Μία σπουδαία μουσικός, «βελούδινη» κιθαρίστρια και διακριτικός κι ευγενής άνθρωπος, η Στέλλα Κυπραίου που πέθανε την Παρασκευή, ήταν ταυτισμένη με τη μουσική προσωπικότητα και το έργο του Μάνου Χατζιδάκι.
Ήταν μόνιμη συνεργάτιδά του από το 1979 και αργότερα μέλος της Ορχήστρας των Xρωμάτων καθώς και του μουσικού συνόλου «Mάνος Xατζιδάκις», σε εκείνον χρώσταγε και την ανάδειξη του συνθετικού της ταλέντου, καταρχάς στους Β’ Αγώνες Τραγουδιού της Κέρκυρας το 1982 όταν συμμετείχε με το «Και λες πως είναι Τρίτη», σε δική της μουσική, στίχους Τ. Πολίτη και ερμηνεία Φ. Σεβαστιανού.
Την είδηση του θανάτου της δημοσιοποίησε ένας μουσικός και συνθέτης επίσης ταυτισμένος με το χατζιδακικό έργο και στενός συνεργάτης και φίλος της, ο Τάσος Καρακατσάνης, αλλά από την οικογένεια (η Στέλλα Κυπραίου ήταν μητέρα του γνωστού ηθοποιού Πάρι Θωμόπουλου) δεν έγινε γνωστό άμεσα πού και πότε θα γίνει η κηδεία.
H Στέλλα Κυπραίου είχε γεννηθεί στον Πειραιά και σπούδασε στο Ωδείο Aθηνών ανώτερα θεωρητικά, πιάνο και πήρε το δίπλωμα κιθάρας με άριστα παμψηφεί και A’ Βραβείο. Εκτοτε έδωσε πολλά ρεσιτάλ κιθάρας και εκτός Ελλάδας, διετέλεσε καθηγήτρια κιθάρας για χρόνια και βέβαια συνεργάστηκε σε ηχογραφήσεις δίσκων και συναυλίες όλων των μεγάλων συνθετών, όπως οι Μίκης Θεοδωράκης, Γιάννης Mαρκόπουλος, Σταύρος Ξαρχάκος, Χρήστος Λεοντής, Νίκος Μαμαγκάκης (με τον Μαμαγκάκη έκαναν μάλιστα μαζί το ‘81 το άλμπουμ «Ερωτική μουσική για σόλο κιθάρα»), Διονύσης Σαββόπουλος, Ελένη Καραΐνδρου, Μιχάλης Χριστοδουλίδης, Νίκος Κυπουργός, Νίκος Πλατύραχος κ.ά.
Σταθερή όμως συνεργασία είχε με τον Χατζιδάκι συμμετέχοντας από τις αρχές του ‘80 σε συναυλίες και ηχογραφήσεις όλων των μεγάλων έργων του. Mε τη δική του δισκογραφική εταιρεία, τον ιστορικό «Σείριο», κυκλοφόρησε το 1988 τον δίσκο «Παράξενο φορτίο», έναν κύκλο τραγουδιών σε σύνθεση και ενορχήστρωση δική της.
Τα περισσότερα κομμάτια (όπως και το ομώνυμο) ήταν σε στίχους της Αγαθής Δημητρούκα και τα ερμήνευε ο πρώην άνδρας της και γνωστός τραγουδιστής Γιάννης Θωμόπουλος, ενώ σε πολλά έπαιζε κιθάρα η ίδια. Μία άλλη γνωστή δισκογραφική δουλειά της ήταν η «Eρωτική πολυρυθμία», που κυκλοφόρησε στη μνήμη του Χατζιδάκι το 2010, περιλαμβάνοντας 21 ορχηστρικά του, σε μεταγραφή δική της για σόλο κιθάρα και μαντολίνο. Αλλωστε η Κυπραίου διακρινόταν και για τις θαυμάσιες διασκευές και ενορχηστρώσεις της, αλλά και για τις συνθέσεις τραγουδιών για μικρή και μεγάλη ορχήστρα και έχει γράψει 13 σπουδές για κλασική κιθάρα που κυκλοφορούν από τις εκδόσεις «Σύνθεσις».