας πείτε ότι για όλα φταίει η Ευρώπη και να ξεκινήσουμε να ψάχνουμε ψύλλους στα άχυρα, καλώντας λέει δεκάδες μάρτυρες που δεν είχαν όμως καμία σχέση με την υπόθεση».

«Είπε ο πρωθυπουργός ότι είναι αδιανόητο να κατηγορείται η Εξεταστική Επιτροπή που κάλεσε δεκάδες μάρτυρες. Ναι κάλεσε δεκάδες μάρτυρες, όχι όμως τους σημαντικούς. Προφανώς έχεις ιδιοτέλεια όταν το κάνεις αυτό για να μην πέσει το φως του προβολέα της αλήθειας και της δικαιοσύνης στην τηλεδιοίκηση, γιατί εκεί είναι το μεγάλο σκάνδαλο το οποίο υπογραμμίζουν και οι ευρωπαϊκοί θεσμοί. Αυτή είναι η αλήθεια και αποκαλύφθηκε τη μέρα που ψηφίσατε την Εξεταστική Επιτροπή. Καταχραστήκατε το αριθμητικό σας πλεονέκτημα για να επιβάλετε τη βούληση σας και να αποσιωπήσετε σημαντικές ευθύνες της ΝΔ» υπογράμμισε ο κ. Ανδρουλάκης και προσέθεσε:

«Βλέπω το αλγεινό ύφος των μελών της Εξεταστικής Επιτροπής και παγώναμε. Το ύφος αυτό είναι αποκαλυπτικό μιας καθεστωτικής νοοτροπίας ξεκάθαρης πια. Ότι δεν μας ακουμπά κανείς είμαστε πολιτικά ισχυροί και θα επιβάλουμε ότι θέλουμε. Αυτή είναι η σημερινή κυβέρνηση. Μιλάμε για ένα πλήγμα στην καρδιά του ελληνικού λαού. Πραγματικά είναι ντροπή όλη αυτή η συμπεριφορά αλλά πάνω από πολλά ντροπή είναι η συγκάλυψη».

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ υπεραμύνθηκε της στάσης του κόμματός του, τονίζοντας ότι «αρνήθηκε να λάβε μέρος σε μια παρωδία που ήταν στη πλάτη μιας εθνικής τραγωδίας».

«Για αυτό επαναφέρουμε την πρόταση μας γνωρίζοντας πολύ καλά ότι θα βρούμε εμπόδια και τοίχους για να συσταθεί Προανακριτική Επιτροπή για το πόρισμα της ευρωπαϊκής εισαγγελίας βάσει και των νέων στοιχείων. Αυτό πρέπει να συμβεί. Να δείξετε θάρρος, γενναιότητα και όχι να προσπαθείτε να στείλετε τη συζήτηση από το 1997 μέχρι σήμερα για να ρίξετε σκοτάδι στην υπόθεση αυτή», ανέφερε.

Όπως είπε, «το πόρισμα της Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας που έχει δοθεί στη κυβέρνηση, λέει ότι αν εγκαίρως είχε ολοκληρωθεί το σύστημα τηλεδιοίκησης, δεν θα είχε συμβεί το τραγικό δυστύχημα και άρα έπρεπε να αποδοθούν οι ευθύνες σε όσους καθυστέρησαν την εκτέλεση της σύμβασης από το 2015 μέχρι το 2023».

