Έφυγε η θρυλική Chita Rivera, που έπαιξε στο Broadway την Anita στο West Side Story,

Η Chita Rivera, ο θρύλος του Broadway που πρωταγωνίστησε ως Anita στην αρχική παραγωγή του West Side Story, έφυγε σε ηλικία 91 ετών.

Η Dolores Conchita Figueroa del Rivero Anderson γεννήθηκε στις 23 Ιανουαρίου 1933 στην Ουάσιγκτον, D.C. Σπούδασε μπαλέτο στη Σχολή Χορού Jones Haywood και ως έφηβη, της δόθηκε υποτροφία στη Σχολή Αμερικανικού Μπαλέτου στη Νέα Υόρκη.

Το 1951, η Ριβέρα έπαιξε τον πρώτο της ρόλο στο μιούζικαλ Call Me Madam. Εμφανίστηκε ως χορεύτρια στην παραγωγή Can-Can του 1953 στο Broadway και το 1955 εμφανίστηκε ως Fifi στον Έβδομο Ουρανό. Την επόμενη χρονιά, η Ριβέρα έπαιξε τη Ρίτα Ρομάνο στο Mr. Wonderful, με πρωταγωνιστή τον Sammy Davis Jr.

Το 1957, η Ριβέρα έπαιξε ως Ανίτα στην αρχική παραγωγή του Μπρόντγουεϊ του Λέοναρντ Μπέρνσταϊν και του Στίβεν Σόνχαϊμ στο West Side Story. Ως μέρος της παραγωγής, η Rivera τραγούδησε σε εμβληματικά πλέον τραγούδια όπως το "America" ​​και το "A Boy Like That / I Have a Love".

Ενώ βρισκόταν στο West Side Story, η Rivera συνάντησε τον σύζυγό της, τον συνάδελφο χορευτή Tony Mordente. Την επόμενη χρονιά, η παραγωγή του σόου στο Λονδίνο αναβλήθηκε για να μπορέσει η Ριβέρα να γεννήσει την κόρη του ζευγαριού, Λίζα. Η Ριβέρα και ο Μορντέντε χώρισαν τελικά το 1966.

Το 1960, η Ριβέρα πρωταγωνίστησε ως Ρόουζ δίπλα στον Ντικ Βαν Ντάικ στο Bye Bye Birdie, ρόλος για τον οποίο ήταν υποψήφια για Τόνυ. Καθώς η δύναμη των αστέρων της ανέβαινε, εμφανίστηκε επίσης στις μεγαλύτερες τηλεοπτικές εκπομπές της εποχής, συμπεριλαμβανομένων των The Ed Sullivan Show, The Judy Garland Show, The Carol Burnett Show και The New Dick Van Dyke Show.

Η Ριβέρα έλαβε τη δεύτερη υποψηφιότητά της για το βραβείο Τόνυ ​​για τον ρόλο της Βέλμα Κέλι στο Σικάγο του 1975, που περιελάμβανε την ερμηνεία της στο "All That Jazz". Προτάθηκε ξανά το 1981 για το σίκουελ του Bye Bye Birdie Bring Back Birdie και ξανά το 1983 για τη δουλειά της ως The Queen in Merlin. Τελικά, το 1984, η Rivera κέρδισε το πρώτο της βραβείο Tony για την καλύτερη ηθοποιό σε μιούζικαλ για την ερμηνεία της Anna στο The Rink, στο οποίο πρωταγωνίστησε επίσης η θρύλος της σκηνής Liza Minnelli.

Video Url

 

Η Ριβέρα προτάθηκε για έναν άλλο Τόνι για τη δουλειά της το 1985 στο Jerry’s Girls. Τον επόμενο χρόνο, η ηθοποιός ενεπλάκη σε ένα σοβαρό τροχαίο ατύχημα στο οποίο έσπασε το πόδι της σε 12 σημεία, απαιτώντας 18 βίδες για να επουλωθεί. Εμφανίστηκε σε μια περιοδεύουσα παραγωγή του Can-Can λίγα χρόνια αργότερα, αλλά η καριέρα της επιβραδύνθηκε συγκριτικά μέχρι το 1993, όταν πρωταγωνίστησε ως Aurora και Spider Woman στο Kander και στο Ebb’s Kiss of the Spider Woman. Έλαβε το δεύτερο βραβείο Tony για τον ρόλο.