Έφυγε απ' τη ζωή ο Tony Bennett

Ένας από τους μεγαλύτερους τραγουδιστές που πέρασαν από τον πλανήτη μας, ο Tony Bennett πέθανε σε ηλικία 96 ετών.

 

Μέχρι πρόσφατα ηχογραφούσε και έκανε περιοδικές εμφανίσεις, από τις τελευταίες ηχογραφήσεις του η συνεργασία του με την Lady Gaga.

Ο Τόνι Μπένετ, ο κορυφαίος τραγουδιστής της ποπ που είχε μια επαγγελματική καριέρα οκτώ δεκαετιών με ένα Νο. 1 άλμπουμ σε ηλικία 85 ετών, πέθανε το πρωί της Παρασκευής στη Νέα Υόρκη. Ήταν 96.

Ο Μπένετ διαγνώστηκε με νόσο του Αλτσχάιμερ το 2016, αλλά συνέχισε να εμφανίζει και να ηχογραφεί μέχρι το 2021.

Ο συνομήλικός του Φρανκ Σινάτρα τον αποκάλεσε τον μεγαλύτερο δημοφιλή τραγουδιστή στον κόσμο. Οι ηχογραφήσεις του – οι περισσότερες από τις οποίες έγιναν για την Columbia Records, η οποία τον υπέγραψε το 1950 – χαρακτηρίζονταν από έξαρση, απέραντη ζεστασιά, φωνητική διαύγεια και συναισθηματικό άνοιγμα. Ταλαντούχος και τεχνικά καταρτισμένος ερμηνευτής του Great American Songbook, μπορεί να είναι περισσότερο γνωστός για την επιτυχημένη επιτυχία του 1962 "I Left My Heart in San Francisco".

Ήταν εξίσου στο σπίτι μπροστά σε οικεία κομπίνα (στα οποία συχνά εμφανιζόταν ο πιανίστας του και μακροχρόνιος μουσικός διευθυντής του Ραλφ Σάρον) και ορχήστρες με πλούσια διασκευή. Αν και ποτέ δεν ήταν αυστηρά τραγουδιστής της τζαζ, άκμασε σε περιβάλλοντα τζαζ και έκοψε αξέχαστες συναντήσεις με τη μεγάλη μπάντα του Count Basie και τον λυρικό πιανίστα Bill Evans.

 

Ενεργός ως καλλιτέχνης ηχογράφησης από το 1949, και ένας από τους κορυφαίους καλλιτέχνες της ποπ στη δεκαετία του '50 και στις αρχές της δεκαετίας του '60, ο Bennett είδε την καριέρα του να αυξάνεται εκ νέου τη δεκαετία του '90 και ξανά στη νέα χιλιετία, υπό τη διεύθυνση του γιου του Danny.

Στα μετέπειτα χρόνια, άφησε αξέχαστα το τυπικό "Body and Soul" με την Amy Winehouse και κυκλοφόρησε ένα ολοκληρωμένο άλμπουμ ντουέτο με την Diana Krall και ένα ζευγάρι ηχογραφήσεων με τη Lady Gaga. Ακόμη και μετά την αποκάλυψη στις αρχές του 2021 ότι είχε διαγνωστεί με Αλτσχάιμερ, παρέμεινε ενεργός.

Η τελευταία του δημόσια εμφάνιση έγινε με την Gaga στο Radio City Music Hall τον Αύγουστο του 2021, δύο μήνες πριν από την τελευταία του κυκλοφορία, το σετ Bennett-Gaga «Love for Sale», τη συνέχεια της κορυφαίας συνεργασίας τους του 2014 «Cheek to Cheek».

Αφού κέρδισε νέο νέο κοινό με έξυπνες τηλεοπτικές εμφανίσεις, το άλμπουμ του «MTV Unplugged» του 1994 — που κυκλοφόρησε όταν ο Μπένετ ήταν 67 ετών — κέρδισε ένα Grammy ως άλμπουμ της χρονιάς. Ένα ζευγάρι άλμπουμ "Duets" το 2006 και το 2011 συγκέντρωσε νέους θαυμαστές. η τελευταία κυκλοφορία έφτασε στην κορυφή του τσαρτ των ΗΠΑ.

Νικητής 18 βραβείων Grammy (με 36 συνολικά υποψηφιότητες) και αποδέκτης του βραβείου Lifetime Achievement της Ακαδημίας Ηχογράφησης το 2001, ο Bennett κέρδισε επίσης δύο βραβεία Emmy. Ήταν τιμώμενος του Κέντρου Κένεντι το 2005 και Δάσκαλος της Τζαζ στο Εθνικό Ίδρυμα για τις Τέχνες το 2006.

 

Video Url

 

Γεννήθηκε με το όνομα Anthony Dominick Benedetto στην Αστόρια του Κουίνς της Νέας Υόρκης 3 Αυγούστου του 1926, από γονείς Ιταλούς μετανάστες. ο πατέρας του ήταν μπακάλης, η μητέρα του μοδίστρα. Μεγαλωμένος στη φτώχεια, άρχισε να τραγουδάει από παιδί και σπούδασε μουσική και την άλλη του αγάπη, τη ζωγραφική, στο High School of Industrial Art της Νέας Υόρκης. Στις φωνητικές του επιρροές περιλαμβάνονταν οι Al Jolson, Bing Crosby και αργότερα ο Frank Sinatra, καθώς και τραγουδίστριες όπως η Billie Holiday και η Judy Garland.

Video Url