«Συγκεκριμένα, για τις ευθύνες του κ. Καραμανλή πρέπει να επισημανθεί ότι εναντίον του υπάρχουν αποχρώσεις ενδείξεις ενοχής που ενισχύονται από τα εξής αντικειμενικά δεδομένα, τη συνειδητή αγνόηση του πορίσματος της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας. Ο κ. Καραμανλής, αγνοώντας προκλητικά τις αποφάσεις της ΤΡΕΝΟΣΕ και κατά παράβαση της σχετικής ευρωπαϊκής νομοθεσίας, ενήργησε εις βάρος των συμφερόντων του ελληνικού δημοσίου και υπέρ των συμφερόντων της ΤΡΕΝΟΣΕ. Δημιουργούνται λοιπόν, εύλογα ερωτήματα για τις προθέσεις και τα κίνητρα του τότε υπουργού Μεταφορών κ. Καραμανλή. Πρωτίστως, αν το κίνητρο των πολιτικών του επιλογών ήταν η εξυπηρέτηση του δημοσίου συμφέροντος ή η προάσπιση συγκεκριμένων επιχειρηματικών συμφερόντων. Γι αυτό ζητάμε μαζί με τους συγγενείς των θυμάτων αλλά και έναν ολόκληρο λαό να αποκαλυφθεί η αλήθεια και να αποδοθεί δικαιοσύνη», υπογράμμισε.

Στη συνέχεια ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ καταλόγισε στη κυβέρνηση πολιτική «διχόνοιας, τοξικότητας» και υποστήριξε ότι «η εποχή Μητσοτάκη είναι μνημείο αλαζονείας και προσβολής του πολιτικού κόσμου και των θεσμών».

«Τη νύχτα της τραγωδίας των Τεμπών μείναμε όλη άφωνοι όταν 57 συνάνθρωποι μας έχασαν με ένα άδικο και τραγικό τρόπο τη ζωή τους. Δεν περίμενε κανείς να αμφισβητείται σε μια ευρωπαϊκή χώρα το στοιχειώδες δικαίωμα, η ασφάλεια στις μεταφορές, όταν μάλιστα ο αρμόδιος υπουργός λίγους μήνες πριν έκανε και μαθήματα μην προσβάλλεται το κύρος του μέσου όταν λέγαμε ότι υπάρχουν ζητήματα ασφάλειας. Όλα αυτά προκαλούν θλίψη, αγανάκτηση και οργή» σημείωσε ο Ν.Ανδρουλάκης και προσέθεσε:

«Από εκείνη τη μέρα και μέχρι σήμερα ακολουθείτε σταθερά μία προσβλητική στάση για τα θύματα και τους συγγενείς και δεν έχετε λοξοδρομήσει καθόλου και αυτό ακριβώς είναι το επίδικο της σημερινής συζήτησης. Η στρατηγική αυτή συμπυκνώνεται σε τρεις λέξεις. Διαφθορά-συγκάλυψη -ατιμωρησία. Αυτό πια είναι ένα πάγιο μοτίβο της κυβέρνησης της ΝΔ, η οποία έχει μετατραπεί σε μία αγέλη εξουσίας. Όποτε απειλείται η καρέκλα σας, σας ασκείται κριτική, αμφισβητούνται οι καθεστωτικές σας πρακτικές μετατρέπεστε σε ύαινες που επιτίθενται σε πολιτικούς αντιπάλους αλλά ακόμα και στους συγγενείς των οικογενειών των θυμάτων των Τεμπών. Ο ευρωπαϊσμός έχει πάει περίπατο όταν απειλείται η καρέκλα σας, περίπατο πάει και η διάκριση εξουσιών και το κράτος δικαίου και οποιοσδήποτε σεβασμός στα ανθρώπινα δικαιώματα».

Ο κ. Ανδρουλάκης επέμεινε στην ανάγκη σύστασης Προανακριτικής Επιτροπής για την περαιτέρω διερεύνηση της υπόθεσης των Τεμπών λέγοντας χαρακτηριστικά:

«Σήμερα ζούμε την τέταρτη πράξη της επιχείρησης συγκάλυψης στη Βουλή για την τραγωδία των Τεμπών. Εμείς εξαρχής σταθήκαμε απέναντι σε αυτή την αλαζονική και προκλητική συμπεριφορά της ΝΔ χωρίς να ψάχνουμε ευθύνες πηγαίνοντας μέχρι την εποχή του Χαρίλαου Τρικούπη, όπως έκανε το ΚΚΕ δίνοντας σας διέξοδο διαφυγής.

