Ο Monte Cazazza, ο καλλιτέχνης που επινόησε τον όρο «industrial», πέθανε σε ηλικία 68 ετών

Instagram @postpunkonline

Ο Monte Cazazza, ο καλλιτέχνης και μουσικός που επινόησε τον όρο «industrial» για να περιγράψει την επιθετική ηλεκτρονική ροκ μουσική, πέθανε σε ηλικία 68 ετών. 

Η συνάδελφος μουσικός και συνεργάτης του Cazazza, Meri St. Mary, ανακοίνωσε τον θάνατό του μέσω Twitter. «Με απέραντη λύπη και αγάπη έπρεπε να αφήσω τον Monte να φύγει», έγραψε. «Ήταν πολύ άρρωστος και πονούσε, οπότε παρηγορούμαι για το γεγονός ότι αυτό το κομμάτι τελείωσε, αλλά μου λείπει ήδη! Όπου και αν πάμε, είμαι σίγουρη ότι θα προκαλέσει προβλήματα με τον δικό του τρόπο. RIP the One & Only Monte Cazazza».

 

 

Γεννημένος στις 13 Νοεμβρίου 1954, ο Cazazza ξεκίνησε την καριέρα του στην Καλιφόρνια, φτιάχνοντας μια ιδιαίτερη περσόνα και δημιουργώντας έργα που είχαν ως βασικό στόχο να προκαλέσουν σοκ. Αποβλήθηκε από το Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας όπου σπούδαζε Καλές Τέχνες, μετά το πρώτο του έργο στην γλυπτική, όπου δημιούργησε έναν τσιμεντένιο καταρράκτη το οποίο μπλόκαρε την κύρια σκάλα του κτιρίου.

 

 

Ο Cazazza εργάστηκε κυρίως πάνω στο ηχητικό κολάζ, κυκλοφορώντας οκτώ σόλο άλμπουμ σε όλη την καριέρα του. Ήταν ένας από τους πρώτους που υπέγραψε στην Industrial Records και η φράση του «Industrial Music for Industrial People» που είχε σκοπό να περιγράψει τη θορυβώδη, πειραματική χειραγώγηση ήχου στην οποία ειδικευόταν η δισκογραφική εταιρία, οδήγησε στην ονομασία του είδους ως industrial.

Εκτός από τα σόλο έργα του, ο Cazazza συνεργάστηκε με τους Factrix, Chaos of the Night, The Atom Smashers, The Love Force και Esperik Glare. Συνέβαλε σε εννέα άλμπουμ των Psychic TV, της μουσικής κολεκτίβας που ιδρύθηκε από τον Genesis P-Orridge των Throbbing Gristle. Το τελευταίο του άλμπουμ, «The Cynic», κυκλοφόρησε το 2010.