Ο σκηνοθέτης του Τιτανικού James Cameron μιλάει για το υποβρύχιο που χάθηκε: «Η OceanGate είχε προειδοποιηθεί»

Ο διάσημος σκηνοθέτης James Cameron, δημιουργός της ταινίας Τιτανικός του 1997, είπε στο BBC ότι ένιωσε την απώλεια του υποβρυχίου Τιτάνα «στα κόκκαλα μου».

Ο Cameron, ο οποίος έχει ολοκληρώσει 33 καταδύσεις στο ναυάγιο του Τιτανικού, είπε ότι βρισκόταν σε ένα πλοίο την Κυριακή όταν το υποβρύχιο χάθηκε και δεν έμαθε για αυτό μέχρι τη Δευτέρα. Όταν ενημερώθηκε ότι το υποβρύχιο είχε χάσει ταυτόχρονα τον έλεγχο της πλοήγησης και την επικοινωνία με το μητρικό σκάφος, είπε ότι υποψιάστηκε αμέσως το χειρότερο σενάριο.

«Ένιωσα στα κόκκαλα μου τι είχε συμβεί. Για να αποτύχουν τα ηλεκτρονικά συστήματα του υποβρυχίου μαζί με το σύστημα επικοινωνίας και τον αναμεταδότη εντοπισμού ταυτόχρονα – αυτό σημαίνει ότι το σκάφος είχε πια χαθεί».

Ο σκηνοθέτης συνέχισε: «Επικοινώνησα τηλεφωνικά  με ορισμένους γνωστούς μου και μέσα σε περίπου μία ώρα είχα τα ακόλουθα στοιχεία. Ήταν σε κάθοδο. Ήταν στα 3500 μέτρα, κατευθυνόμενοι προς τον βυθό στα 3800 μέτρα. Οι επικοινωνίες τους χάθηκαν και η πλοήγηση χάθηκε - και είπα αμέσως: δεν μπορείτε να χάσετε επικοινωνίες και πλοήγηση μαζί χωρίς κάποιο ακραίο καταστροφικό συμβάν. Και το πρώτο πράγμα που μου ήρθε στο μυαλό ήταν μια εσωτερική κατάρρευση».

Ο Cameron δήλωσε επίσης ότι υπήρχε μια «τρομερή ειρωνεία» στην απώλεια του Τιτάνα και του πληρώματος του, παρομοιάζοντάς την με την απώλεια του ίδιου του Τιτανικού το 1912. «Τώρα έχουμε άλλο ένα ναυάγιο που οφείλεται δυστυχώς στα ίδια αίτια: δεν τηρήθηκαν οι προειδοποιήσεις», είπε. «Η OceanGate είχε προειδοποιηθεί». Δήλωσε επίσης ότι η εταιρεία είχε ανθρώπους που εργάζονταν εσωτερικά και παραιτήθηκαν, αλλά δεν διευκρίνισε γιατί.

Συνέχισε λέγοντας ότι συνάδελφοι επιστήμονες και τεχνικοί, είχαν στείλει μια επιστολή στην OceanGate λέγοντας ότι η επιχείρηση, «βρίσκεται σε μια πορεία προς την καταστροφή».

Ο James Cameron δεν ήταν ο πρώτος που εξέφρασε ανησυχίες για τις αποστολές της εταιρείας. Μια επιστολή που εστάλη στην OceanGate από την Marine Technology Society (MTS) τον Μάρτιο του 2018 και ελήφθη από τους New York Times ανέφερε ότι «η τρέχουσα πειραματική προσέγγιση που υιοθετήθηκε από την OceanGate... θα μπορούσε να οδηγήσει σε αρνητικά αποτελέσματα από μικρά έως καταστροφικά».

Δυστυχώς, η OceanGate για δικούς της λόγους επέλεξε να αγνοήσει όλες τις προειδοποιήσεις, με αποτέλεσμα οι πέντε επιβάτες του μίνι-υποβρυχίου να βρουν τραγικό τέλος.

 

Video Url