Εμείς μείναμε στα πραγματικά στοιχεία της υπόθεσης, επιμείναμε στην αναζήτηση της αλήθειας και για αυτό καταθέσαμε πρόταση για τη σύσταση Προανακριτικής Επιτροπής όταν ήρθε το πόρισμα της ευρωπαϊκής εισαγγελίας στη Βουλή, το οποίο εντόπιζε ευθύνες στον κ. Σπίρτζη και τον κ. Καραμανλή για παράβαση καθήκοντος και απιστία για την μη ολοκλήρωση της σύμβασης 717 για την τηλεδιοίκηση, που αν είχε ολοκληρωθεί στην ώρα της, σήμερα οι 57 αυτές οικογένειες δεν θα θρηνούσαν τους δικούς της ανθρώπους»

Έντονα επικριτικός ήταν ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και για τη συμπεριφορά του υπουργού Υγείας Άδωνι Γεωργιάδη κατηγορώντας τον ότι κατάντησε «υπουργός προπαγάνδας και μηχανή παραγωγής ψεύδους που αξιοποιεί κάθε γκεμπελική πρακτική».

«Το μοτίβο της κυβέρνησης είναι ίδιο και μόνιμο. Σκάνδαλα, συγκάλυψη, προπαγάνδα χυδαία, ατιμωρησία. Κανέναν δεν σέβεστε. Και είναι βαθειά επικίνδυνο για τους θεσμούς και για τη χώρα. Η παράταξη μας έκανε μεγάλο αγώνα για να μείνει η Ελλάδα στην ΕΕ και για να υπάρχει η ευρωπαία εισαγγελέας να αποκαλύπτει τις πομπές σας. Ό,τι δεν κάνει η ελληνική Δικαιοσύνη. Είστε αλλεργικοί στη κριτική. Δεν έχετε κανένα ηθικό πλεονέκτημα. Μία και μόνο είναι η προτεραιότητα σας. Να στήνετε μέσα στο κρατικό μηχανισμό παραμάγαζα πελατειακά. Και αυτή η νοοτροπία είναι και η βασική αιτία που δεν υπήρχε τηλεδιοίκηση και προκλήθηκε το τραγικό δυστύχημα. Δυστυχώς όμως παραμένετε αμετανόητοι προσηλωμένοι σε όλες αυτές τις νοοτροπίες», τόνισε.

«Πρέπει να αναλάβατε τις ευθύνες σας. Η στάση σας πλήττει ευθέως την αξιοπιστία των θεσμών και οδηγεί έναν ολόκληρο λαό να χάνει την εμπιστοσύνη του στον πολιτικό κόσμο, στη Δικαιοσύνη, στους πολιτικούς και εν τέλει στη πολιτική. Συμπεριφέρεστε ως μία ολική ελίτ που αντιμετωπίζει το κράτος ως λάφυρο και ως επιχείρηση.

Εμείς στεκόμαστε απέναντι σε αυτές τις πρακτικές. Έχουμε χρέος να σταθούμε απέναντι σε όλα αυτά τα φαινόμενα για το παρόν και το μέλλον του λαού μας. Αλλά πάνω απ' όλα γιατί πρέπει να λάμψει η αλήθεια. Τη χρωστάμε στις νεότερες γενιές που βγήκαν πέρυσι στους δρόμους συγκινημένες, αγανακτισμένες.

Πρέπει να δείξουμε με τις πράξεις μας ότι αξίζουν πολύ περισσότερα από αυτά που τους προσφέρει η σημερινή κυβέρνηση», κατέληξε ο κ. Ανδρουλάκης.

