Πέθανε ο Βραζιλιάνος João Donato από τους εμπνευστές της μπόσα νόβα

Ο João Donato de Oliveira Neto (17 Αυγούστου 1934 – 17 Ιουλίου 2023) ήταν Βραζιλιάνος πιανίστας της τζαζ και της bossa nova από το Ρίο Μπράνκο. Συνεργάστηκε αρχικά με τον Altamiro Carrilho και συνέχισε να παίζει με τον Antonio Carlos Jobim και την Astrud Gilberto.

Επαγγελματίας σε ηλικία 15 ετών, ο Donato έπαιζε ακορντεόν στο Sinatra-Farney Fan Club.

Ο Donato ηχογράφησε για πρώτη φορά με τον Altamiro Carrilho. Αμέσως μετά εντάχθηκε σε ένα συγκρότημα με επικεφαλής τον βιολιστή Fafá Lemos που έπαιζε σε νυχτερινά κέντρα της Βραζιλίας. Το πρώτο του σόλο άλμπουμ κυκλοφόρησε το 1953. Δημιούργησε το συγκρότημα bossa nova Os Namorados  που ερμήνευσε τραγούδια όπως το "Tenderly".

Ο Donato έγινε ενορχηστρωτής και πιανίστας για το συγκρότημα Garotos da Lua και μαζί του ο João Gilberto. Αφού μετακόμισε στο Σάο Πάολο, έπαιξε στην ορχήστρα Luís César και στο συγκρότημα Os Copacabanas. Το 1956 ηχογράφησε ένα άλμπουμ για την Odeon που παρήχθη από τον Antonio Carlos Jobim. Ο Donato έγραψε το "Minha Saudade" με τον Gilberto, και έγινε επιτυχία. Σε μια συνέντευξη κατά τη διάρκεια της δεκαετίας του 1970, ο Gilberto είπε ότι ο Donato ενέπνευσε τη δημιουργία της bossa nova.

Video Url

 

Video Url