Ένα φλεγόμενο δράμα: Αλεξανδρούπολη - Καμένα σπίτια, εκκλησία και επιχειρήσεις

Όσοι ζουν κοντά σε περιοχές με βλάστηση, δένδρα, θάμνους, τρέμουν μήπως βρεθεί ένας τρελός και  ανάψει φωτιά για να κάψει σκουπίδια ή ότι άλλο, είναι πυρομανής, πετάξει το τσιγάρο του, ή είναι από τις 'ευαίσθητες' κολώνες που τοποθετήθηκαν επί... Κολοκοτρώνη. 

Φωτιά τώρα: Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης κηρύχθηκε η Αλεξανδρούπολη, λόγως της μεγάλης πυρκαγιάς που μαίνεται από χθες το απόγευμα.

Σύμφωνα με την Πυροσβεστική υπάρχουν δυο μέτωπα φωτιάς νοτιοδυτικά και νοτιοανατολικά με το δεύτερο στα Λουτρά Τραϊανούπολης να ανησυχεί περισσότερο. Συνολικά εκκενώθηκαν 8 οικισμοί με το 112 να στέλνεται στους κατοίκους στις περιοχές: Άνθεια, Λουτρός, Αγναντία, Αριστηνό, Δωρικό, Νίψα, Αετοχώρι και Πεύκα ενώ προειδοποιητικό μήνυμα στάλθηκε και στους κατοίκους της Αλεξανδρούπολης λόγω των καπνών που σκέπασαν την πόλη.

Με το πρώτο φως της ημέρας έσπευσαν ξανά στον αγώνα κατάσβεσης οι εναέριες δυνάμεις ενώ σημαντική είναι η συνδρομή του Ελληνικού Στρατού και της Ελληνικής Αστυνομίας. Συνολικά επιχειρούν 176 πυροσβέστες με 10 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, 48 οχήματα, 4 αεροσκάφη και 2 ελικόπτερα, ενώ κινητοποιήθηκαν 7 αεροσκάφη και 4 ελικόπτερα εκ των οποίων το 1 για το συντονισμό τους. Συνδρομή παρέχουν εθελοντές πυροσβέστες, καθώς και υδροφόρες και μηχανήματα έργου του Ελληνικού Στρατού και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Ο εκπρόσωπος τύπου της Πυροσβεστικής, Γιάννης Αρτοποιός μιλώντας το πρωί της Κυριακής 20 Αυγούστου στο OPEN ανέφερε ότι έχει δοθεί στην κυκλοφορία ένα κομμάτι της Εγνατίας οδού, ωστόσο η κατάσταση με την πυρκαγιά είναι αρκετά δύσκολη καθώς οι άνεμοι δυσχεραίνουν το έργο της Πυροσβεστικής. «Ο μεγαλύτερος εχθρός αυτή την στιγμή των Πυροσβεστών είναι ο άνεμος», τόνισε.

Στον Λουτρό υπάρχει το μεγαλύτερο πρόβλημα και έχει δοθεί τιτάνια ολονύχτια μάχη, με τους ανέμους να είναι αρκετά ισχυροί και πάνω από 6 μποφόρ όπως επισημαίνει ο κ. Αρτοποιός. Η Πυροσβεστική, ο ελληνικός Στρατός και η Ελληνική Αστυνομία είναι στρατευμένοι και δίνουν μεγάλη μάχη.

Οι δυνάμεις, όπως επισήμανε ενισχύθηκαν σημαντικά και παρέχεται συνδρομή από Ήπειρο, Κεντρική Μακεδονία και Περιφέρεια Αττικής.