Carlos Lyra, από τους πρωτοπόρους της Μπόσα Νόβα, το τέλος ήλθε στα 90

Το πρώτο του τραγούδι που ηχογραφήθηκε ήταν το "Menina" (1954), που κυκλοφόρησε ως single από τη Sylvia Telles το 1955, με το "Foi a noite" του Antônio Carlos Jobim στην άλλη πλευρά του δίσκου. Οι συνθέτες συναντήθηκαν για πρώτη φορά εξαιτίας αυτού του σινγκλ, όταν ο Jobim αποκάλεσε τον Lyra "η άλλη πλευρά του δίσκου". Εκείνη την εποχή, και οι δύο έγραφαν τη δική τους μουσική και στίχους δημιουργώντας ένα εντελώς νέο στυλ. Έγραψαν για τις δικές τους εμπειρίες και συναισθήματα. Ένα τελείως διαφορετικό στιχουργικό ύφος από τα περισσότερα τραγούδια που γράφτηκαν εκείνη την εποχή.

Video Url

 

Οι πρώτες του συνθέσεις (μουσική και στίχοι), από το 1954 έως το 1956 περιελάμβαναν: "Quando chegares"; "Μενίνα"; "Barquinho de Papel"; "Ciúme"; «Criticando» και «Maria Ninguém». Το 1957 άρχισε να συνθέτει μαζί με τον στιχουργό Ronaldo Bôscoli, τραγούδια όπως "Lobo bobo", "Saudade fez um samba" και "Se é tarde me perdoa". Το 1958 έγραψε το «Aruanda» και το «Quem quiser encontrar o amor», με τον Geraldo Vandre. Το 1960 άρχισε να συνθέτει μαζί με τον Vinicius de Moraes, τραγούδια όπως το "Você eu"; "Coisa mais linda", Sabe você?", "Samba do Carioca", "Maria Moita" και πολλά άλλα. Έγραψαν μαζί ένα μουσικό έργο, το 1962, με το όνομα "Pobre Menina Rica" 

Για τον Carlos και την Sylvia Telles η οποία είχε πει το πρώτο του τραγούδι είχαν πει 'αυτοί οι τύποι με το Νέο κύμα' από εκεί βγήκε η φράση Μπόσα Νόβα. Για την Telles που σκοτώθηκε 32 ετών είχε γράψει ο Antonio Carlos Jobim το Dindi.

Video Url

 

Video Url

 

Video Url