Πέθανε η Carla Bley

Η Carla Bley, η πιανίστα, η συνθέτρια, η αρχηγός του συγκροτήματος και η πρωτοπόρος του κινήματος της free jazz, πέθανε από καρκίνο στον εγκέφαλο, αναφέρουν οι New York Times, επικαλούμενοι τον επί 30 και πλέον χρόνια συνεργάτη του μουσικού, τον μπασίστα Steve Swallow. H Bley ήταν 87 ετών.

H Bley γεννήθηκε ως Lovella May Borg στο Όκλαντ της Καλιφόρνια. Μετακόμισε στη Νέα Υόρκη τη δεκαετία του 1950, δουλεύοντας ως πωλήτρια τσιγάρων στο διάσημο τζαζ κλαμπ Birdland πριν γνωρίσει και παντρευτεί τον πιανίστα της τζαζ Paul Bley. Το ζευγάρι περιόδευσε μαζί και άρχισε να συνθέτει πρωτότυπα έργα και το άλμπουμ Barrage του Paul Bley το 1964 αποτελούνταν εξ ολοκλήρου από συνθέσεις της Carla. Λίγα χρόνια αργότερα, το 1967, οι Bleys χώρισαν.

Η Bley κυκλοφόρησε το πιο γνωστό της έργο, την τζαζ όπερα Escalator Over the Hill, το 1971. Συμμετείχαν δεκάδες μουσικοί, συμπεριλαμβανομένων των Linda Ronstadt, Jack Bruce και Charlie Haden. Πέρα από τα δικά της άλμπουμ ως αρχηγός συγκροτήματος, συνεργάστηκε επίσης στενά με τον ντράμερ των Pink Floyd, Nick Mason, στο σόλο ντεμπούτο άλμπουμ του 1981, Nick Mason's Fictious Sports, γράφοντας και συμπαραγωγός όλων των κομματιών του.

Πέρα από τη δουλειά της ως μουσικός, η Bley ίδρυσε πολλές δισκογραφικές εταιρείες, την JCOA Records και την Watt που διανέμεται από την ECM, κυκλοφορώντας έργα των Don Cherry, Cecil Taylor και άλλων. Αυτή και ο Michael Mantler ίδρυσαν επίσης τη μη κερδοσκοπική υπηρεσία New Music Distribution Service, η οποία βοήθησε στη σύνδεση των JCOA, ECM και άλλων δισκογραφικών με μεγαλύτερο κοινό. Παρέμεινε σε λειτουργία από το 1972 έως το 1990.

Η Carla Bley τιμήθηκε με την υποτροφία Guggenheim για μουσική σύνθεση το 1972. Δεκαετίες αργότερα, το 2015, αναγνωρίστηκε ως National Endowment for the Arts Jazz Master. Η Bley κυκλοφόρησε το τελευταίο άλμπουμ της ζωής της - Life Goes On, μια συνεργασία με τον Andy Sheppard και τον Steve Swallow - το 2020.

Video Url