H θρυλική Mary Weiss τραγουδίστρια των Shangri-Las ήταν ηρωίδα για όλες σχεδόν τις μετέπειτα γυναίκες τραγουδίστριες

Η Mary Weiss, η οποία πρωτοστάτησε στο συγκρότημα κοριτσιών της εποχής του 1960, The Shangri-Las, έφυγε σε ηλικία 75 ετών.

Με καταγωγή από το Κουίνς της Νέας Υόρκης, οι The Shangri-Las αποτελούνταν από δύο ζευγάρια αδερφών: τη Mary και την Betty Weiss και τη Marge και τη Mary Ann Gangser. Ως έφηβοι (η Μαίρη ήταν μόλις 15 ετών), το κουαρτέτο υπέγραψε δισκογραφική συμφωνία με την Red Bird Records και συνεργάστηκε με τον παραγωγό George "Shadow" Morton. Γνώρισαν σχεδόν άμεση επιτυχία, πετυχαίνοντας ένα ζευγάρι hit single το ένα πίσω από το άλλο. Κυκλοφόρησε τον Αύγουστο του 1964, το "Remember (Walking in the Sand)" έφτασε στο Νο. 5 στις ΗΠΑ και στο Νο. 14 στο Ηνωμένο Βασίλειο. (Ο Μπίλι Τζόελ, τότε ένας άγνωστος μουσικός ηχογραφήσεων, έπαιζε σε μια πρώιμη demo έκδοση του τραγουδιού.) Τον επόμενο μήνα οι Shangri-Las ανέβηκαν μέχρι το Νο. 1 με το "Leader of the Pack".

Στα τέλη του 1964, η δημοτικότητα των Shangri-Las είχε εκτοξευθεί και το γκρουπ βρέθηκε να μοιράζεται συναυλίες με τους Beatles, τους Rolling Stones και τον James Brown.

Οι Shangri-Las συνέχισαν να κυκλοφορούν μουσική τα επόμενα αρκετά χρόνια, αλλά η δημοτικότητά τους τελικά μειώθηκε και κατάφεραν να κερδίσουν μόνο ένα ακόμα top 10 single με το "I Can Never Go Home Anymore" το 1965. Μέχρι το 1968, το γκρουπ διαλύθηκε, σύμφωνα με πληροφορίες εν μέρει λόγω μιας διαφωνίας με τη δισκογραφική τους για τις πληρωμές δικαιωμάτων. Επανενώθηκαν για λίγο το 1977 και ξανά το 1989.

Παρά τη σύντομη ύπαρξή τους, οι Shangri-Las είχαν εξαιρετική επίδραση. Σε σύγκριση με άλλες ομάδες κοριτσιών της εποχής τους, οι The Shangri-Las αγκάλιασαν μια αισθητική «σκληρού κοριτσιού» και τα τραγούδια τους έθιγαν συχνά θέματα όπως η αποξένωση και η μοναξιά. Αυτό αργότερα θα είχε απήχηση σε πανκ συγκροτήματα όπως οι New York Dolls, οι Ramones, οι Blondie και οι The Go Go's, οι οποίοι ανέφεραν τους Shangri-Las ως επιρροή. Οι New York Dolls χρησιμοποίησαν τις Shangri-Las στο τραγούδι τους "Looking for a Kiss", ενώ οι The Go Go συχνά τραγουδούσαν το "Remember (Walking in the Sand).

Άλλοι καλλιτέχνες που ανέφεραν τις Shangri-Las ως επιρροή ή κάλυψαν τη μουσική τους ήταν οι The Damned, Aerosmith, Sonic Youth, Redd Kross και Kathleen Hanna. Η Amy Winehouse ερμήνευε επίσης περιστασιακά το "Remember (Walking in the Sand)" ως γέφυρα του τραγουδιού της "Back to Black" κατά τη διάρκεια ζωντανών εμφανίσεων. Το "Remember (Walking in the Sand)" έγινε σάμπλινγκ επίσης από τον ράπερ Capone στο κομμάτι "Streets Favorite" το 2005 και αργότερα έγινε δημοφιλής ήχος στο TikTok.

Video Url

 

Video Url

 

Video Url

 

Video Url