Νατάσα Θωμά

Π. Μαρινάκης: Απόλυτος σεβασμός στους συγγενείς, όλα στα φως- Αλλά ας αφήσουμε τη Δικαιοσύνη να κάνει τη δουλειά της

«Είναι μια πρακτική, η οποία ακολουθείται από τον πρωθυπουργό, που θεωρεί ότι δεν πρέπει να παρεμβαίνει στην προκαταρκτική και στα πορίσματα. Και θα μπορούσε κανείς να πει ότι το λέμε ως πρόσχημα, αν ο πρωθυπουργός είχε παρευρεθεί σε δυο θεωρητικά "αβανταδόρικες" κοινοβουλευτικές συζητήσεις της προηγούμενης τετραετίας, που αφορούσαν πορίσματα εξεταστικής επιτροπής, η μια για τον κ. Παπαγγελόπουλο, τον Ιούλιο του 2020, και η άλλη για τον κ. Παππά, τον Ιούλιο του 2021. Δεν είχε παραστεί ούτε τότε» τόνισε ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ και κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης σε συνέντευξή του στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΪ 100,3 FM και απαντώντας σε ερώτηση για τη συζήτηση για το πόρισμα της Εξεταστικής Επιτροπής για «τη διερεύνηση του εγκλήματος των Τεμπών», στην Ολομέλεια της Βουλής.

«Η υπόθεση αυτή, αυτό το τραγικό δυστύχημα, όπου όλοι θέλουμε να χυθεί άπλετο φως, χωρίς αστερίσκους και χωρίς εξαιρέσεις, όπως και όλες οι υπόλοιπες υποθέσεις είτε αφορούν τραγικά δυστυχήματα -που δεν ήταν το πρώτο τα Τέμπη- είτε αφορούν τραγικές υποθέσεις, είτε μεγάλα εγκλήματα -ευτυχώς έτσι προβλέπει ο νόμος και η δημοκρατία μας- κρίνονται και στο τέλος της ημέρας δικάζονται από τη Δικαιοσύνη» ανέφερε, σημειώνοντας ότι η έρευνα γίνεται αναβαθμισμένη από εφέτες ανακριτές και εισαγγελείς σε επίπεδο εφετών.

«Η έρευνα αυτή είναι πλήρης, είναι μια έρευνα η οποία συλλέγει μαρτυρικές καταθέσεις, πραγματογνωμοσύνες -έχουμε δεύτερη πραγματογνωμοσύνη- και δεν εξαιρεί κανέναν από την έρευνα. Κανέναν. Η έρευνα, λοιπόν, αυτή, κατά καιρούς καταλήγει σε κάποια συμπεράσματα και στο τέλος της ημέρας θα κλείσει ως ανάκριση με κάποια συγκεκριμένα πορίσματα» συμπλήρωσε.

Ο κ. Μαρινάκης υπογράμμισε ότι το να βγαίνει η αντιπολίτευση και ο οποιοσδήποτε να μιλάει για "συγκάλυψη", χωρίς να τεκμηριώνει τον λόγο για τον οποίο γίνεται δήθεν αυτή η "συγκάλυψη", είναι μόνο παιχνίδι εντυπώσεων.

«Είχε τη δυνατότητα η αντιπολίτευση και με τα πορίσματα που κατέθεσε -όσοι κατέθεσαν, γιατί το ΠΑΣΟΚ δεν κατέθεσε- να μας πει πού είναι οι κατηγορίες, ποιο είναι αυτό το οποίο αιτείται εν πάση περιπτώσει, για να έρθει η δήθεν "κακιά" κυβέρνηση να απορρίψει αυτές τις αιτιάσεις. Και τότε να έρθουν να μας πουν για ποιο λόγο εμείς συγκαλύπτουμε και τι συγκαλύπτουμε» είπε. «Εδώ έχουμε μια αντιπολίτευση, η οποία πετάει λάσπη στον ανεμιστήρα, δημιουργεί εντυπώσεις, δεν μας λέει ποιο είναι αυτό το κατηγορητήριο. Αυτή τη στιγμή η υπόθεση εκδικάζεται σε αναβαθμισμένο επίπεδο, όπως είπα, από τη Δικαιοσύνη» συμπλήρωσε.

