Τραγωδία στη Χαβάη - Μάουι: Τουλάχιστον 89 νεκροί και 1.000 αγνοούμενοι

Ο εξωτικός παράδεισος του Ειρηνικού, το Νησί Μάουι στη Χαβάη, μετατράπηκε σε στάχτη και αποκαΐδια μετά την πύρινη κόλαση. Η παραθαλάσσια πόλη Λαχάινα «σβήστηκε από το χάρτη», καθώς το 80% του ιστορικού, τουριστικού θερέτρου κάηκε ολοσχερώς, στη «μεγαλύτερη φυσική καταστροφή στην ιστορία» της αμερικανικής Πολιτείας, όπως δήλωσε ο κυβερνήτης Τζος Γκριν.

Σύμφωνα με τους «Los Angeles Times», καλά πληροφορημένες ομοσπονδιακές πηγές αποκάλυψαν ότι σε μεγάλο βαθμό η τραγωδία οφείλεται στην κατάρρευση των συστημάτων επικοινωνίας έκτακτης ανάγκης, που είχε ως αποτέλεσμα να χαθεί πολύτιμος χρόνος. Πολλοί κάτοικοι της ιστορικής πόλης Λαχάινα άργησαν πολύ να πληροφορηθούν ότι ένα πύρινο τείχος έτρεχε καταπάνω τους και δεν πρόλαβαν να διαφύγουν. Αλλοι αξιωματούχοι δήλωσαν ανώνυμα στους «L.A. Times» ότι ένας μεγάλος αριθμός ανθρώπων πέθανε μέσα στα αυτοκίνητα, ενώ αρκετά πτώματα βρέθηκαν και στο λιμάνι, καθώς οι άνθρωποι, απελπισμένοι, έπεφταν στον ωκεανό. Μέχρι στιγμής άλλωστε, οι περισσότεροι νεκροί εντοπίζονται στις πιο πυκνοκατοικημένες περιοχές.

Η πυρκαγιά -με τρεις ταυτόχρονες εστίες- που ξέσπασε την Τρίτη στο Νησί Μάουι και κατέκαιγε για ώρες ό,τι έβρισκε στο πέρασμά της αφήνει βαρύ απολογισμό θυμάτων. Σύμφωνα με τον Guardian, 89 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους, αριθμός που εκτιμάται ότι θα αυξηθεί, καθώς υπολογίζεται πως 1.000 άνθρωποι παραμένουν αγνοούμενοι. «Θα συνεχίσουμε να έχουμε ανθρώπινες απώλειες», πρόσθεσε ο κυβερνήτης Γκριν. Οι αξιωματούχοι δήλωσαν ότι δεν γνωρίζουν πόσοι άνθρωποι αγνοούνται προς το παρόν, καθώς συνεχίζουν τις έρευνες.

Την ίδια ώρα υπάρχουν δεκάδες άνθρωποι που υπέστησαν εγκαύματα, εισέπνευσαν καπνό ή τραυματίστηκαν ποικιλοτρόπως. Η επιχείρηση έρευνας και διάσωσης παραμένει σε εξέλιξη ενώ χιλιάδες άνθρωποι είτε εγκατέλειψαν εσπευσμένα το νησί είτε πήγαν σε ασφαλή καταφύγια. Οι Αρχές καλούν όσους πολίτες έχουν τη δυνατότητα να φιλοξενήσουν πυροπαθείς να το κάνουν.

Ο υποστράτηγος του υπουργείου Αμυνας της Χαβάης δήλωσε ότι αξιωματικοί του στρατού εργάζονται για την αποκατάσταση των επικοινωνιών, τη διανομή νερού και την ασφάλεια των πολιτών. Δεκάδες χιλιάδες επισκέπτες έχουν απομακρυνθεί, ενώ 11.000 άνθρωποι παραμένουν χωρίς ρεύμα στη δυτική πλευρά του Μάουι, όπου υπάρχουν περίπου 166.000 κάτοικοι.

Κινδύνεψαν και σπίτια διασημοτήτων

Το Νησί Μάουι αποτελεί αγαπημένο προορισμό ροκ σταρ, διασημοτήτων του Χόλιγουντ και εκπροσώπων της βιομηχανίας του θεάματος. Το άλλοτε ειδυλλιακό νησί είναι το «ησυχαστήριο» πλούσιων και διασήμων, από την Οπρα Γουίνφρεϊ μέχρι τον Κλιντ Ιστγουντ.

Η τηλεπαρουσιάστρια και επιχειρηματίας Οπρα Γουίνφρεϊ, η οποία διαθέτει κατοικία στο Μάουι, αγόρασε προμήθειες και είδη πρώτης ανάγκης για όσους έχασαν τα σπίτια τους, προτρέποντας on air όσους μπορούν να βοηθήσουν.

Ανάμεσα στα κατεστραμμένα κτίρια είναι το ομώνυμο εστιατόριο «Lahaina» του Βρετανού ρόκερ Μικ Φλίτγουντ. Αλλοι «αστέρες» που έχουν σπίτια στο Νησί Μάουι είναι ο Στίβεν Τάιλερ, ο Κρις Κριστόφερσον, ο Νιλ Σάιμον, οι ηθοποιοί Γούντι Χάρελσον, Όουεν Γουίλσον και Τζιμ Κάρεϊ. Ο πρωταγωνιστής του «Aquaman», Τζέισον Μομόα, ένας από τους διασημότερους ηθοποιούς που κατάγονται από τη Χαβάη, έγραψε στο Instagram πως είναι συντετριμμένος από την τραγωδία.

Ο Μπαράκ Ομπάμα, ο μοναδικός πρόεδρος των ΗΠΑ που έχει γεννηθεί στη Χαβάη, ανήρτησε στην πλατφόρμα «X» (πρώην Twitter) έναν υπερσύνδεσμο προς μια οργάνωση αρωγής για τους πληγέντες. «Είναι δύσκολο να βλέπω τις εικόνες που έρχονται από τη Χαβάη, μια περιοχή τόσο ξεχωριστή για πολλούς από εμάς», έγραψε.