Πέθανε ο Cormac McCarthy, συγγραφέας των No Country for Old Men και The Road

Το λογοτεχνικό είδωλο Cormac McCarthy, ο συγγραφέας του «No Country for Old Men», πέθανε από φυσικά αίτια σε ηλικία 89 ετών στο σπίτι του στο Sante Fe.

Ο Cormac McCarthy, που θεωρείται ευρέως ως ένας από τους μεγαλύτερους συγγραφείς στην αμερικανική ιστορία, 

Ο McCarthy απεβίωσε την Τρίτη στο σπίτι του, όπως επιβεβαίωσε ο εκδότης του. Σε ανακοίνωσή του αναφέρει: “Ο βραβευμένος με Πούλιτζερ συγγραφέας Cormac McCarthy πέθανε σήμερα από φυσικά αίτια στο σπίτι του στο Santa Fe του Νέου Μεξικού. Ήταν ογδόντα εννέα ετών. Τον θάνατό του επιβεβαίωσε ο γιος του, John MacCarthy”.

Τα μυθιστορήματα του ΜακΚάρθι περιελάμβαναν το The Road και το No Country for Old Men, τα οποία μετατράπηκαν και τα δύο σε επιτυχημένες ταινίες.

Video Url

 

Πολλά από τα μυθιστορήματά του ήταν βίαιες ιστορίες που περιέγραφαν τα αμερικανικά σύνορα και τους μετα-αποκαλυπτικούς κόσμους. Στην πραγματική ζωή, λέγεται ότι ήταν ένας πολύ ιδιωτικός άνθρωπος.

Αποτίοντας φόρο τιμής, ο συνάδελφός του συγγραφέας Stephen King τον αποκάλεσε «ίσως τον μεγαλύτερο Αμερικανό μυθιστοριογράφο της εποχής μου».

Ο ίδιος έγραψε στο Twitter: «Ήταν γεμάτος χρόνια και δημιούργησε μια εξαιρετική δουλειά, αλλά εξακολουθώ να θρηνώ το θάνατό του».

Ο βρετανός εκδότης του Παν Μακμίλαν περιέγραψε τον ΜακΚάρθι ως «έναν από τους πιο σημαντικούς και διάσημους συγγραφείς στον κόσμο».

Ο δρόμος, που δημοσιεύτηκε το 2006, ήταν το 10ο μυθιστόρημα του ΜακΚάρθι και κέρδισε το διάσημο Βραβείο Πούλιτζερ για τη μυθοπλασία την επόμενη χρονιά. Περιγράφει το επίπονο ταξίδι ενός πατέρα και ενός γιου καθώς αγωνίζονται να επιβιώσουν στις ΗΠΑ μετά την αποκάλυψη.

Το βιβλίο του "No Country for Old Men" του 2005 - μια ζοφερή ιστορία μιας συμφωνίας ναρκωτικών που πήγε στραβά στην έρημο του Τέξας - διασκευάστηκε για την οθόνη από τους Joel και Ethan Coen. Έγινε ένα εξαιρετικά επιτυχημένο θρίλερ, με πρωταγωνιστές τους Javier Bardem και Tommy Lee Jones.

Η ταινία κέρδισε τέσσερα Όσκαρ, συμπεριλαμβανομένης της καλύτερης ταινίας.

 

Ο ΜακΚάρθι γεννήθηκε στο Πρόβιντενς του Ρόουντ Άιλαντ το 1933 σε μια ιρλανδική καθολική οικογένεια. Ήταν ένα από τα έξι αδέρφια.

Όμως πέρασε το μεγαλύτερο μέρος της παιδικής του ηλικίας στο Νόξβιλ του Τενεσί, όπου ο πατέρας του εργαζόταν ως δικηγόρος. Το πρώτο του μυθιστόρημα, The Orchard Keeper, εκδόθηκε το 1965.

Τα δύο τελευταία βιβλία του McCarthy - The Passenger και Stella Maris - εκδόθηκαν στα τέλη του περασμένου έτους. Εκτός από τα μυθιστορήματά του, έγραψε και σενάρια και διηγήματα.

Κατά τη διάρκεια της μακρόχρονης καριέρας του, οι συνεντεύξεις του στα ΜΜΕ ή οι εμφανίσεις του στο κόκκινο χαλί ήταν κάτι σπάνιο.

Το 2007, ο McCarthy είπε στην Αμερικανίδα παρουσιάστρια του talk show Oprah Winfrey: «Δεν νομίζω ότι [οι συνεντεύξεις] είναι καλές για το κεφάλι σου.

«Αν αφιερώνεις πολύ χρόνο στο να σκέφτεσαι πώς να γράψεις ένα βιβλίο, μάλλον δεν θα έπρεπε να το σκέφτεσαι, μάλλον θα έπρεπε να το κάνεις».

Video Url