Για την εξεταστική επιτροπή ο κυβερνητικός εκπρόσωπος σημείωσε ότι κάλεσε και εξέτασε τους περισσότερους μάρτυρες από οποιαδήποτε άλλη και ότι όλοι οι μάρτυρες, πλην ενός, εκλήθησαν και κατέθεσαν κατόπιν αιτημάτων των κομμάτων της αντιπολίτευσης. «Και σε κάθε περίπτωση, για να λέμε τα πράγματα με το όνομά τους όπως το έχει πει και ο πρωθυπουργός, κανένας δεν περιμένει από μία εξεταστική επιτροπή να αποδώσει τις πλήρεις ευθύνες όπως θα το κάνει η Δικαιοσύνη, γιατί η εξεταστική επιτροπή έχει πολιτικά χαρακτηριστικά -όλες οι εξεταστικές επιτροπές- γι' αυτό και υπεράνω όλων είναι η Δικαιοσύνη» ανέφερε.

Για την κατάσταση στα ελληνικά πανεπιστήμια σημείωσε ότι έχουμε και κόμματα στη Βουλή, τα οποία δεν αποδέχονται το μονοπώλιο στο κράτος να εφαρμόζει τους νόμους με τα μέσα τα οποία προβλέπει ο νόμος.

«Δικαίως η κοινωνία φώναζε, και πολλές φορές και στη δική μας παράταξη, σχεδόν σε όλη τη Μεταπολίτευση για τρία πράγματα, σε σχέση με τα πανεπιστήμια και την ασφάλεια στα πανεπιστήμια: Το πρώτο είναι γιατί δεν αλλάζει η νομοθεσία, ούτως ώστε να μπορούν να γίνονται αυτές οι επεμβάσεις, τις οποίες βλέπουμε το τελευταίο χρονικό διάστημα και ξεκίνησαν από την προηγούμενη τετραετία. Γιατί ενώ τους πιάνουν, τους αφήνουν; Γιατί πολύ απλά όλα τα πλημμελήματα στην πραγματικότητα οδηγούσαν σε ποινές με αναστολή. Και το τρίτο, γιατί αυτοί οι άνθρωποι παραμένουν φοιτητές» ανέφερε και προσέθεσε:

«Στο πρώτο ερώτημα η κυβέρνηση απάντησε. Η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη τον πρώτο νόμο που ψήφισε ήταν η κατάργηση του ασύλου ανομίας και η επαναφορά του στην αληθινή του έννοια. Έκτοτε έχουν γίνει δεκάδες επιχειρήσεις εκκένωσης, επιχειρήσεις στην ΑΣΟΕΕ, δεκάδες επιχειρήσεις στην Αθήνα, στο Μετσόβιο Πολυτεχνείο, στο ΕΚΠΑ, στο Χημείο. Πολλές επιχειρήσεις στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης. Πολλές επιχειρήσεις στην επαρχία, στο Ηράκλειο Κρήτης. Όλες αυτές οι επιχειρήσεις οδηγούσαν σε συλλήψεις και πολλές φορές σε δίκες. Το δεύτερο πρόβλημα που ήρθε και επέλυσε η κυβέρνηση, μετά την τρίτη τροποποίηση του ποινικού κώδικα, είναι η αναστολή σε πλημμεληματικού χαρακτήρα πράξεις να μην είναι ο κανόνας, αλλά να είναι η εξαίρεση».

«Το τρίτο, λοιπόν, είναι αυτό που πολύ σωστά λέτε. Είναι αδιανόητο - το είπε χθες ο πρωθυπουργός και θα το κάνουμε και πράξη, να ξέρετε, χωρίς καμία πιθανότητα εκπτώσεων σε αυτό- να ξέρει ένας πρύτανης ότι φοιτητής του πανεπιστημίου του διαπράττει τόσο σοβαρά αδικήματα κατά των πολιτών, των φορολογούμενων πολιτών και των συμφοιτητών του και των καθηγητών του και να μένει φοιτητής στο πανεπιστήμιο. Για μας αυτό είναι μια "κόκκινη" γραμμή. Για μένα και για όλους μας. Πρέπει να είμαστε όλοι στην ίδια σελίδα» συμπλήρωσε.